Oregon órák és időjárás-állomások változatos kivitelben
Brother - 3 év regisztráción alapuló garancia
Kiemelt híreink
Ariete háztartási kisgépek onlineáruházu...
2016. április 25. 08:16, hétfő - Ariete termékek

Ariete háztartási kisgépek onlineáruházunk termékpalettáján. Kínálatunkban nem csak szezonális termékeket talál. Az Ariete cég háztartási kisgépek gyártására szakosodott, a kisgépek terén igencsak széles a kínálata.

ImageSkill Magic Enhancer Lite plugin

2007. június 14. 13:01, csütörtök - Budai Péter - FotoMarket
Fotózásról A-Z-ig » Photoshop pluginek Betűméret csökkentése Betűméret növelése Cikk nyomtatása Cikk küldése e-mailben Előző cikk Következő cikk

A Photoshop CS-jelű változatainak egyik legjobb újítása a Shadow/Highlight eszköz volt. Segítségével külön világosíthattuk a sötét, árnyékos területeket és sötétíthettük a fényes képrészeket. A digitális fotósok számára aranyat ér ez az eszköz, hiszen mindenki találkozott már azzal a problémával, amikor gépe képtelen átfogni azt a dinamikatartományt, amit egy táj, vagy épületfotó megkívánna. Vagy az ég lesz jól exponált és a táj/városkép sötét, vagy az utóbbi lesz megfelelő és az ég fehérre égett. De, hogy egy példát is hozzunk, valami ilyesmiről van szó.

 

 

Erre hozott némi gyógyírt a Photoshop CS-ben bevezetett Shadow/Highlight, amivel egy kis világosságot vihettünk az árnyékos területekre és fordítva. Persze nem korlátok nélkül, de még így is sokkal jobb végeredményt kaptunk, mintha egyszerűen kivilágosítottuk volna a képet, ami hatással van a teljes fotóra, így az eleve fényes területeket is ugyanolyan mértékben világosítja. A végeredmény az alábbi kép bal oldalán látható, míg a jobb oldalon a csak az árnyékokat módosító Shadow/Highlight hatása.

 

 

Igen ám, de nem rendelkezik mindenki Photoshop CS-el, vagy újabb verziós Photoshop Elements-el! Számukra nyújt alternatív megoldást az ImageSkill Magic Enhancer pluginja, ami hasonló végeredményt ad, mint a Shadow/Highlight, ráadásul a Lite változat ingyenes.

A plugint Photoshop 7-re is telepíthetjük, de a Photoshop Elements 2-es verziója is jól elboldogul vele, csakúgy mint a Paint Shop Pro 7, vagy a PhotoImpact 8, és persze ezek újabb változatai.

Telepítése nagyon egyszerű, mindössze egy másfél megabájtos fájlt kell letöltenünk, majd elindítva kijelölnünk a listáról azt a kompatibilis szoftvert, amely alatt használni szeretnénk.
A Photoshop alatt ugyanott találjuk a Magic Enhancert, mint általában a többi plugint, azaz a Filter/Image Skill/Magic Enhancer Lite menüpont alatt.

A kezelőfelület végtelenül egyszerű. Csak a legszükségesebbeket kapjuk, sajnos a Lite verzióban néhány megkötéssel, így egy-két funkció itt nem használható.

 

 

A munkaablak bal felét/közepét az előnézeti kép tölti ki, amit a bal felső sarkában lévő két ikonnal (nagyító és tenyér) szabályozhatunk. A nagyító ikont választva, majd jobb egérgombbal a nézőképre kattintva ráközelíthetünk a fotó egy részletére, maximum 1000% nagyításig. A jobb egérgombbal kicsinyíthetjük a képet, legfeljebb 10%-os nézetig. Ugyanerre használható az egér görgető gombja is. A nagyítás mérték a bal alsó sarokban látható.

A kéz ikonnal a nagyított képkivágást görgethetjük az előnézeti ablakban. Simán a fotórészletre kattintva válthatunk az eredeti és a módosított nézet között.

