Oregon órák és időjárás-állomások változatos kivitelben
Ariete háztartási kisgépek onlineáruházunk kínálatában
Kicsi az iPhone belső tárhelye? Itt a megoldás!
Kézzelfogható közelség - Canon EF-M 55-200mm f/4.5-6.3 IS STM
Megszokott külső, megnövelt teljesítmény - WayteQ x880
A rendkívül sokoldalú D810 fényképezőgép
Nemzetközi fotópályázatot indít a Syngenta
Trendi Muse rádiók minden korosztálynak
Fotós könyvekkel bővült áruházunk kínálata
Kiemelt híreink
Két új GPS készülék a WayteQ-től
2014. július 02. 08:35, szerda - WayteQ

Két új GPS készülék a WayteQ-től. A WayteQ x980BT és x880 GPS eszközök elsősorban azoknak jelenthetnek megoldást, akiknél elsődleges szempont a megbízható, folyamatos GPS-vétel.

ImageSkill Magic Enhancer Lite plugin

2007. június 14. 13:01, csütörtök - Budai Péter - FotoMarket
Fotózásról A-Z-ig » Photoshop pluginek Betűméret csökkentése Betűméret növelése Cikk nyomtatása Cikk küldése e-mailben Előző cikk Következő cikk

A Photoshop CS-jelű változatainak egyik legjobb újítása a Shadow/Highlight eszköz volt. Segítségével külön világosíthattuk a sötét, árnyékos területeket és sötétíthettük a fényes képrészeket. A digitális fotósok számára aranyat ér ez az eszköz, hiszen mindenki találkozott már azzal a problémával, amikor gépe képtelen átfogni azt a dinamikatartományt, amit egy táj, vagy épületfotó megkívánna. Vagy az ég lesz jól exponált és a táj/városkép sötét, vagy az utóbbi lesz megfelelő és az ég fehérre égett. De, hogy egy példát is hozzunk, valami ilyesmiről van szó.

 

 

Erre hozott némi gyógyírt a Photoshop CS-ben bevezetett Shadow/Highlight, amivel egy kis világosságot vihettünk az árnyékos területekre és fordítva. Persze nem korlátok nélkül, de még így is sokkal jobb végeredményt kaptunk, mintha egyszerűen kivilágosítottuk volna a képet, ami hatással van a teljes fotóra, így az eleve fényes területeket is ugyanolyan mértékben világosítja. A végeredmény az alábbi kép bal oldalán látható, míg a jobb oldalon a csak az árnyékokat módosító Shadow/Highlight hatása.

 

 

Igen ám, de nem rendelkezik mindenki Photoshop CS-el, vagy újabb verziós Photoshop Elements-el! Számukra nyújt alternatív megoldást az ImageSkill Magic Enhancer pluginja, ami hasonló végeredményt ad, mint a Shadow/Highlight, ráadásul a Lite változat ingyenes.

A plugint Photoshop 7-re is telepíthetjük, de a Photoshop Elements 2-es verziója is jól elboldogul vele, csakúgy mint a Paint Shop Pro 7, vagy a PhotoImpact 8, és persze ezek újabb változatai.

Telepítése nagyon egyszerű, mindössze egy másfél megabájtos fájlt kell letöltenünk, majd elindítva kijelölnünk a listáról azt a kompatibilis szoftvert, amely alatt használni szeretnénk.
A Photoshop alatt ugyanott találjuk a Magic Enhancert, mint általában a többi plugint, azaz a Filter/Image Skill/Magic Enhancer Lite menüpont alatt.

A kezelőfelület végtelenül egyszerű. Csak a legszükségesebbeket kapjuk, sajnos a Lite verzióban néhány megkötéssel, így egy-két funkció itt nem használható.

 

 

A munkaablak bal felét/közepét az előnézeti kép tölti ki, amit a bal felső sarkában lévő két ikonnal (nagyító és tenyér) szabályozhatunk. A nagyító ikont választva, majd jobb egérgombbal a nézőképre kattintva ráközelíthetünk a fotó egy részletére, maximum 1000% nagyításig. A jobb egérgombbal kicsinyíthetjük a képet, legfeljebb 10%-os nézetig. Ugyanerre használható az egér görgető gombja is. A nagyítás mérték a bal alsó sarokban látható.

A kéz ikonnal a nagyított képkivágást görgethetjük az előnézeti ablakban. Simán a fotórészletre kattintva válthatunk az eredeti és a módosított nézet között.

