Kicsi az iPhone belső tárhelye? Itt a megoldás!
Brother - 3 év regisztráción alapuló garancia
Két új GPS készülék a WayteQ-től
A rendkívül sokoldalú D810 fényképezőgép
Nemzetközi fotópályázatot indít a Syngenta
Trendi Muse rádiók minden korosztálynak
Fotós könyvekkel bővült áruházunk kínálata
Kiemelt híreink
Kézzelfogható közelség - Canon EF-M 55-2...
2014. július 17. 16:12, csütörtök - canon.hu

EOS-M fényképezőgépekhez való kompakt zoomobjektív, amellyel közelebb kerülhet az eseményekhez. A képstabilizátor védelmet nyújt a fényképezőgép bemozdulásából eredő elmosódás ellen. A léptetőmotoros technológia egyenletes és csendes fókuszálást biztosít videofelvétel közben.

Pixia 3.3 - A gyakorlatban

2007. május 03. 20:12, csütörtök - Budai Péter - Digiretus.hu
Fotózásról A-Z-ig » Fotóprogram leírások Betűméret csökkentése Betűméret növelése Cikk nyomtatása Cikk küldése e-mailben Előző cikk Következő cikk

Az elmúlt alkalommal a Pixia v3.3, ingyenes fotószerkesztő szoftverről volt szó, nagy vonalakban. Fejlett képfeldolgozó eszközök, maszkolási és rétegkezelési lehetősége, pont mint a nagyokban. Ezt kínálja a Pixia. Itt az ideje hát, hogy a gyakorlat terén is megmérettessék a program!

Egy kissé komponálatlan, és zavaros fotóból készül összeszedett, webes képgalériában is vállalható házi kedvenc fotó. A cikk végén látható képhez meg kell ismernünk a Pixia vágási, rétegkezelési, élesítési, szín-, és kontrasztbeállítási technikáját, valamint egy kezdetleges keretezési módszert.Az első lépés a kép szükségtelen részeinek levágása. Ezek a részek csak lassítanák a munkát, a lényeg most a macskaportré. A kivágásához legcélszerűbb a felső menüsor nyíllal jelölt ikonját használni (Selection - boksz), amellyel négyzet alakú kijelölések készíthetők. A kijelöléshez a kép egy pontján kattintva húzzuk az egeret a kívánt négyzet átellenes sarokpontjába! A példán ez a macskafej, amelyet így kijelöltünk a kivágásra. A vágáshoz, vagy más szóval trimmeléshez, a Selection/Trim Selection menüparancs ajánlott. Így egy új kép jön létre, a kijelölt macskafejen kívüli képterületek pedig eltűnnek.

 

 

A következő lépés legyen mondjuk az élesítés. Sajnos a Pixia ezen a téren nem túl fejlett, mivel a Sharpen, azaz élesítés szűrője nem sok beállítási lehetőséget enged. Szerencsére itt az alkalom a rétegkezelés kipróbálására, így a hagyományos élesítés helyett egy sokkal profibb módszer is elvégezhető. Ehhez először duplázni kell a meglévő képréteget. A jobb oldalon lévő rétegpaletta Layer0 rétegsorán jobb egérgombbal hívható elő az ehhez szükséges menüsor. A réteg a Duplicate paranccsal kettőzhető meg. Érdekesség, hogy a képszerkesztő programok nagy részétől eltérően, az új rétegmásolat nem a régi fölött, hanem alatt jelenik majd meg, alatta egy automatikusan létrehozott rétegmaszkkal, amit egy kis fekete négyzet szimbolizál. Ez utóbbira nem lesz szükség. Alulról az utolsó előtti rétegsor maradjon kijelölve!

 

 

Az élesítéshez a Filter ablakra lesz szükség, ami alapesetben látható a munkafelületen. Ha még sincs így, akkor a View/Filter menüben vagy az F6 billentyűvel hívható elő. Az élesítés parancs a Standard/Sharpness ponttal jelölhető ki. Az ablak alján lévő Settings gombbal hívhatók elő az élesítés beállításai, de ez a két lehetőség esetünkben nincs különösebb hatással a képre, tehát majdhogynem felesleges a használatuk. Az élesítés az Execute gomb megnyomására megy végbe.