Ennél egy fokkal érdekesebb a munkaablak jobb oldala, ahol egy hisztogram, valamint négy csúszka segítségével állítható a kívánt hatás. A plugin kapható Pro verzióban is, amelynél plusz egy csúszka és egy jelölőnégyzet aktív, de erről majd később.
A Hisztogram a kép árnyalateloszlását mutatja. Balra a sötét területek arányát, jobbra a világosakét. Alatta két csúszkával szabályozható a sötét és fényes területek világossága.
A legfontosabb kezelőszerv a Highlight shadows, vagyis az árnyékok világosítása. 0 érték esetén csak minimális módosítást eredményez a képen

 

 

A csúszkát jobbra tolva a kép sötétebb területei kivilágosodnak, míg a fényesebb részek alig változnak.

 

 

A Darken highlight csúszka hatása ellenkező. A legvilágosabb területeket sötétíthetjük vele, de sokkal kisebb mértékben, mint a fölötte lévővel. Lényegében a Highlight shadows csúszka miatt kissé kivilágosodott fényes felületeket tompíthatjuk vele. Például az ég kékje tehető némileg komorabbá a segítségével.

A következő szekcióban a két további csúszka található, melyek közül az első csak a Magic Enhancer Pro verziójában működik. Ezekkel növelhető az élkontraszt, azaz lényegében egy élesítő eszközzel van dolgunk. A Radiusszal az élvastagság (a Lite verzióban fix 2-es értéken áll), a Contrasttal pedig az erősség szabályozható. Nincs szükségünk minden esetben rájuk, csupán akkor, ha a kivilágosított kép túl „lapos". Az élkontraszt emelésével természetesebbé tehető kép, de ugyanúgy el is rontható. Általában 0 (vagy 1) értéken hagyom a Contrastot, mivel jól láthatóan növeli a képzajt, túl magas értéken pedig rajzszerű hatást kölcsönöz a képnek. Az alábbi kép bal oldalán teljesen lehúztam a kontraszt csúszkát, a jobb oldali kivágáson viszont maximális értékre állítottam.

 

 

Az utolsó beállítás a színhőmérséklet (Temperature). Az árnyékos területek színhőmérséklete „hidegebb" mint a napsütötte képrészeké. Ezzel csúszkával beállíthatjuk a kép kívánt melegségét. Balra tolva a hideg, kékes színvilág, míg jobbra a melegebb, sárgás hatás fog dominálni. Pont úgy, mint a következő képen.

 

 

Legvégül a Noise Supression, azaz zajszűrés jelölőnégyzet zárja a sort. Sajnos szintén csak a Pro változatban aktiválhatjuk. Ahogy korábban említettem, az árnyékok világosítása után érhetnek minket meglepetések. Ezeken a területeken többnyire hatványozottabban jelentkezik a képzaj.
A színhőmérséklet csúszka mögé betettem volna még egy színtelítettség állítót is, mivel az árnyékos területeken a színek erőssége sem éri el a jól megvilágított részekét. Ezt azonban utólag is javíthatjuk a Photoshop telítettség növelő eszközeivel. Íme a cikk elején látható, árnyékos fotó 66%-os árnyék világosítással és 50%-os csúcsfény csökkentéssel, kontrasztemelés és színhőmérséklet változtatás nélkül, némi Photoshoppos színtelítettség növeléssel.

 

 

A Pro változatért 30 dollárt kell fizetnünk, amiért a következő plusz szolgáltatásokat kapjuk:
Élkontraszt vastagságának beállíthatósága
Automata zajszűrés
16-bites mód támogatása
Kötegelt (csoportos) képfeldolgozás
Preset (mentett beállítások) lehetőség.

Az ImageSkill Magic Enhancer Lite letölthető a fejlesztő weboldaláról.

Kapcsolódó cikkek:

FOTÓMAGAZIN | FOTÓKÖNYV | FOTÓKIDOLGOZÁS | FOTÓÁRUHÁZ
FotoMarket | Regisztráció | Információ | Hírlevél | Ügyfélszolgálat | Impresszum
Levél szerkesztőségünknek

© FotoMarket - 2001-2009  Minden jog fenntartva!

Még több akciós termék »

 

Sandisk Compact Flash Ultra 16GB memóriakártya 8 890 Ft Sandisk Compact Flash Ultra 16GB memóriakártya
Silicon Power Compact Flash 16GB 600x memóriakártya 12 990 Ft Silicon Power Compact Flash 16GB 600x memóriakártya
Még több újdonság »

Designed and hosted by InternetMarket

Valid HTML 4.01 RSS 2.0
Valid CSS 2 iGoogle