Ariete háztartási kisgépek onlineáruházunk kínálatában
Brother - 3 év regisztráción alapuló garancia
Megszokott külső, megnövelt teljesítmény - WayteQ x880
A rendkívül sokoldalú D810 fényképezőgép
Nemzetközi fotópályázatot indít a Syngenta
Trendi Muse rádiók minden korosztálynak
Fotós könyvekkel bővült áruházunk kínálata
Kiemelt híreink
A piacon elsőként egy színes Nikon model...
2012. március 30. 12:52, péntek - Nikon, Amszterdam, Hollandia

A Nikon a piacon elsőként egy színes modellel bővíti digitális tükörreflexes fényképezőgépeinek termékcsaládját. A népszerű digitális tükörreflexes D3100 modell 2011. szeptember 22.-től egész Európában kapható lesz. Világosság I.

2007. március 29. 22:41, csütörtök - Budai Péter - Digiretus.hu
Fotózásról A-Z-ig » Photoshop tippek Betűméret csökkentése Betűméret növelése Cikk nyomtatása Cikk küldése e-mailben Előző cikk Következő cikk

A következő fotó bizony meglehetősen alulexponált, de némi utómunkával elfogadhatóvá tehetjük:

 

 

Ebben legegyszerűbben a Photoshop Edit/Adjustments/Levels menüpontja lesz segítségünkre. Rákkatintva a következő ablakot kapjuk:

 

 

A Channel feliratú ablakban a kép különféle színcsatornái közül választhatunk. Az RGB mindhárom (Red, Green, Blue) színcsatornát együttesen jelöli. Mivel jelenleg nincs szükség a színek módosítására, így hagyjuk a beállítást RGB-n !
Az Input Levels melletti három ablakban a kép sötét, középtónusú és világos területeinek számszerű értékeit látjuk, az alatta lévő ablakban pedig a kép árnyalateloszlását, grafikusan ábrázolva, úgynevezett hisztogramon). Az ablak alatti háromszögek segítségével a tónusterületek egyenként szabályozhatók. A háromszögek árnyalata egyértelműen jelzi, hogy mely tónusterületeket állíthajuk segítségükkel.
Az ablak alsó részén a kimeneli jelszint állítható (Output Levels)

Most koncentráljunk az Input levels jellemzőkre !

A hisztogramon látható, hogy a kép árnyalateloszlása nem egyenletes. A jobb oldali, fehét nyíl fölötti és melletti területen a grafikon nem vesz fel értéket, tehát nincs a képen világosabb terület.
Az árnyalatok kiegyenlítéséhez húzzuk a jobb oldali, fehér háromszöget balra, addig a pontig, amíg a fölötte lévő ablakon a grafikon bal szélét látjuk. A fönti ablakokban a jobb oldali ablak értéke is változni fog, valamint automatikusan a középső ablaké is, mivel, ahogy láthatjuk a középső, szürke háromszög is balra tolódott. A jobb oldali háromszöget a grafikon széléig tolva, kb. 155-ös értéket kell mutatnia a jobb oldali ablaknak. A középső érték 1,34. Ezek természetesen csak a példaképünkre vonatkoznak, nem minden esetben ugyanekkorának kell lenniük. Az a lényeg, hogy a háromszög csúszkákat mindig a fekete grafikon széléig húzzuk, de beírhatjuk az értéket számmal is a fönti ablakokba, a háromszög csúszkák helyzete úgy is változik.
Most ismételjük meg ugyanezt a bal oldali, fekete háromszöggel is, amit jobbra húzzunk egy nagyon kicsit, a grafikon bal széléhez mivel a grafikon itt hamarabb kezdődik. A háromszöget addig húztam jobbra, amíg a bal oldali fölső ablakban 7-es értéket kaptam, ekkor került a jelölés a grafikon bal széléhez. Mindeközben az eredeti képünkön láthatjuk a változást, ha be van jelölve a Preview jelölőnégyzet. A képen látott változást is vegyük figyelembe!

Kapcsolódó cikkek:

FOTÓMAGAZIN | FOTÓKÖNYV | FOTÓKIDOLGOZÁS | FOTÓÁRUHÁZ
FotoMarket | Regisztráció | Információ | Hírlevél | Ügyfélszolgálat | Impresszum
Levél szerkesztőségünknek

© FotoMarket - 2001-2009  Minden jog fenntartva!

Még több akciós termék »

 

Fuji Instax Mini9 Clear Yellow instant kamera 20 990 Ft Fuji Instax Mini9 Clear Yellow instant kamera
Fuji Instax Mini9 Wedding szett instant kamera 43 190 Ft Fuji Instax Mini9 Wedding szett instant kamera
Fuji Instax Mini9 smokey white instant kamera 20 990 Ft Fuji Instax Mini9 smokey white instant kamera
Fuji Instax Mini9 lime zöld instant kamera 20 990 Ft Fuji Instax Mini9 lime zöld instant kamera
Fuji Instax Mini9 flamingo pink instant kamera 20 990 Ft Fuji Instax Mini9 flamingo pink instant kamera
Még több újdonság »

Designed and hosted by InternetMarket

Valid HTML 4.01 RSS 2.0
Valid CSS 2 iGoogle