Oregon órák és időjárás-állomások változatos kivitelben
Nemzetközi fotópályázatot indít a Syngenta
Trendi Muse rádiók minden korosztálynak
Kiemelt híreink
Ariete háztartási kisgépek onlineáruházu...
2016. április 25. 08:16, hétfő - Ariete termékek

Ariete háztartási kisgépek onlineáruházunk termékpalettáján. Kínálatunkban nem csak szezonális termékeket talál. Az Ariete cég háztartási kisgépek gyártására szakosodott, a kisgépek terén igencsak széles a kínálata.

The Imaging Factory pluginek: Vignette, White Balance

2007. május 18. 19:41, péntek - Budai Péter - FotoMarket
Fotózásról A-Z-ig » Photoshop pluginek Betűméret csökkentése Betűméret növelése Cikk nyomtatása Cikk küldése e-mailben Előző cikk Következő cikk

A legutóbbi alkalommal a The Imaging Factory kimondottan digitális fényképekhez fejlesztett pluginjei közül szemezgettünk. Bemutattuk a hordó- és párnatorzítás, valamint a színhiba csökkentésére alkalmas Debarrelizert, illetve a perspektíva hatások beállítására szolgáló Perspective kiegészítést.

Az Adobe Photoshop alá telepíthető pluginek közül most két újabb kerül terítékre, ezúttal is a The Imaging Factory kínálatából. Telepítés után mindkettő a Photoshop Filter/theimagingfactory menü alól érhető el.
A beszédes nevű Vignette eszközzel a képsarkok és szélek sötétedése tüntethető el, vagy éppen hozzáadható, a White Balance pedig a rosszul beállított fehéregyensúly miatti színeltolódást korrigálja. De lássuk őket kicsit részletesebben!

Vignette

Elég gyakori jelenség a kép sarkainak sötétedése, amely alapvető optikai probléma, főleg nagylátószögű objektíveknél. Okozhatja rosszul megválasztott kiegészítő, pl. előtétkonverter, vagy szűrő, amely egyszerűen belelóg a képmezőbe, sötét sarkokat hagyva maga után.

 

 

A fenti kép a Vignette plugin munkaablakát mutatja. Tetejét a megszokott előnézeti kép tölti ki, amit az alatta lévő +/- gombokkal nagyíthatunk és kicsinyíthetünk és képbe kattintva görgethetünk. Mivel a fotó bizonyos részeinek világosságát kell beállítanunk az egérmutatót a kép bármely pontja fölé állítva jobb oldalt megjelennek a pont színcsatorna értékei. Ezzel visszaellenőrizhető, hogy a kép fehérnek és feketének kívánt területei valóban megfelelő világosságúak-e.

Az első beállítás a Profile Type és a vignettálás formája állítható be vele, három alap formátumra:
Leggyakrabban a Cosine 4th pontot fogjuk használni, ami a sarkok (szélek) sötétedése esetén nyújt segítséget.
A Create Radial pontot körkörös sötétedésnél használjuk, ami ritkábban előforduló (nehezebben észrevehető) jelenség. Ilyenkor a középpont körül gyűrűsen jelentkezik az eltérés.
Ugyanez átlósan is jelen lehet, amihez a Create Spatial menüpont ad megoldást.

A Lens Type-pal a fotóhoz használt objektív kategória illetve gyújtótávolság állítható be. Alacsonyabb gyújtótávolságnál, azaz nagylátószögnél, a képsarkoktól befelé nagyobb területen világosíthatunk, teleobjektívnél enyhébb a hatás, hiszen itt fordul elő legkevésbé a vignettálás.
A Custom pontnál magunk állíthatjuk be az objektív gyújtótávolságát (mm), és/vagy a látószög (digitális fényképezőgépeknél az ekvivalens gyújtótávolságot kell beállítanunk). Emellett még öt kategória adható meg:
Ultra-wide: ultra nagy látószögű objektív (16 mm)
Wide-angle: nagylátószögű objektív (35 mm)
Normal: alapobjektív (50 mm)
Portrait: portré objektív (75 mm)
Tele: teleobjektív (105 mm)

A plugin lelke a Luminance csúszka. Ezzel tüntethető el a sötétedés, illetve ezzel adható a képhez, ha úgy akarjuk. Negatív irányban tovább sötétíthető a Profile Typeban beállított terület (sarkok, gyűrűs közép, átlós), pozitív értéknél pedig világosíthatók ugyanezek.

Kapcsolódó cikkek:

FOTÓMAGAZIN | FOTÓKÖNYV | FOTÓKIDOLGOZÁS | FOTÓÁRUHÁZ
FotoMarket | Regisztráció | Információ | Hírlevél | Ügyfélszolgálat | Impresszum
Levél szerkesztőségünknek

© FotoMarket - 2001-2009  Minden jog fenntartva!

Még több akciós termék »

 

Fuji Instax Mini 11 Camera Charcoal Grey instant kamera 25 900 Ft Fuji Instax Mini 11 Camera Charcoal Grey instant kamera
Fuji Instax Mini 11 Camera Blush Pink instant kamera 25 900 Ft Fuji Instax Mini 11 Camera Blush Pink instant kamera
Fuji Instax Mini 11 Camera Sky Blue instant kamera 25 900 Ft Fuji Instax Mini 11 Camera Sky Blue instant kamera
Még több újdonság »

Designed and hosted by InternetMarket

Valid HTML 4.01 RSS 2.0
Valid CSS 2 iGoogle