Oregon órák és időjárás-állomások változatos kivitelben
Ariete háztartási kisgépek onlineáruházunk kínálatában
Kicsi az iPhone belső tárhelye? Itt a megoldás!
Megszokott külső, megnövelt teljesítmény - WayteQ x880
A rendkívül sokoldalú D810 fényképezőgép
Nemzetközi fotópályázatot indít a Syngenta
Trendi Muse rádiók minden korosztálynak
Fotós könyvekkel bővült áruházunk kínálata
Kiemelt híreink
Megszokott külső, megnövelt teljesítmény...
2014. július 02. 08:57, szerda - WayteQ

Megszokott külső, megnövelt teljesítmény. A processzort a nagy teljesítményű MStar MSB2531 kétmagos, Cortex-A7 alapú, 800 MHz-re skálázott példánya váltja, a memória pedig megduplázódott: 256 MB RAM és 8 GB tárhely áll rendelkezésre.

Neat Image Pro+ plugin haladó kezelőfelülettel

2007. június 04. 20:03, hétfő - Budai Péter - FotoMarket
Fotózásról A-Z-ig » Photoshop pluginek Betűméret csökkentése Betűméret növelése Cikk nyomtatása Cikk küldése e-mailben Előző cikk Következő cikk

Legutóbb a zajszűrő szoftverek egyik élharcosával, a Neat Image- foglalkoztunk. A programnak létezik Photoshop alá telepíthető plugin változata is, amely egyszerűsített (Standard) és haladó módban (Advanced) is használható. Most az utóbbiról lesz szó részletesebben. 

A plugin a Photoshop Filter/Neat Image/Reduce Noise menüpontjával aktiválható, a haladó beállítások kezelőfelülete pedig a Tools/Advanced Mode beállítással kapcsolható be. A munkaablak fő kinézete így is változatlan. Alapvetően két részre osztható a Neat Image. Elsőként meg kell határoznunk a zaj mennyiségét (profilkészítés), majd el kell távolítanunk azt (szűrés).

Profil készítése (adott képhez)

A profil készítés most is egy homogén terület kijelölésével kezdődik. Fontos, hogy a mérőterület 64x64 pixelnél nagyobb legyen és a zajon kívül ne tartalmazzon egyéb képelemet. Ilyen például a tiszta ég, vagy sima falfelület. A terület „tisztaságát" a szoftver is ellenőrzi, így probléma esetén a keret mellett az „area not uniform" figyelmeztetést kapjuk. A kijelölt területről a jobb oldali kezelőfelület közepén lévő ablak is tájékoztat. Megfelelő méretű és tiszta kijelölés esetén a „selection can be analyzed" felirat jelenik meg. Nem homogén, vagy túl kicsi mérőterület esetén a profil sem lesz pontos. A pontosságot az ablak jobb alsó sarkában lévő Profile Quality érték mutatja. 70-80%-már már egész jónak számít, 50% alatt viszont már nem kapunk optimális szűrést a későbbiekben. Kijelöléskor még nagyon alacsony ez az érték (20% körüli), a továbbiakban viszont feljebb tornázhatjuk.

 

A kijelölt terület mérése a Rough Noise Analizer (Durva zaj mérce) alatti kis, kék vonalzó ikonnal indítható. A plugin ilyenkor nagy vonalakban meghatározza a zaj szintjét és struktúráját. Alul a Profile Qualitynél láthatjuk is, amint jelentősen növekedett az érték. A kép így már általában szűrhető, de tovább is pontosíthatunk a profilon, mégpedig a lentebb lévő Fine-Tuning Analyzer (Finomhangoló) segítségével. RGB (Red-Green-Blue / piros-zöld-kék) színcsatornánként 9-9 csúszkát kapunk, amelyekkel finomítható az előbb kimért „durva" profil. A balról jobbra haladva az adott színcsatornának megfelelő sötét (bal oldal) és világos (jobb oldal) tartományokban határozható meg erősebb (pozitív) vagy gyengébb (negatív) profil érték. Mivel ez szemre meglehetősen embertelen és időrabló feladat itt is segítségünkre van az automatika. A csúszkák alatti Auto fine-tune gombbal a szoftverre bízhatjuk a finomítást. Ilyenkor a csúszkák fölött %-ban kapjuk meg a finomítás eredményét, amihez egy szín is társul. Zöld szín esetén az adott világossági tartományban tökéletesen sikerült az analizáció. Sárga esetén jó eredmény, narancs színnél gyenge, pirosnál pedig rossz született, azaz nem lehetett mérni azt a tartományt. Rosszul mért vagy nem mért tartomány esetén lép a képbe az Auto Complete gomb. Ez a szomszédos értékekből interpolálja (becsüli) az eredményt.

A csúszkák alatti színes csíkok a mért tartományokat és állapotukat mutatják. Ahol mind a három színtartomány csíkja (piros/zöld/kék) látszik, ott sikeres volt a mérés, a citromsárgával rovátkolt csíkok nagy valószínűséggel rossz mérési eredményt mutatnak, a fehéren hagyott területeken pedig nem sikerült mérnie a szoftvernek.

Milyen következtetéseket vonhatunk le mindebből? Milyen automata finomhangolás ad megfelelő eredményt? Ha a csúszkák fölötti színkódok nagyrészt zöldek, esetleg sárgák, és alattuk mindhárom színcsatorna csík egyöntetűen megjelenik. A profil finomhangolása kellően pontos. A még pontosabb eredményhez érdemes a kép egyéb homogén területein is elvégezni a profilkészítést.

 

Kapcsolódó cikkek:

FOTÓMAGAZIN | FOTÓKÖNYV | FOTÓKIDOLGOZÁS | FOTÓÁRUHÁZ
FotoMarket | Regisztráció | Információ | Hírlevél | Ügyfélszolgálat | Impresszum
Levél szerkesztőségünknek

© FotoMarket - 2001-2009  Minden jog fenntartva!

Még több akciós termék »

 

Fuji Instax Mini9 Clear Yellow instant kamera 20 990 Ft Fuji Instax Mini9 Clear Yellow instant kamera
Fuji Instax Mini9 Wedding szett instant kamera 43 190 Ft Fuji Instax Mini9 Wedding szett instant kamera
Fuji Instax Mini9 lime zöld instant kamera 20 990 Ft Fuji Instax Mini9 lime zöld instant kamera
Silicon Power Compact Flash 32GB 400x memóriakártya 18 990 Ft Silicon Power Compact Flash 32GB 400x memóriakártya
Silicon Power Compact Flash 16GB 600x memóriakártya 12 990 Ft Silicon Power Compact Flash 16GB 600x memóriakártya
Még több újdonság »

Designed and hosted by InternetMarket

Valid HTML 4.01 RSS 2.0
Valid CSS 2 iGoogle