Oregon órák és időjárás-állomások változatos kivitelben
Brother - 3 év regisztráción alapuló garancia
Nyomtass A/3-ast - mert számít a méret!
Megszokott külső, megnövelt teljesítmény - WayteQ x880
A rendkívül sokoldalú D810 fényképezőgép
Trendi Muse rádiók minden korosztálynak
Fotós könyvekkel bővült áruházunk kínálata
Kiemelt híreink
Brother - 3 év regisztráción alapuló gar...
2014. július 15. 21:10, kedd - brother.hu

A Brother minden termékéhez INGYENESEN kibővíti a garanciát, a weboldalon megtett regisztrációt követően.

Zavaró képelem eltávolítása

2007. február 05. 17:31, hétfő - Budai Péter - Digiretus.hu
Fotózásról A-Z-ig » Photoshop tippek Betűméret csökkentése Betűméret növelése Cikk nyomtatása Cikk küldése e-mailben Előző cikk Következő cikk

 

Kezdjük egy egyszerű példával ! Erről a képről szeretnénk eltávolítani a tetejét metsző, fekete villanyvezetéket.

 

Zavaró képelem eltávolítására a legalapvetőbb eszköz a Clone Stamp Tool (S gomb), azaz Klónozó Eszköz. Alapfunkciója az, hogy a kép egy részletéről mintát véve, ugyanazt a részletet, vagy környező területet, a kép más területére "festheted". Ebből már nyilvánvaló, hogy ez is egy ecset alapú eszköz. Használata előtt érdemes beállítanod egy megfelelő ecsetméretet és fajtát. Példaképünkön a vezeték eltávolításához egy kisebb méretű ecsetre lesz szükség, gyakorlatlanabb klónozóknak pedig ajánlott a lágyszélű ecsetek használata, bár ezek választását inkább a téma jellege adja meg nem a gyakorlat. Esetünkben egy lágyszélű ecsetet választottunk.

 

A Photoshop 7.0 verziójától fölfelé alkalmazható a Healing Brush Tool (J gomb), melynek a neve is mutatja, hogy ecset eszközről van szó és alapvető működése is megegyezik a Klónozó eszközével, azzal a különbséggel, hogy a kép más helyéről vett minta struktúráját használja csak, tehát csak a mintázatot másolja a terület világossági és színértékeit nem viszi át. Azt a célterület környezetéből számolja ki. Ezzel az eszközzel egy későbbi leckénkben részletesebben megismerkedünk majd.

 

Térjünk vissza a Clone Stamp Toolra !

A mintavétel nagyon egyszerű. Keress egy olyan területet a képen, amit a zavaró képelem helyébe másolva olyan hatást érhetsz el, mintha az nem is lett volna jelen a képen. Nyilvánvaló, hogy példánkban a zavaró villanvezeték mögött az égbolt látszana, így a mellette (alatt-fölötte) lévő égboltból kell mintát venni.

Nyomd meg az ALT gombot és tartsd nyomva. Az egérmutató egy célkereszttel eláttott körré alakul. Vidd a mutatót afölé a terület fölé, amit másolni akarsz ! Az Alt gombot még mindig nyomvatartva kattints a kívánt helyre ! A kattintás helye lesz a másolandó terület kiindulópontja. Most engedd el az Alt gombot és kattints a törölni kívánt területre (esetünkben a villanyvezetékre). Helyébe a mintavett terület másolódik. Festegesd át az eltüntetni kívánt területet !
(A műveletek megkezdése előtt győződj meg róla, hogy a Clone Stamp Tool opciós ablakában az Aligned (Igazított) jelölőnégyzet be legyen jelölve ! Ha nincs, akkor a festegetés során, ha felengeded az egérgombot - márpedig erre néha szükség van - akkor az újra folytatásnál a másolást ugyanarról a pontról fogja kezdeni, amit az Alt-al kijelöltél. Ha a négyzet be van jelölve , akkor mindig megtartja a másolt és a másolandó terület közötti állíndó távolságot. A másolt területet egy + jel mutatja. Innen vesz mintát mindig a program. Például ég esetén célszerűbb az utóbbi módszerrel klónozni.

 

A festegetés közben ügyelj az ég és a felhők színeire. Kék eget ne másolj felhőbe, vagy gondosan tüntesd el, tedd természetessé az eltérő szín hatását ! Nyugodtan megállhatsz a klónozással, sőt új helyről is mintát vehetsz és úgy folytathatod. Alapvetően is jót tesz a klónozásnak és sokkal természetesebb a végeredmény (főleg összetettebb mintázatok klónozásánál) ha folyamatosan csak kis területeket másolsz át és mindig új területről véve mintát folytatod a képelem eltüntetését. A már késznek gondolt területet, kisebb Opacity (Átlátszóság) értéket használva új területről mintát véve újra átfestheted. A lényeg az, hogy ténykedésed után a végeredmény természetesenek hasson. Mintha nem is lett volna ott zavaró képelem.

Kapcsolódó cikkek:

FOTÓMAGAZIN | FOTÓKÖNYV | FOTÓKIDOLGOZÁS | FOTÓÁRUHÁZ
FotoMarket | Regisztráció | Információ | Hírlevél | Ügyfélszolgálat | Impresszum
Levél szerkesztőségünknek

© FotoMarket - 2001-2009  Minden jog fenntartva!

Még több akciós termék »

 

Fuji Instax Mini9 Wedding szett instant kamera 43 190 Ft Fuji Instax Mini9 Wedding szett instant kamera
Fuji Instax Mini9 smokey white instant kamera 20 990 Ft Fuji Instax Mini9 smokey white instant kamera
Fuji Instax Mini9 lime zöld instant kamera 20 990 Ft Fuji Instax Mini9 lime zöld instant kamera
Fuji Instax Mini9 flamingo pink instant kamera 20 990 Ft Fuji Instax Mini9 flamingo pink instant kamera
Sandisk Compact Flash Ultra 16GB memóriakártya 8 890 Ft Sandisk Compact Flash Ultra 16GB memóriakártya
Még több újdonság »

Designed and hosted by InternetMarket

Valid HTML 4.01 RSS 2.0
Valid CSS 2 iGoogle