Oregon órák és időjárás-állomások változatos kivitelben
Kicsi az iPhone belső tárhelye? Itt a megoldás!
Kézzelfogható közelség - Canon EF-M 55-200mm f/4.5-6.3 IS STM
Nyomtass A/3-ast - mert számít a méret!
A rendkívül sokoldalú D810 fényképezőgép
Nemzetközi fotópályázatot indít a Syngenta
Trendi Muse rádiók minden korosztálynak
Kiemelt híreink
Fotós könyvekkel bővült áruházunk kínála...
2014. február 23. 15:21, vasárnap - Perfact Kiadó

A Perfact Kiadó fotóskönyvei ezentúl elérhetőek webshopunkban és üzleteink polcain is.

Namesuppressed softener plugin

2007. november 15. 09:39, csütörtök - Budai Péter - FotoOnline.hu
Fotózásról A-Z-ig » Photoshop pluginek Betűméret csökkentése Betűméret növelése Cikk nyomtatása Cikk küldése e-mailben Előző cikk Következő cikk

„Nem csak a 20 éveseké a világ", és nem csak az élesítő pluginoké, hanem adott esetben éppen a lágyítóké. Vannak szituációk, amikor a lágy kép kívánatos, így a fotósok ezen hatás életre hívására is nagy gondot fordítottak az elmúlt évtizedekben. Jellemző felhasználási területe a portréfotózás. A mosott effekt elfedi a kisebb bőrhibákat és ráncokat, mintegy megfiatalítja a fotóalanyt és álomszerű ködöt varázsol a képre.

Az analóg fotográfiában többnyire lágy rajzú (soft-focus) objektívekkel, vagy lágyító előtétekkel, szűrőkkel (pl. dutto) érték el a ködös hatást, az egyszeri fotós kelléktárában viszont megtette akár egy objektív elé feszített nejlonharisnya is. A digitális korszak gyermekei jobbára valamely képszerkesztő szoftverhez folyamodnak segítségül ha álomszerű, ködös effektet szeretnének. A Photoshopban például néhány kattintással egész hihető utánzatát kapjuk a drágább szűrőknek.

Van aztán a hozzám hasonló lusták köre, akik megspórolnák azt a néhány percet is. Főleg, ha lerövidíthetik néhány másodpercre. Ehhez nyújthat segítséget egy kis plugin, melyet a Sharpener (élesítő) pluginek után szabadon, Softener (lágyító) névre keresztelt fejlesztője a Namesuppressed. Az általunk kipróbált változat a legfrissebb és a v1.28 verziószámot viseli.

A kiegészítés alig fél megabájtos fájl formájában tölthető le, és ennek megfelelően gyors a telepítése is. Szerencsére automatikusan megkeresi a Photoshop plugin könyvtárát, így mindössze annyi a dolgunk, hogy elindítsuk a PS-t, majd megkeressük legújabb szerzeményünket a Filter/namesupressed/Softener menüpont alatt.

 

 

A plugin megnyíló ablaka egyszerűbb már nem is lehetne. Tudom, mindig ezt mondom, de ezúttal még a kezdő felhasználók sem vesznek el a kezelőszervek rengetegében. Az ablak bal oldala a szokásos nézőképé. A képre kattintva, majd az egérmutató húzva pozicionálható a nézőablakban látható képkivágás. A fotót a keret jobb alsó sarkánál lévő +/- gombokkal nagyíthatjuk és kicsinyíthetjük, vagy ugyanott választhatunk egy fix méretet 7-100%-os nézet között. A nézőablak alatti Preview jelölőt érdemes bekapcsolva hagyni, mert így a képen láthatók lesznek a változások.

 

 

Sokkal érdekesebb számunkra a jobb oldal, ahol két csúszkával állítható be a kívánt elmosás.
A Radius feliratú a lágyítás sugarát adja meg. Minél nagyobb ez az érték, annál erősebb a hatás. Erőssége 5 és 500 között állítható.

Kapcsolódó cikkek:

FOTÓMAGAZIN | FOTÓKÖNYV | FOTÓKIDOLGOZÁS | FOTÓÁRUHÁZ
FotoMarket | Regisztráció | Információ | Hírlevél | Ügyfélszolgálat | Impresszum
Levél szerkesztőségünknek

© FotoMarket - 2001-2009  Minden jog fenntartva!

Még több akciós termék »

 

Fuji Instax Mini 11 Camera Charcoal Grey instant kamera 25 900 Ft Fuji Instax Mini 11 Camera Charcoal Grey instant kamera
Fuji Instax Mini 11 Camera Blush Pink instant kamera 25 900 Ft Fuji Instax Mini 11 Camera Blush Pink instant kamera
Fuji Instax Mini 11 Camera Sky Blue instant kamera 25 900 Ft Fuji Instax Mini 11 Camera Sky Blue instant kamera
Sandisk Compact Flash Ultra 16GB memóriakártya 8 890 Ft Sandisk Compact Flash Ultra 16GB memóriakártya
Silicon Power Compact Flash 16GB 600x memóriakártya 12 990 Ft Silicon Power Compact Flash 16GB 600x memóriakártya
Még több újdonság »

Designed and hosted by InternetMarket

Valid HTML 4.01 RSS 2.0
Valid CSS 2 iGoogle