Kézzelfogható közelség - Canon EF-M 55-200mm f/4.5-6.3 IS STM
Nyomtass A/3-ast - mert számít a méret!
Fotós könyvekkel bővült áruházunk kínálata
Kiemelt híreink
Ariete háztartási kisgépek onlineáruházu...
2016. április 25. 08:16, hétfő - Ariete termékek

Ariete háztartási kisgépek onlineáruházunk termékpalettáján. Kínálatunkban nem csak szezonális termékeket talál. Az Ariete cég háztartási kisgépek gyártására szakosodott, a kisgépek terén igencsak széles a kínálata.

The Imaging Factory pluginek

2007. május 08. 22:09, kedd - Budai Péter - FotoMarket
Fotózásról A-Z-ig » Photoshop pluginek Betűméret csökkentése Betűméret növelése Cikk nyomtatása Cikk küldése e-mailben Előző cikk Következő cikk

A The Imaging Factory neve jól cseng a plugin szakmában. A kis fejlesztő cég kezei közül jó tucatnyi hasznos kiegészítő került már ki, amellyel teljesebbé tehetjük a digitális képfeldolgozást. Ezek közül szeretnék most kettőt bemutatni, melyek tökéletesen integrálhatók akár a régebbi Photoshop verziók alá is, ezzel kiegészítve annak képességeit.

A Photoshop 7.0 és azt megelőző változatokban a fényképezőgépek és objektívek hibáinak kijavítása sok tekintetben lehetetlen vagy körülményes volt. A digitális fotózás rohamos terjedésével az Adobe is belátta, hogy több fotójavító eszközzel kell kedveznie a Photoshop felhasználóknak. Az újabb CS verziókban már megtaláljuk az olyan optikai vagy szoftveres hibákra kihegyezett képmódosító eszközöket, mint a torzítás, a színhiba, a képsarkok sötétedésének korrekciója, vagy akár a fehéregyensúly javítása. A The Imaging Factory pluginjei nem lángokat és jégcsapokkal megpakolt feliratokat kreálnak, hanem ezekre az alapvető problémákra nyújtanak megoldást. A régebbi Photoshopot használóknak egyenesen kötelező a beszerzésük, a digifotók javításához, de az újabb változatok meglévő javítóparancsai mellett is megállják helyüket, mivel sok esetben új opciókat, vagy könnyebb használatot biztosítanak a Photoshop eredeti munkaeszközeinél.

Debarrelizer plugin

A tükörfordításban „hordótlanítónak" nevezhető plugin alap funkciója pont az, amire neve utal. Az objektívek hordó és párnatorzításait hivatott kiküszöbölni. Emellett egy másik területen is otthon van, ez pedig a színhiba, vagy kromatikus aberráció eltávolítása.

 

 

Főleg a nagylátószögű objektívek hibája a szférikus aberrációnak vagy gömbi eltérésnek nevezett torzulás, amikor a kép egyenesei a szélek és a sarkok felé meghajlanak, mintha nem síkban, hanem egy domború, vagy homorú felületre kasírozva látnánk a képet. A Debarrelizer Spheric Aberration szekciójával ez a hiba javítható a Correction Angle csúszkával 1,0-180 értékek között, 0,1 lépésközökkel állítható be a kép domborúsága, magyarán kiegyenesíthetők az egyenesek. Ez főleg az épületfotózásban lesz kívánatos, hiszen ott különösen szembetűnőek a görbülő falak és idomok.

A Debarrelizernek egy hátránya van, hogy szemre kell dolgoznunk. A munkaablak tetején kapunk egy kis nézőképet, amin szemmel kísérhető a módosítás mértéke, de nem kapcsolhatunk be négyzethálót vagy bármilyen segédegyenest, amihez könnyebb lenne igazítani a kép egyeneseit. Jobb híján ezen a kis képen, szemmértékre kell beállítanunk, hogy mikor érezzük jónak a változást. Ezt leszámítva nagyon könnyen és gyorsan használható a funkció. Ha nem alapfeltétel a hajszálpontos munka, kiváló segítség lehet.

A munkaablak másik fő szekciója a Chromatic Aberration, azaz a színhiba javítására szolgál. Itt két csúszkát kapunk. A Scale Red Channellel +/-10,000 értékek között, akár ezrednyi pontossággal is szabályozható a ciánzöld/vörös színhiba mértéke. A Scale Blue Channel ugyanígy működik, de ezzel a sárga/kék színhibát javíthatjuk. Az alábbi kép bal oldalán egy színhibás képrészlet, jobbra pedig a Scale Blue Channel (kék/sárga) csúszkával javított változata látható.

 

 

Az ablak alján a módosítások utáni képmegjelenítést állíthatjuk be. A Scale To Fit segítségével baállítható, hogy a korrekció után mennyi maradjon a képből. Off beállításnál például a torzítás javításával a képszéleket levágja a program, Auto beállításnál több marad az eredeti képből. A Width és Height opciók esetében a jobb/bal illetve alsó/felső oldalakhoz igazítja a képméretet, az Image beállításnál pedig figyelmen kívül hagyja a képalakot és az oldalakat, így feketével tölti ki a módosítás után torzult háttérterületeket. Olyan lesz a kép, mind egy szél dagasztotta vitorla. Cseppet sem fog hasonlítani korábbi téglalap önmagára. Ha szeretnénk megőrizni a kép eredeti téglalap alakját, használjuk az Edge Replication jelölőnégyzetet. Ilyenkor az egyébként üres területeket a képszél pontjait meghosszabbítva kitölti.

