Oregon órák és időjárás-állomások változatos kivitelben
Kicsi az iPhone belső tárhelye? Itt a megoldás!
Kiemelt híreink
Nyomtass A/3-ast - mert számít a méret!
2014. július 02. 10:40, szerda - brotherkellek.hu

Ha a jövőben csak egyszer is szeretne nagyobbat nyomtatni vagy másolni, akkor vegyen A3-as multifunkciós készüléket az A4-es helyett, mert megéri!

Canon IXUS i Zoom gépteszt

2006. február 16. 07:10, csütörtök - SG.hu
Tesztek » Fényképezőgépek Betűméret csökkentése Betűméret növelése Cikk nyomtatása Cikk küldése e-mailben Előző cikk Következő cikk

Újabb ékszerdoboz a műtőasztalon, ezúttal a Canon tálalásában. Mi tagadás, az 5 megapixeles ultra-kompakt fényképezőgép a küllemét és a méreteit tekintve leginkább a női nemnek lesz kedvére, de a négyféle választható szín közül a férfiak is találhatnak maguknak tetsző példányt.

Külső kialakítás

Szerencsére a tesztgép az inkább férfias kheki színben pompázott, ami nagyon jól állt neki. A készüléket elegánssá teszik a tükröződő fém felületek és a kissé hosszúkásabb forma. A gép váza az elem és kártyatartó fedelet kivéve teljesen fémből készült. A kis méretből kifolyólag jó fogásról sajnos nem tudunk beszélni, de ez ebben a kategóriában nem is róható fel a gépnek.

 


Kellemes meglepetés fogadott mikor a dobozban egy dokkoló állomást is találtam. Erre a kis gondolára helyezve tölthetjük fel az akkumulátort, illetve kapcsolhatjuk össze számítógépünkkel, köthetjük TV-re. A hab a tortán a dobozban megtalálható apró távirányító volt, aminek design-ja akaratlanul is - a dokkoló állomással egyetemben - az Apple iPod-ot juttatta eszembe. Összességében egy igazán impozáns géppel van dolgunk.

Kezelőszervek

Sajnos kezelőszervek terén már nem ilyen rózsás a helyzet. A probléma a zoom-kapcsoló helyzetével és működésével merült fel bennem, ugyanis nagyítani a menüvezérlő gombokkal lehet. Ezáltal egy kézben tartva a gépet képtelenség biztonságosan közelíteni illetve távolítani az objektívvel, ugyanis a műveletet pont a biztos fogást adó hüvelyujjunkkal kell végezzük. Sokkal üdvözültebb megoldás lett volna az exponáló gomb köré épített verzió.
A kezelőszervek mérete elégséges, a menüvezérlő gombokat nagyobb újjal rendelkezők is remekül használhatják, de a gombok kialakítása már hagy maga után némi kívánnivalót. Kinézetük elég gagyi hatást kelt, közelében nincs az Ixus 700 igényes kialakításához - de talán ezért is kerül jóval kevesebbe ez a gép.

 


Kijelző

Sajnos a megjelenítés terén is hagy a gép némi kívánnivalót maga után. A mai divattól eltérően az LCD mérete csupán 1,8" -os, és bár felbontása elégségesnek mondható, láthatósága már kevésbé. Amint egy kicsit is felső vagy alsó perspektívából szeretnénk ránézni, szinte azonnal élvezhetetlenné sötétedik a kép. Oldalsó perspektívából már nincs ilyen probléma, a kép a legélesebb szögből is látható. Átnézeti kijelzőt nem találunk a gépen, viszont a fényerő növelésére sincs gyorsbillentyű, csak a menüből érhetjük el ezt a funkciót ha netán a fényviszonyok megkövetelik.

Áramellátás

A géphez egy 760 mAh -s Li-ion akkumulátort mellékel a gyártó, ami valószínűleg elég naftával szolgál a kis gépnek egy hosszabb fotózáshoz is. Pozitívum, hogy a dokkoló állomásnak köszönhetően a töltéshez nem kell kivenni a vázból az akksit.

Menürendszer

A már megszokott menü fogadott, amiben semmi kivetnivalót nem találunk. Kezelése gyors, átlátható és nem is túl csicsás. Megtaláljuk benne a Canon kompaktokra jellemző sémákat is, amikkel személyre szabhatjuk a gép hangjait, üdvözlő képernyőjét és még számos hasonló opciót. A "FUNC" gomb megnyomására a gyártó gyorsmenüje ugrik fel, ezzel tudjuk a különböző témamódokat, és egyéb beállításokat változtatni.

Beállítások, üzemmódok

A gép ultra-kompakt mivolta miatt természetesen csakis automata, illetve témamódok kiválasztásával ad lehetőséget képalkotásra, de ez nem is gond, hiszen aki ilyen gépet vásárol, többnyire nem szeretne blendét, záridőt állítani, csak gyorsan, jó képeket szeretne készíteni. Bár a gép menüjében találunk egy M-betűvel jelzett Manuális módot, ez a fotómód nem a komolyabb gépekben megszokott manuális módot takarja. Itt csupán az ISO érzékenységet, fénymérést, expozíciókorrekciót, fehéregyensúlyt illetve a képi effekteket állíthatjuk be, tehát ez egy egyszerű program-automatika mód.

Az érzékenységet ISO50-től emelhetjük ISO400-ig. A fehéregyensúly hangolására az automata beállításon kívül öt plusz egy séma áll rendelkezésünkre (egy saját érték), ami bőven elég. Sajnos témamódok terén már nem áll ilyen jól a készülék szénája, lévén csupán Makró, Portré, Táj, Éjszakai táj és egy Gyerekek & Állatok mód közül tudunk választani. Továbbá találunk a készülékben panoráma fotómódot is, de kizárólag vízszintesen készített panorámaképekhez nyújt illesztési segítséget.

