Oregon órák és időjárás-állomások változatos kivitelben
Ariete háztartási kisgépek onlineáruházunk kínálatában
Brother - 3 év regisztráción alapuló garancia
Nyomtass A/3-ast - mert számít a méret!
Két új GPS készülék a WayteQ-től
A rendkívül sokoldalú D810 fényképezőgép
Nemzetközi fotópályázatot indít a Syngenta
Trendi Muse rádiók minden korosztálynak
Fotós könyvekkel bővült áruházunk kínálata
Kiemelt híreink
Kézzelfogható közelség - Canon EF-M 55-2...
2014. július 17. 16:12, csütörtök - canon.hu

EOS-M fényképezőgépekhez való kompakt zoomobjektív, amellyel közelebb kerülhet az eseményekhez. A képstabilizátor védelmet nyújt a fényképezőgép bemozdulásából eredő elmosódás ellen. A léptetőmotoros technológia egyenletes és csendes fókuszálást biztosít videofelvétel közben.

Fotós blog: Rekeszek és záridők

2007. október 02. 10:49, kedd - FotoOnline - Arwen
Fotózásról A-Z-ig » Betűméret csökkentése Betűméret növelése Cikk nyomtatása Cikk küldése e-mailben Előző cikk Következő cikk

A tanfolyam ezen előadásán arra kerestük a választ, mi a különbség a profi és az amatőr fotós, a digitális és az analóg fényképezőgépek között, megtanultuk a filmfajtákat és a CCD felépítését is, valamint bevezettek minket a rekeszek és a záridők titokzatos világába is.

A rövid kultúrtörténeti bevezető után falra kivetített fekete-fehér képeket nézegettünk, amelyeket Edward Curtis, a fotóantropológia megteremtője készített, mialatt végigfotózta az amerikai őslakosokat.

A ráhangolódás után tisztáztuk, mit jelent az amatőr és a profi fotós. Utóbbi ismertetőjele, hogy ebből él, következésképp olyat is kell fotóznia, amihez nincs kedve. Például 67 fél pár cipőt. Amit persze először gondosan be kell kötögetni. Az amatőr fotós pedig lövögethet kedve szerint bármit, ami neki tetszik. Miért is akarok én profi lenni?

Megtudtuk, hogy a digitális és az analóg fényképezőgépek befektetés és fenntartási költségek szempontjából nagyjából egyformák. Azt nem szabad elfelejteni, hogy analógnál a vegyszerek, digitálisnál pedig a rengeteg elhasznált akkumulátor környezetszennyező. Megbeszéltük a két típus előnyeit és hátrányait is.

Ezután egy fotózási gyakorlat werkfotóit láttuk, amelyeken megfigyelhettük, hogyan lehet bevilágítani a témát, hová helyezzük a főfényt és a díszítőfényeket. Megtanultuk azt is, hogy mindezt a balesetvédelmi szabályok betartásával kell tenni.

A filmek típusainak ismertetése érdekesnek ígérkezett, megtudtuk hogy a filmek nagy előnye, hogy alkalmazkodhatunk a speciális felvételi helyzetekhez és igényekhez. Az ezüstbromid kristály elektromikroszkópos képével is megismerkedtünk. Gondosan felírtam, hogy baba vagy portréfotózásra milyen filmet válasszak, igaz, egyelőre úgy gondolom, maradok a digitális fényképezőgépeknél. Ahol film ugyan nincs, de van CCD, amelynek működését az előadáson számtalan illusztráción követhettük nyomon.

Megtanultuk a fényérzékenység mérőszámait, valamint hogy a magas fényérzékenység lehetővé teszi a rövid záridő/expozíció használatát. A záridő állítgatásával pedig a mozgás megjelenítését vátltoztathatjuk: extrém hosszú expozícióval például minden bemozdul, az extrém röviddel pedig a pillanat kimerevedik.

A fényrekeszskálával pedig a mélységélességet állíthatjuk be, teljes rekesznyílásnál szinte csak egy pont, egy sík éles, kicsit szűkebb nyílásnál a környezet sejthető, de nem zavaró, egészen kis nyílást pedig akkor kell használnunk, ha mindennek élesnek kell lennie, például csendélet vagy tájkép fotózásakor.

Szó esett még a fényképezőgépek különböző automatikáiról, a programautomatikáról, a rekeszautomatikáról, az időautomatikáról és a teljes manuális funkcióról, amelyben mindent magunk állítunk be. A hosszúra nyúlt elméleti oktatás végén még megtanultuk, milyen a jó hisztogram és hogyan tudunk Photoshoppal javítani, ha alul- vagy túlexponáltuk a fényképünket.

Tovább a következő bejegyzéshez...

Kapcsolódó cikkek:

FOTÓMAGAZIN | FOTÓKÖNYV | FOTÓKIDOLGOZÁS | FOTÓÁRUHÁZ
FotoMarket | Regisztráció | Információ | Hírlevél | Ügyfélszolgálat | Impresszum
Levél szerkesztőségünknek

© FotoMarket - 2001-2009  Minden jog fenntartva!

Még több akciós termék »

 

Fuji Instax Mini 11 Camera Pastel Green instant kamera 30 500 Ft Fuji Instax Mini 11 Camera Pastel Green instant kamera
Fuji Instax Square SQ1 Glacier Blue instant kamera 48 900 Ft Fuji Instax Square SQ1 Glacier Blue instant kamera
Fuji Instax Square SQ1 Terracotta instant kamera 48 900 Ft Fuji Instax Square SQ1 Terracotta instant kamera
Fuji Instax Mini 11 Camera Ice White instant kamera 30 500 Ft Fuji Instax Mini 11 Camera Ice White instant kamera
Fuji Instax Mini 11 Camera Blush Pink instant kamera 30 500 Ft Fuji Instax Mini 11 Camera Blush Pink instant kamera
Még több újdonság »

Designed and hosted by InternetMarket

Valid HTML 4.01 RSS 2.0
Valid CSS 2 iGoogle