 

 

Szerencsétlen esetben - ha a kép már viszonylag éles volt - az előbbi művelet hatása kissé erősnek tűnhet, de a következő néhány lépésben megpróbáljuk kordában tartani a túlzott élesítést. Ehhez a most létrehozott rétegmásolat újbóli duplázására lesz szükség a fent írt módon. Tehát jobb klikk a rétegen, majd Duplicate gomb. Így már két élesített réteg létezik, amelyeken csökkenteni kell az élesség mértékét. A középső réteg nevén (Layer0) bal kattintással előhívható egy beállítási ablak. Itt a Layer Mode menüben válasszuk a Lighten sort, az Opacity pedig legyen 30-40%. Áttérve az alsó, harmadik rétegre, ismételjük meg ugyanezt a műveletet. A Layer Mode itt Darken legyen, az Opacity pedig tetszőleges - lehet nagyobb is, mint előzőleg. Jól látható, hogy az eddig túlzottnak nevezhető élesség miként csökken. A helyes beállításához nyugodtan vissza lehet térni a középső réteghez és az Opacity csúszkán próbálgatni az élesség változását. A Layer Mode mindenképpen maradjon az egyik rétegen Lighten, a másikon Darken!

 

 

Az élesítés elkészült, jöhet a színezés. Mondjuk egy kevés szépia hatás. Nagyon egyszerű a dolog, az Image/Color Balance menüpont lesz ehhez segítségünkre. A megjelenő ablakban egyenként állítható a piros (Red), zöld (Green) és kék (Blue) színcsatorna aránya, valamint a színtelítettség (Vividness). Utóbbi lehúzásával szinte teljesen eltűnnek a színek a képről. A barnás szépia hatáshoz egy kevés piros emelésre és a kék csatorna erőteljes visszahúzására lesz szükség, ahogy a mellékelt képen látszik. Ez +6-os piros értéket és -28-as kék csatornát jelent a példaképen, a zöld enyhe csökkentésével (-2). Persze ezek nem kőbe vésett értékek, mindenki saját szájíze szerint használhatja. A csúszkák egyéb beállításával teljesen más színhatás is létrehozható.

 

 

A képfeldolgozás egyik sarkalatos pontja a kontraszt beállítása. Ehhez a Pixiában több módszer is rendelkezésre áll. Az egyik ezek közül az Image/Color Adjustment menüpont. Megnyíló ablakában a „görbe" látható öt ponttal (kettő a két végen). A görbe belső fogópontjainak arrébb húzásával többek között a kontraszt is nagyszerűen módosítható. Kontraszt emeléshez például jó megoldás lehet a képszerkesztésben S-görbének nevezett beállítás. Ez az alant látható görbületet jelenti, lényegében egy enyhe s-betűt. A görbe felső negyedének fogópontját kissé bal-fölfelé, alsó negyedének fogópontját pedig jobb lefelé húzva érhető el ez a görbület. A képen így kontrasztnövekedés lesz látható.

 

 

A kép hellyel közzel már a elején elgondoltakat tükrözi. Talán még egy egyszerű keret és máris webgaléria-érett. Ehhez először ki kell jelölni a teljes képet a Selection/Selet All paranccsal. Egy sima vonallal hatásos keret hozható létre. Vonal a Paint/Line, vagy a Ctrl+L billentyűkombinációval rajzolható a kijelölt képszélre.

 

 

Íme, a kész kép! „Véletlenül" elkattintott családi fotóból, hatásos állatportré, a Pixia néhány ügyes képességének köszönhetően.

 

A Pixia v3.3 változata ingyenesen letölthető az alábbi honlapról:

http://park18.wakwak.com/~pixia/download.htm

A szoftvernek magyar verziója is létezik, igaz kiséé régebbi kiadás. A következő honlapról tölthető le:

http://www.honositomuhely.hu/pixia/letolt.html

Kapcsolódó cikkek:

FOTÓMAGAZIN | FOTÓKÖNYV | FOTÓKIDOLGOZÁS | FOTÓÁRUHÁZ
FotoMarket | Regisztráció | Információ | Hírlevél | Ügyfélszolgálat | Impresszum
Levél szerkesztőségünknek

© FotoMarket - 2001-2009  Minden jog fenntartva!

Még több akciós termék »

 

Fuji Instax Mini 11 Camera Charcoal Grey instant kamera 25 900 Ft Fuji Instax Mini 11 Camera Charcoal Grey instant kamera
Fuji Instax Mini 11 Camera Blush Pink instant kamera 25 900 Ft Fuji Instax Mini 11 Camera Blush Pink instant kamera
Fuji Instax Mini 11 Camera Sky Blue instant kamera 25 900 Ft Fuji Instax Mini 11 Camera Sky Blue instant kamera
Sandisk Compact Flash Ultra 16GB memóriakártya 8 890 Ft Sandisk Compact Flash Ultra 16GB memóriakártya
Silicon Power Compact Flash 16GB 600x memóriakártya 12 990 Ft Silicon Power Compact Flash 16GB 600x memóriakártya
Még több újdonság »

Designed and hosted by InternetMarket

Valid HTML 4.01 RSS 2.0
Valid CSS 2 iGoogle