Oregon órák és időjárás-állomások változatos kivitelben
Brother - 3 év regisztráción alapuló garancia
Kiemelt híreink
Trendi Muse rádiók minden korosztálynak
2014. február 23. 17:18, vasárnap - FotoMarket

Rádiót hallgatni jó! Legyen az komoly-, metál vagy könnyűzene, hírek, kabaré, rádiójáték vagy kívánságműsor. Keresse meg most az Önhöz legközelebb álló stílust és válogasson kedvére a Muse rádiói közül.

Pixia 3.3 - Mint a nagyok

2007. április 23. 21:21, hétfő - Budai Péter - Digiretus.hu
Fotózásról A-Z-ig » Fotóprogram leírások Betűméret csökkentése Betűméret növelése Cikk nyomtatása Cikk küldése e-mailben Előző cikk Következő cikk

Apró képszerkesztő szoftver rétegkezeléssel és maszkolással? Az ilyen varázsszavak többnyire csak a nagynevű és drága fotómanipulálók nevei mellett olvashatók. A Pixia ezzel szemben kicsi és ingyenes. Vajon mennyiben ér fel a „titánokhoz"?

Mit tegyen az egyszeri digitális fényképezőgép tulajdonos, ha némi elhivatottságot érez fotói szerkesztgetésére? Egy kis színmódosítás, egy kis kontraszt, a szélek laza vágása, esetleg egy ízléses keret. Az esetek nagy részében ilyenkor az Adobe Photoshopja a kapásból jövő válasz. Igen ám, de a méltán elhíresült szoftver ára könnyedén romba döntheti az egyszeri fotós egyszeri kis családjának éves költségvetését. Akkor sem omlik össze azonban a világ, ha valami olcsó, netán ingyenes megoldásra van szükség. A választék bőséges. Itt van például a japán Seagrand Pixia nevű szerkesztője. Ráadásul ez már a 3.3 verzió - bár bevallom férfiasan most találkozom először a nevével. A telepítő fájl mérete nem egészen 4 megabájt, a fejlesztést támogató cégek nevei között pedig olyan régi ismerősök tűnnek fel, mint a Wacom, vagy az I-O Data. Az ajánlólevél tehát kitűnő.

 

 

A telepítés gyors és problémamentes. A felhasználót semmilyen shareware figyelmeztetés, önreklám, vagy rejtélyes szériaszám kérés nem zaklatja fel. Már indulhat is az ismerkedés a szoftverrel. De előtte egy nagy levegő!
Nos, igen. A kezelőfelületet - enyhén szólva szokni kell. Legutóbb talán a 90-es évek elejének DOS korszakában borzolta a kedélyeket az ehhez hasonló látványvilág. Azóta főleg csak japán programokban találkozni hasonló hangulattal, tehát a külső akár tradicionális keletinek is mondható. A kezelőfelület első látásra csak csúnya, ami viszont még nem jelentene problémát. A gond akkor kezdődik, ha valaki használni is szeretné a programot, mégpedig arra, amire szánták. Képszerkesztésre. Az első órák és talán napok a tétova kattintgatással fognak eltelni, aminek a vége rosszabb esetben csalódott kiábrándulás, jobb esetben a megszokás lehet.

 

 

Pedig az elrendezés a megszokott sémát követi. Felül egy menü-, és egy ikonsor található, megszokottnak mondható sémával: új dokumentum készítése, megnyitás, mentés és nyomtatás, majd a visszavonás, másolás és beillesztés ikonjai. Ezután következik a kijelölés ikoncsoportja, amit igen fontosnak tartottak a készítők, hiszen 11 lehetőség kis jeleit helyezték el itt, például a szabadkézi-, négyszöges-, ellipszis-, poligon-, Bezier-görbés kijelölés eszközeit.
A következő ikoncsoport a kijelölt területek színnel, vagy mintázattal való feltöltésére (Fill), illetve a körvonal kihúzására szolgál (Line).
Magányosan árválkodik az úgynevezett Tone Filter ikon, amivel az átmenetes tónusok (kitöltések, ecsetek) és tulajdonságaik állíthatók be egy külön ablakban. Az utolsó két ikon a kép nézetének nagyítására és kicsinyítésére szolgál, melyek a képablak alján lévő menüsorról is kiválaszthatók (10-1000% nagyításig).
Az ikonsor személyre is szabható az File/Customize Tool Bar menüpont alatt. Az említett ikonok kiiktathatók a sorból, de néhány új ikon is behozható, mint a text, a nagyító, vagy a szűrők (Filter) és kiegészítő beállítások (Supplemetary Settings) ablakinak ki és bekapcsolása.

A Filter és a Supplementary Settings ablakok a Pixia alapbeállítása szerint mindvégig láthatók a munkafelületen. Az előbbi segítségével különféle szűrők alkalmazhatók a képre. Ilyen például az élesítés, elmosás, vagy az árnyék. Sajnos nincs belőlük túl sok és az ablak Settings gombjával előhívható opcióik sem túl részletesek. Az élesítésnél például nem állítható az erősség, csupán két bejelölhető tulajdonság közül választhat a felhasználó. Ezzel szemben bekerült néhány olyan szűrő is, amelyekre alapból semmi szükség egy képszerkesztőben. Ilyen a Biorythm Graph, amely a életkor és az aktuális dátum megadása után elkészíti az illető havi bioritmus-grafikonját. Nagyszerű, de minek ez egy képszerkesztőbe?
A Supplementary Settings, azaz kiegészítő beállítások ablakban az ecsetek, a színmaszk, a kijelölés történet és a digitális rajztábla néhány tulajdonsága állítható be, ugyanis ez utóbbit is támogatja a Pixia.

Kapcsolódó cikkek:

FOTÓMAGAZIN | FOTÓKÖNYV | FOTÓKIDOLGOZÁS | FOTÓÁRUHÁZ
FotoMarket | Regisztráció | Információ | Hírlevél | Ügyfélszolgálat | Impresszum
Levél szerkesztőségünknek

© FotoMarket - 2001-2009  Minden jog fenntartva!

Még több akciós termék »

 

Sandisk Compact Flash Ultra 16GB memóriakártya 8 890 Ft Sandisk Compact Flash Ultra 16GB memóriakártya
Silicon Power Compact Flash 16GB 600x memóriakártya 12 990 Ft Silicon Power Compact Flash 16GB 600x memóriakártya
Még több újdonság »

Designed and hosted by InternetMarket

Valid HTML 4.01 RSS 2.0
Valid CSS 2 iGoogle