Oregon órák és időjárás-állomások változatos kivitelben
Trendi Muse rádiók minden korosztálynak
Kiemelt híreink
Nyomtass A/3-ast - mert számít a méret!
2014. július 02. 10:40, szerda - brotherkellek.hu

Ha a jövőben csak egyszer is szeretne nagyobbat nyomtatni vagy másolni, akkor vegyen A3-as multifunkciós készüléket az A4-es helyett, mert megéri!

Panorámafotózás egyszerűen

2007. május 07. 15:53, hétfő - [origo] Digifoto
Fotózásról A-Z-ig » Alapfogalmak Betűméret csökkentése Betűméret növelése Cikk nyomtatása Cikk küldése e-mailben Előző cikk Következő cikk

Egyetlen fénykép nem mindig tudja visszaadni egy hely hangulatát, a valós térérzetet: erre a panorámaképek sokkal alkalmasabbak, sokan mégis elrettennek tőlük a bonyolultnak hitt megvalósítás miatt. Most kísérletet teszünk a tévhitek ledöntésére.

A panoráma természetesen nem mai találmány. Kínában már a tizenkettedik században készítettek széles térhatást nyújtó festményeket, a szó maga pedig az 1790-es évekből származik egy ír festőtől. A technika rendkívül népszerű lett a következő évszázadban, különösen tájképek és történelmi események ábrázolására. Egyik legismertebb magyar vonatkozású példája Feszty Árpád a honfoglalásról készített, 120 méter hosszú panorámaképe Ópusztaszeren.

Ennek ismeretében nem meglepő tehát, hogy a panorámakészítés rendkívül munkaigényes és hosszadalmas folyamatnak tűnik. Azonban ez ma már nem teljesen igaz, hiszen a digitális technológiák nagyban leegyszerűsítették a képkészítés idejét. Személyes tapasztalatunk mégis inkább az, hogy a hobbifotósoknak még mindig ismeretlen területet jelent ez a technika. Utánajártunk tehát, mi jelenleg a legegyszerűbben használható, és egyben legolcsóbb szoftver erre a feladatra.

Hosszas kutatómunka után egy amerikai vállalat terméke tűnt érdekes választásnak. Az ArcSoft Panorama Maker 4 könnyen átlátható, egyszerű kezelőfelülettel rendelkezik, ráadásul automatikusan kiválogatja és összeilleszti a megfelelő fotókat, így a teljesen kezdők is percek alatt elsajátíthatják. A szoftver ingyenesen letölthető 15-napos próbaverzióját teszteltük, amely a határidő lejárta után 40 dollárért, azaz megközelítőleg 7 ezer forintért vásárolható meg.

 

Roosevelt tér

 

Felvonulási tér
 

 

Tippek a fotózáshoz

Általánosságban azt lehet mondani, hogy egy 360 fokos panorámakép elkészítéséhez körülbelül 8 - 16 fényképre van szükség, az objektív látószögétől függően. A fotózás során érdemes figyelni néhány alapvető tényezőre, ami a későbbiekben megkönnyíti az összeillesztést.

Amennyiben lehetséges, az expozíciót érdemes manuális beállítani, illetve egy fix értéken tartani, hogy a szomszédos képkockák között ne legyen árnyalatbeli különbség. Szintén ennek a kiküszöbölésére ajánlott kikapcsolni az automatikus fehéregyensúly-állítást, és az autófókuszt is. A vakut természetesen nem árt letiltani ilyenkor. Ezeket az íratlan szabályokat betartva egységes látványú lesz a kész panoráma is.

 

 Széchenyi fürdő

 

Városliget

 

A profik az állvány használatát is javasolják, mi azonban azt tapasztaltuk, hogy a hobbifotósok többnyire nem rendelkeznek megfelelő állvánnyal, így a HDR-tesztünkhöz hasonlóan most is szándékosan kézből készítettük el a felvételeket. Arra viszont ügyeltünk, hogy egy fix pont körül forogjunk (például egy lábon), miközben stabilan, vízszintben tartva a kamerát készülnek a fotók.

Az egymás melletti képkockáknál általában az a jó, hogy az átfedés nagyjából 30 - 50 százalékos, így a szoftver könnyebben rakja össze a képeket. Az átfedéseknél néha problémát jelent, ha mozgó emberek több képkockán is megjelennek, ugyanakkor ezt érdekes effektként is alkalmazni lehet, "klónozva" a szereplőket.

Kapcsolódó cikkek:

FOTÓMAGAZIN | FOTÓKÖNYV | FOTÓKIDOLGOZÁS | FOTÓÁRUHÁZ
FotoMarket | Regisztráció | Információ | Hírlevél | Ügyfélszolgálat | Impresszum
Levél szerkesztőségünknek

© FotoMarket - 2001-2009  Minden jog fenntartva!

Még több akciós termék »

 

Sandisk Compact Flash Ultra 16GB memóriakártya 8 890 Ft Sandisk Compact Flash Ultra 16GB memóriakártya
Silicon Power Compact Flash 16GB 600x memóriakártya 12 990 Ft Silicon Power Compact Flash 16GB 600x memóriakártya
Még több újdonság »

Designed and hosted by InternetMarket

Valid HTML 4.01 RSS 2.0
Valid CSS 2 iGoogle