Ariete háztartási kisgépek onlineáruházunk kínálatában
Nyomtass A/3-ast - mert számít a méret!
Megszokott külső, megnövelt teljesítmény - WayteQ x880
A rendkívül sokoldalú D810 fényképezőgép
Trendi Muse rádiók minden korosztálynak
Kiemelt híreink
Kézzelfogható közelség - Canon EF-M 55-2...
2014. július 17. 16:12, csütörtök - canon.hu

EOS-M fényképezőgépekhez való kompakt zoomobjektív, amellyel közelebb kerülhet az eseményekhez. A képstabilizátor védelmet nyújt a fényképezőgép bemozdulásából eredő elmosódás ellen. A léptetőmotoros technológia egyenletes és csendes fókuszálást biztosít videofelvétel közben.

Digital Film Tools EZ Mask v1.5 plugin

2007. november 06. 16:54, kedd - Budai Péter - Digiretus.hu
Fotózásról A-Z-ig » Photoshop pluginek Betűméret csökkentése Betűméret növelése Cikk nyomtatása Cikk küldése e-mailben Előző cikk Következő cikk

Úgy tűnik, eddigi plugin bemutatóinkból kimaradtak a maszkolást segítő kiegészítések, pedig van belőlük szép számmal. Eheti választásunk a Digital Film Tool EZ Mask-ra esett, annak is az 1.5-ös változatára.

Hogy mire jó a maszk készítése? Vegyük például azt az esetet, ha egy élőlényt, vagy tárgyat ki szeretnénk vágni egy képből és behelyezni egy másik kép háttere elé. Például ismerőseink előtt felvágva. Gondoljunk csak bele, körbevágjuk saját portrénkat, amit a telken ejtőzve készítettek rólunk, majd oda biggyesztjük magunk a Copacabana forró homokjára. A szomszédokat megüti a guta, ha meglátják a „brazil nyaraláson" készült képeket.

 

 

Na, de komolyabbra fordítva a szót, ez csak egy szelete a maszkolásnak. A képet persze más módszerekkel is körbevághatjuk, de maszknak megvan az az előnye, hogy utólag is tetszőlegesen alakítható. A Photoshop például meglehetősen sok lehetőséget kínál a maszk létrehozására, ilyen mondjuk az egyszerű gyorsmaszk mód, amelynél festőeszközeinkkel pingálhatunk, de bonyolultabb formáknál, alakzatoknál (pl. fák lombja, emberi hajszálak, állatok szőre) nehéz pontosan körbefesteni a kivágandó alakzatot.

Az alaptétel tehát az, hogy gyorsan, és ami még fontosabb, pontosan jelöljünk ki egy alakzatot, majd a kijelölés mentén körbevágjuk azt. Ennek eszköze lehet az EZ Mask plugin, amit feltelepítve a Filter/Digital Film Tools menü alatt találunk. De ne szaladjunk ennyire előre! Használatához szükség lesz néhány előkészítő lépésre.

Egy fotó betöltésekor a Photoshop zárolt háttérként kezeli azt. Ha rápillantunk a Layers (Rétegek) palettára, láthatjuk a 'Backgruond' evet és mellette a lakat ikont, amely erre utal.

 

 

Az EZ Mask pluginnak először is egy nem zárt, önálló rétegre, másodszor pedig egy rétegmaszkra van szüksége a szabadabb szerkeszthetőségért. Ahhoz, hogy önálló réteget csináljunk a háttérből csak kattintsunk rá duplán. A szoftver felajánl egy rétegnevet (pl. Layer 0), ezután az OK gombra kattintva a háttér, szerkeszthető réteggé változik a megadott néven. A továbbiakban egy üres rétegmaszkot kell rendelnünk a rétegünkhöz, amelyet a Layers paletta alján lévő Add Layer Mask ikonnal tehetünk meg. Képünkkel ezúttal sem történik semmi, csupán egy üres maszkréteget kapunk. Erre normál ecsettel rajzolva kivághatunk (kimaszkolhatunk) a képből bármilyen tetszőleges területet. Az EZ Mask pluginnak az a jelentősége, hogy nem kell kézzel festegetnünk, mert a szoftver mindezt automatikusan elvégzi.

 

 

Még egy apróság van hátra a kép előkészítéséből. Lépjünk át a Channels palettára, majd kattintsunk az RGB színcsatornára. Ezután visszaléphetünk a Layers részre.

Kapcsolódó cikkek:

FOTÓMAGAZIN | FOTÓKÖNYV | FOTÓKIDOLGOZÁS | FOTÓÁRUHÁZ
FotoMarket | Regisztráció | Információ | Hírlevél | Ügyfélszolgálat | Impresszum
Levél szerkesztőségünknek

© FotoMarket - 2001-2009  Minden jog fenntartva!

Még több akciós termék »

 

Fuji Instax Mini 11 Camera Ice White instant kamera 25 900 Ft Fuji Instax Mini 11 Camera Ice White instant kamera
Fuji Instax Mini 11 Camera Charcoal Grey instant kamera 25 900 Ft Fuji Instax Mini 11 Camera Charcoal Grey instant kamera
Fuji Instax Mini 11 Camera Lilac Purple instant kamera 25 900 Ft Fuji Instax Mini 11 Camera Lilac Purple instant kamera
Fuji Instax Mini 11 Camera Blush Pink instant kamera 25 900 Ft Fuji Instax Mini 11 Camera Blush Pink instant kamera
Fuji Instax Mini 11 Camera Sky Blue instant kamera 25 900 Ft Fuji Instax Mini 11 Camera Sky Blue instant kamera
Még több újdonság »

Designed and hosted by InternetMarket

Valid HTML 4.01 RSS 2.0
Valid CSS 2 iGoogle