Ennél egy fokkal érdekesebb a munkaablak jobb oldala, ahol egy hisztogram, valamint négy csúszka segítségével állítható a kívánt hatás. A plugin kapható Pro verzióban is, amelynél plusz egy csúszka és egy jelölőnégyzet aktív, de erről majd később.
A Hisztogram a kép árnyalateloszlását mutatja. Balra a sötét területek arányát, jobbra a világosakét. Alatta két csúszkával szabályozható a sötét és fényes területek világossága.
A legfontosabb kezelőszerv a Highlight shadows, vagyis az árnyékok világosítása. 0 érték esetén csak minimális módosítást eredményez a képen

 

 

A csúszkát jobbra tolva a kép sötétebb területei kivilágosodnak, míg a fényesebb részek alig változnak.

 

 

A Darken highlight csúszka hatása ellenkező. A legvilágosabb területeket sötétíthetjük vele, de sokkal kisebb mértékben, mint a fölötte lévővel. Lényegében a Highlight shadows csúszka miatt kissé kivilágosodott fényes felületeket tompíthatjuk vele. Például az ég kékje tehető némileg komorabbá a segítségével.

A következő szekcióban a két további csúszka található, melyek közül az első csak a Magic Enhancer Pro verziójában működik. Ezekkel növelhető az élkontraszt, azaz lényegében egy élesítő eszközzel van dolgunk. A Radiusszal az élvastagság (a Lite verzióban fix 2-es értéken áll), a Contrasttal pedig az erősség szabályozható. Nincs szükségünk minden esetben rájuk, csupán akkor, ha a kivilágosított kép túl „lapos". Az élkontraszt emelésével természetesebbé tehető kép, de ugyanúgy el is rontható. Általában 0 (vagy 1) értéken hagyom a Contrastot, mivel jól láthatóan növeli a képzajt, túl magas értéken pedig rajzszerű hatást kölcsönöz a képnek. Az alábbi kép bal oldalán teljesen lehúztam a kontraszt csúszkát, a jobb oldali kivágáson viszont maximális értékre állítottam.

 

 

Az utolsó beállítás a színhőmérséklet (Temperature). Az árnyékos területek színhőmérséklete „hidegebb" mint a napsütötte képrészeké. Ezzel csúszkával beállíthatjuk a kép kívánt melegségét. Balra tolva a hideg, kékes színvilág, míg jobbra a melegebb, sárgás hatás fog dominálni. Pont úgy, mint a következő képen.

 

 

Legvégül a Noise Supression, azaz zajszűrés jelölőnégyzet zárja a sort. Sajnos szintén csak a Pro változatban aktiválhatjuk. Ahogy korábban említettem, az árnyékok világosítása után érhetnek minket meglepetések. Ezeken a területeken többnyire hatványozottabban jelentkezik a képzaj.
A színhőmérséklet csúszka mögé betettem volna még egy színtelítettség állítót is, mivel az árnyékos területeken a színek erőssége sem éri el a jól megvilágított részekét. Ezt azonban utólag is javíthatjuk a Photoshop telítettség növelő eszközeivel. Íme a cikk elején látható, árnyékos fotó 66%-os árnyék világosítással és 50%-os csúcsfény csökkentéssel, kontrasztemelés és színhőmérséklet változtatás nélkül, némi Photoshoppos színtelítettség növeléssel.

 

 

A Pro változatért 30 dollárt kell fizetnünk, amiért a következő plusz szolgáltatásokat kapjuk:
Élkontraszt vastagságának beállíthatósága
Automata zajszűrés
16-bites mód támogatása
Kötegelt (csoportos) képfeldolgozás
Preset (mentett beállítások) lehetőség.

Az ImageSkill Magic Enhancer Lite letölthető a fejlesztő weboldaláról.

Kapcsolódó cikkek:

FOTÓMAGAZIN | FOTÓKÖNYV | FOTÓKIDOLGOZÁS | FOTÓÁRUHÁZ
FotoMarket | Regisztráció | Információ | Hírlevél | Ügyfélszolgálat | Impresszum
Levél szerkesztőségünknek

© FotoMarket - 2001-2009  Minden jog fenntartva!

Még több akciós termék »

 

Fuji Instax Mini9 Wedding szett instant kamera 46 500 Ft Fuji Instax Mini9 Wedding szett instant kamera
Fuji Instax Mini9 smokey white instant kamera 21 490 Ft Fuji Instax Mini9 smokey white instant kamera
Fuji Instax Mini9 lime zöld instant kamera 21 490 Ft Fuji Instax Mini9 lime zöld instant kamera
Fuji Instax Mini9 ice blue instant kamera 21 490 Ft Fuji Instax Mini9 ice blue instant kamera
Silicon Power Compact Flash 16GB 600x memóriakártya 12 990 Ft Silicon Power Compact Flash 16GB 600x memóriakártya
Még több újdonság »

Designed and hosted by InternetMarket

Valid HTML 4.01 RSS 2.0
Valid CSS 2 iGoogle