Oregon órák és időjárás-állomások változatos kivitelben
Brother - 3 év regisztráción alapuló garancia
Nyomtass A/3-ast - mert számít a méret!
Két új GPS készülék a WayteQ-től
Trendi Muse rádiók minden korosztálynak
Kiemelt híreink
Ariete háztartási kisgépek onlineáruházu...
2016. április 25. 08:16, hétfő - Ariete termékek

Ariete háztartási kisgépek onlineáruházunk termékpalettáján. Kínálatunkban nem csak szezonális termékeket talál. Az Ariete cég háztartási kisgépek gyártására szakosodott, a kisgépek terén igencsak széles a kínálata.

Andromeda LensDoc plugin

2007. szeptember 25. 20:29, kedd - Budai Péter - FotoMarket
Fotózásról A-Z-ig » Photoshop pluginek Betűméret csökkentése Betűméret növelése Cikk nyomtatása Cikk küldése e-mailben Előző cikk Következő cikk

A Photoshop CS2 egyik újdonsága volt a Lens Correction szűrő, amivel a fotóinkon előforduló kisebb-nagyobb lencsehibákat és egyéb jellegzetességeket javíthatjuk. Korábban kicsit körülményes volt a fotók perspektívatorzulásának javítása a geometriai torzítás pedig szinte lehetetlen feladatot rótt az egyszeri Photoshop használóra. Szerencsére azért akadtak pluginek, amelyekkel néhány perc alatt helyrehozhattuk ezeket a problémákat. A „hőskor", vagyis a CS2 előtti időszak egyik jeles képviselője az Andromeda LensDoc. Nem kell azonban megfeledkeznünk róla, jól jön most is egy más alternatíva a PS sajátja mellé. A lencsedoki ma is él és virul, immár a 3.0-ás verziónál tartva. Lássuk csak mit kínál nekünk!

Aki fotózott már épületet bizonyára találkozott e szegmens három legijesztőbb mumusával a lencsék geometriai torzulásával, a nagylátószögeknél gyakori perspektívatorzulással és a többnyire fotósfüggő horizontális dőléssel. Mindháromra egy kaptafa alatt kínál megoldást a LensDoc.

Geometriai torzítás

A geometria torzítás könnyen felismerhető, hiszen az eredetileg egyenes vonalak görbülését láthatjuk a képen. Épületeknél ez különösen zavaró, hiszen ha jól dolgoztak a kőművesek akkor főleg egyenes vonalakkal kéne találkozunk. Az elkészült képen azonban nem mindig egyenes az egyenes. Az alábbi épületfotó tetején jól látható a görbület, amely az objektív nem kellő korrekciója miatt jelentkezik. Segítségképp pirossal kiemeltük a tető görbe ívét. Ezt kell kiegyenesítenünk.

 

 

Miután feltelepítettük a plugint (saját telepítő fájlja megadja a segítséget), a Photoshop Filter/Andromeda/Lensdoc pont alól indíthatjuk. A megjelenő ablakban elsőként a jobb oldali Step 1. beállítások lesznek érdekesek. A Generic Lens jelölővel egy általános objektívet jelölünk ki a szoftver számára, a Specific Lens bejelölésével viszont az alatta levő listából kiválasztható egy kompakt fényképezőgép, vagy cserélhető objektívtípus. Amennyiben nem találjuk az általunk használt objektívet, használjuk a Generic Lens beállítást. A geometriai torzulások kiiktatásához a joboldali sor Fix Distorsion pontját kell még bejelölni.

 

 

Ezután léphetünk a bal oldali nézőképre, amint három sárga és három zöld jelölőpont látható. Segítségükkel jelölhető be a görbület íve. Egyszerűen kattintsunk az egyik szélső sárga pontra majd húzzuk a görbület egyik végéhez. A középső pontot tegyük a görbület közepére, a másik szélén lévőt pedig az ellentétes végre! Jobbra egy nagyító ablakon látható a pont helye alatti kinagyított képrészlet. A pontos munkához ezen az ablakon kell a megfelelő helyre húzni a jelölőpontokat, ugyanúgy, ahogy a nagyobb nézőképen. Így pontosan a megfelelő vonalra illeszthetők a jelölők. A zöld pontok szerepe ugyanaz, csak a kép ellentétes felén (esetünkben az alján). Ha itt ellentétes irányba görbülő egyeneseket találunk, jelöljük ki az egyiket. Ha nincs más meghatározható görbe vonal, ki is kapcsolhatók a zöld pontok a Step 2 felirat melletti gombokkal. Ahhoz viszont, hogy a kép korrigálva legyen, legalább az egyik jelölőpont sort használnunk kell.

