Oregon órák és időjárás-állomások változatos kivitelben
Ariete háztartási kisgépek onlineáruházunk kínálatában
Kicsi az iPhone belső tárhelye? Itt a megoldás!
Brother - 3 év regisztráción alapuló garancia
Nyomtass A/3-ast - mert számít a méret!
Megszokott külső, megnövelt teljesítmény - WayteQ x880
Két új GPS készülék a WayteQ-től
Trendi Muse rádiók minden korosztálynak
Kiemelt híreink
Nemzetközi fotópályázatot indít a Syngen...
2014. június 19. 20:42, csütörtök - Syngenta Nemzetközi Fotópályázata

Újból meghirdette nemzetközi fotópályázatát a Syngenta, amelyre hazánkból is várják professzionális és amatőr fotósok jelentkezését.

Focus Magic 3.0 plugin

2007. június 05. 22:00, kedd - Budai Péter - FotoMarket.hu
Fotózásról A-Z-ig » Photoshop pluginek Betűméret csökkentése Betűméret növelése Cikk nyomtatása Cikk küldése e-mailben Előző cikk Következő cikk

Bár a Photoshop tényleg elkényeztet minket élesítő eszközökkel - főleg amióta bevezették a Smart Sharpent - azért körülnéztünk egy kicsit más, alternatív élesítési megoldások felé. Így akadtunk a Focus Magicre, ami nem csak egy szimpla „sharpen" plugin, de igazi 2-in-1 megoldás is.

A Focus Magic próbaverziója ingyenesen letölthető a fejlesztő honlapjáról és további optimizmusra ad okot, hogy csak 4,4 MB méretű. A trial változat funkciókorlát nélkül használható, de sajnos 10 próbálkozás után lejár és 45 dollárt kell fizetnünk a hivatalos licenszért. A plugint a próbaidő lejárta után is elindíthatjuk, de a végeredmény nem lesz elmenthető.

A telepítés után nem csak egy Photoshopba beépülő modult (plugint) kapunk, de egy önállóan futtatható élesítő szoftverrel is gazdagabbak leszünk. Ebben ötféle szűrőt választhatunk, melyek mindegyike az élesítésért és életlenítésért felel. Na de maradjunk a Photoshop plugin verziónál, ami két szolgáltatást kínál, és azt hiszem ezekkel is bőven elégedettek leszünk. A két szolgáltatás a fotók élesítése, valamint a bemozdulásos életlenség csökkentése.

A plugint a Photoshop Filter/Focus Magic menüpontjával aktiválhatjuk, ahol két pont látható:

Fix Motion Blur - Bemozdulásos életlenség javítása
Fix Out-of-focus Blur - Sima élesítés

Fényképek élesítése (Fix Out-of-focus Blur)

Ha fényképezőgépünk (vagy a fényképész) rosszul állított fókuszt és a kép részletessége egyébként adott, akkor lép be a képbe az élesítő szűrő, vagy plugin. Sajnos teljesen elbaltázott fókuszú, vagy életlen képpel sokkal nehezebb dolga lesz. Mi a különbség az éles a lágy és az életlen között?

 

 

A bal oldali képrészlet éles, az élek kontrasztosak, a részletek jól kivehetők. A középső részlet lágy, kissé mosott. Sokkal kevésbé érezhető az élek kontrasztkülönbsége, de a részletek még szépen kivehetők. Ez a kép tökéletesen alkalmas utánélesítésre. A jobb szélső részlet életlen. A részletek eltűntek, így az élesítés durva, vagy hamis éleket, részleteket ad. Nem ajánlott az élesítése.

Azt szeretem a Focus Magicben, hogy egyszerűségre törekszik. Számos élesítő plugin létezik, de a legtöbbje hajlamos átesni a ló túloldalára. Igaz, hogy több tucat beállítási lehetőséget kapunk, de egy idő után nem lesz gyomrunk végigrágni magunkat a csúszkák kapcsolók és lehulló menük rengetegén. Három-négy beállítás és pontos, jó részletkiemelő képesség. Csupán ennyire van szükségünk és a Focus Magicben meg is van a potenciál.

 

 

Mindössze négy beállítási eszközünk lesz.

Az Image Source menüben megadható a fényképe forrása, tehát az, hogy digitális vagy hagyományos fényképezőgépet, esetleg videokamerát használtunk, netán egy újságból (Newspaper) szkennelt, öreg, megviselt (Forensic) fényképpel van dolgunk. A szoftver ennek megfelelően végzi majd az élesítést. Nyilván egy lágy, zajmentes digitális fényképhez más módon kell hozzányúlnunk, mint egy erősen szemcsés papírképhez.

Kapcsolódó cikkek:

FOTÓMAGAZIN | FOTÓKÖNYV | FOTÓKIDOLGOZÁS | FOTÓÁRUHÁZ
FotoMarket | Regisztráció | Információ | Hírlevél | Ügyfélszolgálat | Impresszum
Levél szerkesztőségünknek

© FotoMarket - 2001-2009  Minden jog fenntartva!

Még több akciós termék »

 

Fuji Instax Mini9 Clear Yellow instant kamera 20 990 Ft Fuji Instax Mini9 Clear Yellow instant kamera
Fuji Instax Mini9 smokey white instant kamera 20 990 Ft Fuji Instax Mini9 smokey white instant kamera
Fuji Instax Mini9 lime zöld instant kamera 20 990 Ft Fuji Instax Mini9 lime zöld instant kamera
Sandisk Compact Flash Ultra 16GB memóriakártya 8 890 Ft Sandisk Compact Flash Ultra 16GB memóriakártya
Silicon Power Compact Flash 32GB 400x memóriakártya 18 990 Ft Silicon Power Compact Flash 32GB 400x memóriakártya
Még több újdonság »

Designed and hosted by InternetMarket

Valid HTML 4.01 RSS 2.0
Valid CSS 2 iGoogle