Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/fotomarket/html/inc/boxes/latestprodlist.php on line 54
Tanácsok téli fényképezéshez - FotoOnline - online fotómagazin
 
 
A rendkívül sokoldalú D810 fényképezőgép
Kiemelt híreink
Megszokott külső, megnövelt teljesítmény...
2014. július 02. 08:57, szerda - WayteQ

Megszokott külső, megnövelt teljesítmény. A processzort a nagy teljesítményű MStar MSB2531 kétmagos, Cortex-A7 alapú, 800 MHz-re skálázott példánya váltja, a memória pedig megduplázódott: 256 MB RAM és 8 GB tárhely áll rendelkezésre.

Tanácsok téli fényképezéshez

2008. január 30. 10:30, szerda - SG.hu - Alex
Fotózásról A-Z-ig » Alapfogalmak Betűméret csökkentése Betűméret növelése Cikk nyomtatása Cikk küldése e-mailben Előző cikk Következő cikk

A téli szezon beköszöntével a kültéri fagyban való fényképezés erősen próbára teszi a digitális fényképezőgépeket. Mire figyeljünk?

Az elektronikai eszközök többségéhez hasonlóan a digitális fényképezőgépekre is hatással van a hideg, ami egy ilyen, sokszor a meleg lakáson kívül használt eszköznél okozhat problémákat. Sokan elfeledkeznek róla, hogy a fagyos idő végzetes hatással lehet fényképezőgépünkre, főként ha sok felvételt készítünk nulla fok alatti hőmérsékleten. A vásárláskor kapott használati utasítások szerint általában ugyan akár -40 fokig is használhatók maradnak ezek a szerkezetek, de azért néhány apróságot szem előtt kell tartanunk.

 

 

Mint az emberek, úgy a digitális fényképezőgépek sem szeretik a hirtelen hőmérsékletváltozásokat. A legnagyobb probléma egyértelműen a páralecsapódás. A meleg levegő több vizet tárol, mint a hideg, és ez a tény katasztrófális hatásokkal járhat. Ha egy tárgyat beviszünk a hidegből a meleg szobába, azon apró vízcseppek jelennek meg. Ez nem csak a fényképezőgép borítását, de belsejét is érinti, potenciálisan károsíthatja azt. A probléma még az időjárásálló gépeket is érinti.

Ezt legegyszerűbben egy zárható műanyag zacskóval küszöbölhetjük ki. Mielőtt visszajönnénk a lakásba, rakjuk bele gépünket és az érzékenyebb kiegészítőket (objektívek, lencsék stb.), majd zárjuk le. Ekkor a pára a zacskón, és nem gépünkön fog lecsapódni. Hagyjuk így a melegben tíz percre, hogy átvegye a környezet hőmérsékletét, és csak ezután töltsük le róla a képeket. Szintén fontos, hogy amikor kint vagyunk, próbáljunk meg nem közvetlenül a gépre lélegezni, mert a lehelletünkben lévő pára ráfagy a készülékre, és ez nem igazán tesz jót neki.

A hideg markáns hatással lehet a fényképezőgépben lévő akkumulátor teljesítményére, és nagyban csökkenti élettartamát is. Ennek oka, hogy a cellák kémiai reakció útján tárolják az elektromosságot, és ennek sebességét erősen befolyásolja a hideg. Persze fajtától függ, hogy mennyire: az olcsó réz-nikkel és a nikkel-kadmium elemek a legérzékenyebbek, teljesítményük tíz fok esésnél akár már a felére eshet, de az új Ni-MH akkuknál is kalkulálnunk kell a rövidebb rendelkezésre állási idővel. Legkevésbé a lítiumos áramforrások érintettek, ami jó hír, tekintve hogy a mai fényképezőgépek többségét már ilyen látja el energiával.

 

 

Ezért ha nem használjuk a gépet, ajánlatos meleg, zárt zsebben/táskában tartani, ahol testhőnk melegíti azt, hogy megóvjuk mind az elemeket, mind a fényképezőgépet magát. Ha azt látjuk, hogy erősen fogy az elem, akkor cseréljük ki a gépben lévőt a meleg helyen tartottra, és ezután ismét vissza: azt tapasztalhatjuk, hogy a hideg akkumulátor felmelegedésével az újra erőre kap, és folytathatjuk a fényképezést. Az igazán nagy hidegek esetére - profiknak - persze van más megoldás is, de ennek megkérik az árát. Erre fejlesztették ki a külső akkumulátort, ami folyamatosan meleg helyen lehet, és csak egy kábelen át csatlakozik a fényképezőgép DC portjára.

Nagy hidegben akár az LCD kijelző is elsötétülhet, csökken a frissítés gyakorisága, vagy akár teljesen kikapcsolhat. Ennek szintén szerkezeti okai vannak: az LCD kép - mint nevében is benne van - folyékony kristályokból alakul ki, így működését a hideg erősen befolyásolja. Szerencsére ezzel csak hazánkban manapság csak ritkán előforduló nagy fagyban, legalább -10 fok esetén kell számolni, és ilyenkor sem okoz tartós problémát, mert az LCD ismét felmelegedve gond nélkül fog működni.

 

Kapcsolódó cikkek:

FOTÓMAGAZIN | FOTÓKÖNYV | FOTÓKIDOLGOZÁS | FOTÓÁRUHÁZ
FotoMarket | Regisztráció | Információ | Hírlevél | Ügyfélszolgálat | Impresszum
Levél szerkesztőségünknek

© FotoMarket - 2001-2009  Minden jog fenntartva!

Még több akciós termék »

 

Még több újdonság »

Designed and hosted by InternetMarket

Valid HTML 4.01 RSS 2.0
Valid CSS 2 iGoogle