 

 

Nincs már hátra, mint a Correct gomb, amely aktiválja a korrekciót, a Revert gombbal pedig visszaállíthatjuk az eredeti állapotot. Ha alul az Expert Mode beállítást választjuk két csúszka és két új gomb jelenik meg. Ezek segítségével kézzel is beállítható, vagy felülbírálható a végeredmény. Az Auto Scale kikapcsolásával még egy csúszkát (Scale) kapunk, ami képszélek beállítására szolgál. Ugyanebben a módban elmenthetők a beállítások, vagy behívhatók a korábban mentettek.

 

 

Perspektíva torzulás

Szintén a nagylátószögű fotók velejárója, de nem hiba, inkább jelenség. A vízszintesből kimozdított (pl. felfelé néző) objektív miatt a távolba futó párhuzamosok erősen összetartanak. Minél nagyobb az elmozdulás, és a látószög, annál erősebb az egyenesek összetartása. Az épület „hanyatt dől".

 

 

Javításához a LensDoc Fix Perspective pontjára kell kattintanunk. A dolgunk innen már nagyon egyszerű, ismerve az előző lépéssort. Két-két jelölőpont párt kapunk. Ezúttal is sárgát és zöldet. Ezekkel kell megjelölnünk azoknak a vonalaknak a két szélét, amelyeknek elvileg vízszintesen, vagy függőlegesen kéne futniuk a képen, de a perspektíva torzulás miatt ferdék. A pontosabb kijelöléshez most is használhatjuk a jobb oldali nagyítóképet.

Az utolsó lépés a Make // gomb, amely egyenesbe hozza az elferdült vonalakat. Ha nem megfelelő a végeredmény, a Revert gombbal visszaállítható az eredeti állapot.

 

 

Horizontális dőlés

Ezt a hibát már ritkán foghatjuk az objektívre. Többnyire a fotós követi el, amikor a fényképezésnél véletlenül jobbra vagy balra dönti a gépet. A végeredmény a megdőlő horizont. Tájképeknél és a már említett épületfotóknál lehet zavaró, hacsak a fotós célja nem pont ez volt. Általában ha központi téma az épület geometriája, akkor mindenképp kerülendő. Tájfotónál is bizonytalan érzést kelt a szemlélőben.

 

 

A javítása ha lehet még egyszerűbb a fentiekhez. Természetesen itt is jelölőpontokat kell használnunk, de már csak kettőt. A két sárga ponttal az előzőekhez hasonlóan kijelöljük a vízszintbe hozandó egyenes két pontját, majd az Align <-> gombra kattintunk. Ha függőleges egyenest szeretnénk pontosan függőbe hozni a balra lévő Align gombot kell használnunk. A Revert ezúttal is visszaállítja az eredeti állapotot.

 

 

Néhány másodperc alatt ezt sikerült kihozni a kiinduló fotónkból.

 

 

Ha pedig tovább ügyködünk a függőlegesekkel, a második menetben egyenesbe hozható a homlokzat. Egy kicsit mesterkélt, de kétségkívül hatásos látvány.

 

Tehát, Photoshop 7.0 és egyéb kőkorszaki verziók használói! Az Andromeda LensDoc a ti emberetek, jobban mondva pluginetek, a lencse-, és perspektíva torzulások ellen. A plugin próbaverziója letölthető a fejlesztő honlapjáról.

Kapcsolódó cikkek:

FOTÓMAGAZIN | FOTÓKÖNYV | FOTÓKIDOLGOZÁS | FOTÓÁRUHÁZ
FotoMarket | Regisztráció | Információ | Hírlevél | Ügyfélszolgálat | Impresszum
Levél szerkesztőségünknek

© FotoMarket - 2001-2009  Minden jog fenntartva!

Még több akciós termék »

 

Fuji Instax Mini 11 Camera Ice White instant kamera 25 900 Ft Fuji Instax Mini 11 Camera Ice White instant kamera
Fuji Instax Mini 11 Camera Charcoal Grey instant kamera 25 900 Ft Fuji Instax Mini 11 Camera Charcoal Grey instant kamera
Fuji Instax Mini 11 Camera Lilac Purple instant kamera 25 900 Ft Fuji Instax Mini 11 Camera Lilac Purple instant kamera
Fuji Instax Mini 11 Camera Blush Pink instant kamera 25 900 Ft Fuji Instax Mini 11 Camera Blush Pink instant kamera
Fuji Instax Mini 11 Camera Sky Blue instant kamera 25 900 Ft Fuji Instax Mini 11 Camera Sky Blue instant kamera
Még több újdonság »

Designed and hosted by InternetMarket

Valid HTML 4.01 RSS 2.0
Valid CSS 2 iGoogle