Oregon órák és időjárás-állomások változatos kivitelben
Ariete háztartási kisgépek onlineáruházunk kínálatában
Kicsi az iPhone belső tárhelye? Itt a megoldás!
Kézzelfogható közelség - Canon EF-M 55-200mm f/4.5-6.3 IS STM
Brother - 3 év regisztráción alapuló garancia
Megszokott külső, megnövelt teljesítmény - WayteQ x880
Nemzetközi fotópályázatot indít a Syngenta
Fotós könyvekkel bővült áruházunk kínálata
Kiemelt híreink
A Kata táskák legnépszerűbb tagjai
2014. február 17. 19:48, hétfő - FotoMarket

Hihetetlen kényelem, kiváló anyagok és jó gyártási minőség jellemzi a Kata táskákat. Bemutatkoznak a legnépszerűbb sorozat tagjai.

Digital Film Tools Ozone 2.5 plugin

2008. január 23. 17:35, szerda - Budai Péter - FotoOnline
Fotózásról A-Z-ig » Photoshop pluginek Betűméret csökkentése Betűméret növelése Cikk nyomtatása Cikk küldése e-mailben Előző cikk Következő cikk

A digitális képek világossági és színkorrekciójának esszenciája, amikor nem az egész fotón, csupán egy részén szeretnénk végrehajtani a változtatást. Ha ez egy összefüggő terület, számtalan módszerrel kijelölhetjük és elvégezhetjük a munkát. De mi van, ha világossági területeken akarunk változtatni. Például a kép árnyékos, sötét részei túl hideg színeket adnak vissza a többihez képest. Esetleg a sápatag, középtartományú eget szeretnénk mélyebb kékké alakítani. Erre a problémára jelent megoldást egy külön világossági tartományokban dolgozó szoftver. Ilyen mondjuk a Digital Film Tools Ozone nevű Photoshop pluginje.

Miről is van szó? Vegyünk egy átlagos fotót, mondjuk az alábbit!

 

 

Egyelőre felejtsük el a színeit és összpontosítsunk csak a világossági árnyalataira. Normál, 8 bites fotónál ez színcsatornánként 256 árnyalatot jelent, 0-tól 255 értékig, vagyis a teljes mélyfeketétől a hófehérig.

 

 

A világossági tartományokban dolgozó szoftverünk - esetünkben az Ozone v2.5 - nem csinál mást, mint részekre (zónákra) osztja a teljes spektrumot és a részek világossági és színkorrekcióját külön-külön végezhetjük el. Az Ozone 11 területet képes megkülönböztetni, melyet 0-10-ig jelöl. Az alábbi kép talán segít megérteni alapelvét. Például a 0 tartományba kerülnek a legsötétebb képrészek, vagyis az árnyékos területek, majd fokozatosan kapjuk a világosabb részeket, míg a 10-es tartomány jelenti a legvilágosabb részeket. (Az alábbiakban csak 10 tartományt jelöltünk)

 

 

A fentiek alapján minden zónához egy maszk társul. Az aktuális maszkot a tartományok alatti kis képek mutatják. A maszk fehér területei jelentik a választott zónának megfelelő részeket. Csak ezeken a részeken lesz hatása a későbbi képkorrekciónak, mondjuk a világosításnak. Ha például a 0-s zónát, vagyis a kép legsötétebb területeit választjuk, csak az árnyékos részeken lesz hatása a világosításnak. A 0. zóna alatti kis maszkképen jól látni, hogy csak az árnyékos részek (a legsötétebb területek) jelennek meg fehérrel. A maszk fekete területei a korrekció szempontjából lényegtelenek. Úgyszintén, ha a 9. (a pluginban 10.) zónát választjuk, a mutatott maszk szerint, csak az épület elülső homlokzatán lesz hatása a korrekciónak. Ez a fotó legvilágosabb része.

FOTÓMAGAZIN | FOTÓKÖNYV | FOTÓKIDOLGOZÁS | FOTÓÁRUHÁZ
FotoMarket | Regisztráció | Információ | Hírlevél | Ügyfélszolgálat | Impresszum
Levél szerkesztőségünknek

© FotoMarket - 2001-2009  Minden jog fenntartva!

Még több akciós termék »

 

Fuji Instax Mini9 smokey white instant kamera 22 850 Ft Fuji Instax Mini9 smokey white instant kamera
Fuji Instax Mini9 lime zöld instant kamera 22 850 Ft Fuji Instax Mini9 lime zöld instant kamera
Fuji Instax Mini9 flamingo pink instant kamera 22 850 Ft Fuji Instax Mini9 flamingo pink instant kamera
Fuji Instax Mini9 cobalt kék instant kamera 22 850 Ft Fuji Instax Mini9 cobalt kék instant kamera
Silicon Power Compact Flash 16GB 600x memóriakártya 12 990 Ft Silicon Power Compact Flash 16GB 600x memóriakártya
Még több újdonság »

Designed and hosted by InternetMarket

Valid HTML 4.01 RSS 2.0
Valid CSS 2 iGoogle