Ariete háztartási kisgépek onlineáruházunk kínálatában
Nyomtass A/3-ast - mert számít a méret!
Megszokott külső, megnövelt teljesítmény - WayteQ x880
Nemzetközi fotópályázatot indít a Syngenta
Fotós könyvekkel bővült áruházunk kínálata
Kiemelt híreink
Kicsi az iPhone belső tárhelye? Itt a me...
2016. március 11. 15:27, péntek - hama.blog.hu

Az addig nyújtózkodj, amíg a takaród ér mondást azok biztosan nem szeretik, akik iPhone-t vagy iPadot használnak; ezeknek a készülékeknek a belső memóriáját ugyanis nem lehet memóriakártyával bővíteni. Szerencsére azért van gyors megoldás arra az esetre, ha fogyóban a szabad kapacitás!

 

Noiseware Community Edition

2007. május 17. 19:58, csütörtök - Budai Péter - Digiretus.hu
Fotózásról A-Z-ig » Fotóprogram leírások Betűméret csökkentése Betűméret növelése Cikk nyomtatása Cikk küldése e-mailben Előző cikk Következő cikk

Manapság már szinte bármilyen fotószerkesztő részterületre létezik ingyenes szoftver. Akár olyan egyszerű a szerkesztési feladat, mint egy fotó átméretezése, akár komolyabb RAW konvertálás vagy zajszűrés a cél, sok fejlesztő kínál freeware változatokat, nagyobb verziói mellé. A zajszűrés egyik kevésbé ismert, de kiváló képviselője a Noiseware termékcsalád.

A digitális fotózásban bármennyire elmélyedt felhasználó számára bizonyára ismerős a „zaj a fotón" kifejezés. Természetesen nem a fül számára sértő zajról van szó, sokkal inkább szemet bántó jelenségről. A digitális fényképek zajának csökkentésére számos megoldás létezik. A fotómasinákban futó zajcsökkentő eljárásokon túl legegyszerűbb egy számítógépünkön lefuttatható zajszűrő szoftver használata. Az utóbbi években népszerűvé vált alkalmazások közül mára olyan nevek emelkedtek ki, mint a NeatImage, vagy a Noise Ninja. A képzeletbeli dobogón azonban olyan trónkövetelőknek is helye van, mint a Noiseware.

 

 

A Noiseware szoftverek fejlesztője az Imagenomic jelenleg három változatot készít: Professional, Standard és Community verzióban. Utóbbi ingyenesen letölthető és használható, néhány megszorítással, de ugyanolyan hatásosan, mint nagyobb változatai.

A Noiseware kétféle képzajt különböztet meg, világossági (Luminance) és szín (Color) zajt, melyek a leggyakrabban előforduló „zajféleségek". Minkét komponens többnyire egyszerre van jelen a képen. Az alábbi fotókon jól elkülönítve és együtt is látható a kétféle probléma. A bal oldali képrészleten egy barnás felületen megjelenő világossági és színzaj látható együtt, ahogy az eredeti képen is előfordulnak. A középső részleten ugyanebből a képből csak a világossági zaj lett kiemelve. Fekete-fehér konfettiesőre hasonlítva, ez adja a fotó szemcsés érzetét. A jobb oldali részleten a színzaj eltérő színű pamacsai láthatók.

 

 

A szoftvert elindítva és egy fotót betöltve, az ablak bal oldalán, a Noise Filter részben láthatók a legfontosabb kezelőszervek. Legfölül egy Settings feliratú lehulló menü található. Ez jó pár, előre definiált beállítást tartalmaz, így például kiválasztható egy tájképhez, éjszakai fotóhoz, portréhoz, vagy filmszemcséhez használható alapbeállítás, de erősebb vagy gyengébb zajhoz is találhatunk megfelelőt. Akinek nincs türelme, ideje, vagy tapasztalata a zajszűrési beállításokhoz, itt könnyedén kijelölhet egy beállítást, majd a jobb oldali GO gomb megnyomása után a program automatikusan elvégzi a zajszűrést.