 

Speciális funkciók

A dokkoló állomáson és a dobozban található távirányítón kívül ilyesmiről bizony nem nagyon tudunk említést tenni. A Canon AiAf névvel jelzett intelligens autófókusz rendszere előfordul, hogy inkább unintelligens, így inkább használjuk a középre helyezett fix autófókusz pontot. Lehetőség van a képek azonnali nyomtatására, egy direkt erre való kapcsolóval.

Optika

Miután kiderült, hogy ez a gép az ultra-komapktok belépő szintjét képviseli, már nem okozott akkora meglepetést az objektív gyenge fényereje, ami csupán f3,2 - f5,4. Gyújtótávolsága a standardnak mondható 6,3 mm-től indul, ami kisfilmes viszonylatban 38 mm-nek felel meg. A lencsetagok minősége kielégítő, kromatikus aberrációra alig hajlamosak, torzításuk is elfogadható. Sajnos az objektív zoom-átfogása csupán 2,4-szeres - kicsivel nagyobb átfogás már kielégítő lett volna.

 

 

Érzékelő

Újabb gyenge pont. Hiába az 5 millió képpont, ha nem kapunk nagyobb részletességet, sőt. Egy 4 megapixeles érzékelővel szebb fotókat készíthetnénk, nem mosódnának össze ennyire a részletek, de a megapixel háború sajnos újabb áldozatot szedett. A képzaj mértéke is fokozottan érezhető, és bár a gép CCD-jének mérete elfogadhatónak mondható, gyakorlatilag az egyetlen használható érzékenység az ISO50-es érték. ISO100-ban csak nagyon indokolt esetben fényképezzünk, e felett pedig egyenesen butaság használni a gépet, annyira romlik a képzaj miatt a képminőség. Az éjszakai tesztfotókon éjszakai felvétel módban jól számította ki az expozíciót, bár a megemelt érzékenység megnövelte a képzajt. Manuális módban ISO50-es beállításnál a fotó kicsit túl lett exponálva, de elfogadható mértékű maradt a képzaj.

Vaku

Ekkora méretű váznál ne várjuk csodákat a vaku teljesítményét illetően. A vakus tesztfotó elég silány lett, igaz némileg aláexponálta a gép, hiszen a fényforrásunk kicsit sem égett be, viszont a lépcsőház nagyon sötét maradt. Természetesen a vaku képes vörösszem-csökkentő módban és lassú szinkron módban is működni.

 

 

Makrózás

Makrózás terén a vártnál jobban teljesített a gép, mégpedig igen érdekesen múlta felül elképzeléseimet. Ugyanis wide állásban alig használható közelfényképezéshez a gép, viszont a tele állásban igazán lenyűgöző a nagyítás az igen közeli, 10cm-es fókuszpontnak köszönhetően.

Sorozatfelvétel, videorögzítés

1,8 kép/másodperces sorozatfelvételi sebességével a gép nem igazán számít gyorsnak, viszont csak kártyánk kapacitása korlátoz minket az egyszerre készíthető képek számában. Videó módban a gép szintén gyengén teljesít, ugyanis 640 x 480 -as felbontásban csupán 10 kép/másodperces sebességgel képes a klipeket készíteni, ráadásul, ha megfelezzük a felbontást, akkor is be kell érjük a 20 kép/másodperces sebességgel és maximum 1GB méretű file-okat enged a gép rögzíteni.

 

 

Összegzés, személyes benyomások

Amennyire jó az Ixus i design-ja, amennyire kézbe való és könnyű a kezelése, annyira gyengén teljesít fotózás és videózás közben. Igazság szerint a külsején kívül alig akad valami amit pozitívumként említhetnék, talán egyedül makrózás terén teljesít a vártnál jobban. Képminősége maximum átlagosnak mondható, kategóriájában egyértelműen a leggyengébb, ráadásul party videók készítésére sem ajánlott. Aki hajlandó 80 000 Ft-ot kiadni egy zsebben hordható, fényképezni képes ékszerdobozért, annak inkább azt ajánlom, hogy adjon még hozzá 10 000 Ft-ot és válassza a Canon Ixus 700-as modelljét, vagy más gyártó komolyabb ultra-kompakt fényképezőgépét, mert ez a készülék bizony csak külcsínben domborít, a belbecs sajnos alig érzékelhető.

Előnyök, hátrányok

+ remek design
+ fém váz
+ makro képesség
- gyenge érzékelő
- gyenge videó mód
- objektív fényereje és átfogása lehetne jobb
- LCD kijelző

FOTÓMAGAZIN | FOTÓKÖNYV | FOTÓKIDOLGOZÁS | FOTÓÁRUHÁZ
FotoMarket | Regisztráció | Információ | Hírlevél | Ügyfélszolgálat | Impresszum
Levél szerkesztőségünknek

© FotoMarket - 2001-2009  Minden jog fenntartva!

Még több akciós termék »

 

Sandisk Compact Flash Ultra 16GB memóriakártya 8 890 Ft Sandisk Compact Flash Ultra 16GB memóriakártya
Silicon Power Compact Flash 16GB 600x memóriakártya 12 990 Ft Silicon Power Compact Flash 16GB 600x memóriakártya
Még több újdonság »

Designed and hosted by InternetMarket

Valid HTML 4.01 RSS 2.0
Valid CSS 2 iGoogle