 

 

A Sampling Type menüben a méretváltozás miatti renderelési algoritmus állítható be. Itt a Photoshopban megszokott Nearest Neighbor és Linear mellett beállítható a jobb minőséget adó Spline renderelés is. Érdemes ezen a beállításon használni a plugint.

Beállítási paramétereink a Save gombbal .PRM formátumba menthetők, majd alkalomadtán a Load gombbal betölthetők.

Perspective plugin

A perspektivikus torzulás nem az objektív vagy a gép hibája, hanem egy optikai jelenség, amely szintén nagylátószögű objektívek használatakor gyakori. Az ilyen optikáknál a a perspektívahatás erősebb, így a vízszintestől „elbillentett" objektív képén az épületek mintha hanyattdőlnének. Minél nagyobb a látószög és a billentés mértéke, annál erősebb ez a hatás.

 

 

Elsőként azt kell meghatároznunk, hogy a felvétel milyen gyújtótávolsággal készült. Ez a Focal Length menüben állítható be és jelentősen befolyásolja majd a módosítás mértékét:
Custom - egyedi érték (bármilyen gyújtótávolságot megadhatunk)
Fish-eye - halszem objektív (8mm)
Ultra wide - ultra nagylátószögű objektív (16mm)
Wide angle - nagylátószögű objektív (35mm)
Normal - normál alapobjektív (50mm)
Portrait - portré objektív (75mm)
Zoom - tipikus zoomobjektív végállása (105mm)
Tele - teleobjektív (210mm)

Az Orientation részben három csúszka látható. A Horizontal segítségével egy képzeletbeli függőleges tengely mentén fordítunk a képen jobbra vagy balra. A Vertical a kép alját és tetejét dönti meg egy középső vízszintes tengely mentén. A Rotation a középpont körül elforgat, ha a véletlenül ferde képet készítettünk. Mindhárom érték +/- 45 fok között állítható, 0,1 fokos lépésekben. Az alábbi bal képrészleten a kapu megdőlt, egyenesei erősen összetartanak, jobbra korrigáltuk a torzulást, az egyenesek párhuzamosak.

 

 

Az ablak alján lévő Positioning menü két pontja jelentősen befolyásolja a korrekciót. Ha az Off beállítást választjuk a kép elforgatásának középpontja mi leszünk, tehát a fotós képzeletbeli pozíciója körül mozdul el a kép. A Centered esetén a kép síkjában lesz a forgáspont, pontosabban annak közepén, így maga körül fordul el.

A Sampling Type ezúttal is a megváltozott kép újrarenderelésének algoritmusát állítja a legegyszerűbb Nearest Neighbortól a sokkal jobb minőséget adó Spline -ig.

Az Edge Replication jelölőnégyzettel a forgatás és döntés miatt lemaradt képszélek pótolhatók úgy, hogy a szoftver a szélső pontokat ismétli a képterület széléig. A bal oldali képen egy perspektíva korrekciózott fotó látható az Edge Replication bejelölése nélkül. A kép dőlése miatt az alsó területről lemaradt az információ, a keretet afekete háttérszínnel töltötte ki a program. A jelölőnégyzet használata a jobb oldalon látható. Itt a szélső pontokat ismételve a plugin kitöltötte a képmezőt.

 

 

A Perspective plugin beállításait a Save gombbal menthetjük, majd a Loaddal hívhatjuk be, akár több képre is alkalmazva ugyanazokat.

Legközelebb innen folytatjuk. Maradt még két érdekes pluginünk a The Imaging Factory kínálatából, melyekkel a képszélek és sarkok sötétedése, valamint a fotó megfelelő fehéregyensúlya állítható be.

Kapcsolódó cikkek:

FOTÓMAGAZIN | FOTÓKÖNYV | FOTÓKIDOLGOZÁS | FOTÓÁRUHÁZ
FotoMarket | Regisztráció | Információ | Hírlevél | Ügyfélszolgálat | Impresszum
Levél szerkesztőségünknek

© FotoMarket - 2001-2009  Minden jog fenntartva!

Még több akciós termék »

 

Fuji Instax Mini 11 Camera Charcoal Grey instant kamera 25 900 Ft Fuji Instax Mini 11 Camera Charcoal Grey instant kamera
Fuji Instax Mini 11 Camera Blush Pink instant kamera 25 900 Ft Fuji Instax Mini 11 Camera Blush Pink instant kamera
Fuji Instax Mini 11 Camera Sky Blue instant kamera 25 900 Ft Fuji Instax Mini 11 Camera Sky Blue instant kamera
Még több újdonság »

Designed and hosted by InternetMarket

Valid HTML 4.01 RSS 2.0
Valid CSS 2 iGoogle