 

 

A komolyabb beállítóeszközök ez alatt találhatók. Sajnos az ingyenes verzióban nem használható minden beállító csúszka, így hiába nyomjuk meg az alsó More Controls gombot, a megjelenő számtalan kezelőszerv nem lesz használható. A használható 5 kezelőszerv viszont elég szép eredményt ad, így átlagos felhasználásnál nem is lesz szükség többre. A Noise Level Adjustment részben állítható be a világossági és a színzaj mértéke. Az alapbeállítás 0, erős világossági és/vagy színzaj esetén érdemes emelni, ellenkező esetben csökkenteni a beállítást.
Alatta két hasonló feliratú csúszka található, amelyekkel a szűrés mértéke szabályozható. A Luminance feliratúval a világossági, a Color feliratúval a színzaj csökkentésének mértéke állítható be. A 0 érték itt is már zajszűrt állapotot jelöl. Ezt csökkenthetjük, illetve emelhetjük ízlés szerint.
A legalsó kezelőszerv az utólagos képélesítés beállítására szolgál. Zajszűrés esetén általában a szoftver elmossa az nagyon finom részleteket, könnyen festményszerűvé teheti a képet. A fotóra kissé ráélesítve visszahozható a részletesség illúziója.

 

 

A gyakorlatban érdemes a Settings beállítások közül a Defaultot választani, majd a GO gombbal elindítani a zajszűrést. A szoftver nagy előnye, hogy a „nagyokhoz" képest is sokkal gyorsabban dolgozik, tehát rövid időn belül kapunk egy előzetesen zajszűrt képet. A beállításokat ezután érdemes finomítani. Ha a szűrés túlságosan elmosta a részleteket, foltszerűvé tette a képet érdemes a Noise Level Adjustment szekció Luninance csúszkáját visszavenni. Ha zavaró marad a zaj mértéke, ugyanezen a beállításon kell emelnünk. Túlságosan mosott színek esetén a Color csúszka értékének csökkentése javasolt, míg nem szűnő színfoltoknál hatásos lehet egy kis emelés. A kétféle zajszűrés mértékét hasonlóan szabályozhatjuk a Noise Suppression részben. Ha zavar a túl steril, tisztára mosott kép, érdemes óvatosan visszahúzni a Luminance csúszkát. Pontosabb eredmény érhető el a felső menüsoron található Zoom In gomb használata. A fotó egy jellemző részletét kinagyítva jobban ellenőrizhető a zajszűrés eredménye. A nagyítás 400%-is növelhető és sok esetben érdemes is legalább 200/-ra állítani, hogy jól látható legyen a folyamat. A kész képek a Save As paranccsal menthetők, az ingyenes verzióban csak JPEG formátumban.

 

 

Csupa jó hír így a végére. A Noiseware Community Editionnek, ingyenes mivolta ellenére is, a legnagyobbak közt a helye. A jelenlegi mezőny leggyorsabb zajszűrő szoftveréről van szó. Bár több funkciója korlátozott, de a legszükségesebb beállítások így is elvégezhetők vele. A szűrés mértéke hatásos, kevés részlet elkenéssel. Minőségmániás, időhiányban szenvedő fotósoknak nélkülözhetetlen, mindenki másnak kötelező.

A Noiseware Community Edition ingyenesen letölthető az alábbi weboldalról.

Kapcsolódó cikkek:

FOTÓMAGAZIN | FOTÓKÖNYV | FOTÓKIDOLGOZÁS | FOTÓÁRUHÁZ
FotoMarket | Regisztráció | Információ | Hírlevél | Ügyfélszolgálat | Impresszum
Levél szerkesztőségünknek

© FotoMarket - 2001-2009  Minden jog fenntartva!

Még több akciós termék »

 

Fuji Instax Mini 11 Camera Ice White instant kamera 25 900 Ft Fuji Instax Mini 11 Camera Ice White instant kamera
Fuji Instax Mini 11 Camera Charcoal Grey instant kamera 25 900 Ft Fuji Instax Mini 11 Camera Charcoal Grey instant kamera
Fuji Instax Mini 11 Camera Lilac Purple instant kamera 25 900 Ft Fuji Instax Mini 11 Camera Lilac Purple instant kamera
Fuji Instax Mini 11 Camera Blush Pink instant kamera 25 900 Ft Fuji Instax Mini 11 Camera Blush Pink instant kamera
Fuji Instax Mini 11 Camera Sky Blue instant kamera 25 900 Ft Fuji Instax Mini 11 Camera Sky Blue instant kamera
Még több újdonság »

Designed and hosted by InternetMarket

Valid HTML 4.01 RSS 2.0
Valid CSS 2 iGoogle