Oregon órák és időjárás-állomások változatos kivitelben
Ariete háztartási kisgépek onlineáruházunk kínálatában
Kicsi az iPhone belső tárhelye? Itt a megoldás!
Brother - 3 év regisztráción alapuló garancia
Megszokott külső, megnövelt teljesítmény - WayteQ x880
Nemzetközi fotópályázatot indít a Syngenta
Fotós könyvekkel bővült áruházunk kínálata
Kiemelt híreink
Két új GPS készülék a WayteQ-től
2014. július 02. 08:35, szerda - WayteQ

Két új GPS készülék a WayteQ-től. A WayteQ x980BT és x880 GPS eszközök elsősorban azoknak jelenthetnek megoldást, akiknél elsődleges szempont a megbízható, folyamatos GPS-vétel.

Perspektíva korrekció

2007. február 01. 11:10, csütörtök - Digiretus.hu - Budai Péter
Fotózásról A-Z-ig » Photoshop tippek Betűméret csökkentése Betűméret növelése Cikk nyomtatása Cikk küldése e-mailben Előző cikk Következő cikk

 

Először is vedd szemügyre a kiindulási fotót és határozd meg, hogy milyen jellegű perspektíva korrekcióra lesz szükség. A példaképen az épület hanyatt és kissé jobbra dől, ezt kell korrigálni.

Hogy könnyebb legyen meghatározni a vízszintest és a függőlegest, húzz vezetővonalakat (Guide Line) a képre! Ezt úgy teheted meg, hogy a képablak szélén lévő vonalzóra (Ruler) viszed az egeret, rákattintasz, majd az egeret képre húzod. Ha nem látszik a vonalzó, a Ctrl+R gombokkal kapcsolhatod be. Felső vízszintes vonalzóról természetesen vízszintes, az oldalsó, függőleges vonalzóról függőleges vezetővonalakat húzhatsz a képre. A vezetőt az épület két szélső alapjához célszerű igazítani, a vízszintes vezetőt pedig az épületen megjelenő bármely olyan vonalhoz, amelyet vízszintbe akarsz majd igazítani (például tető széle). Ha elrontod a guide line behúzását a View/Clear Guides paranccsal törölheted őket.

 

 

Ezután Ctrl+A gombokkal jelöld ki a teljes képet és a Ctrl+T billenytűkombinációval válaszd ki a Free Transform (szabad átméretezés) lehetőséget.

Megjegyzés: A Photoshop rendelkezik egy úgynevezett Perspective paranccsal is, az Edit/Transform/Perspective pont alatt, ami kimondottan erre való, de a Free Transform mód sokkal szabadabb alakítási lehetőséget biztosít számunkra.

A Free Transform egy keretet rajzol a kép köré a négy sarkon és a középvonalakon egy-egy fogóponttal. A Navigator ablakban kicsinyítsd le addig a kép nézetét, hogy a képernyő közepén bővel elférjen. Ezután a felső sarkok fogópontjait az egérrel "megfogva" a képsarkokat addig húzd, amíg az épület szélei párhuzamosak nem lesznek a vezetővonalakkal! A kép szabadon alakítható a fogópontokat bármennyiszer megfogva. Perspektívakorrekciónál az alsó fogópontokat ritkán használjuk.

 

 

Ha az épület "kiegyenesedett", nyomd meg az Enter-t és a beállított nézetet újrarendereli a program, azaz véglegessé válik. Ezután a View/Clear Guides menüponttal törölheted a vezetővonalakat, és íme a végeredmény:

Kapcsolódó cikkek:

FOTÓMAGAZIN | FOTÓKÖNYV | FOTÓKIDOLGOZÁS | FOTÓÁRUHÁZ
FotoMarket | Regisztráció | Információ | Hírlevél | Ügyfélszolgálat | Impresszum
Levél szerkesztőségünknek

© FotoMarket - 2001-2009  Minden jog fenntartva!

Még több akciós termék »

 

Fuji Instax Mini9 Clear Yellow instant kamera 20 990 Ft Fuji Instax Mini9 Clear Yellow instant kamera
Fuji Instax Mini9 Wedding szett instant kamera 43 190 Ft Fuji Instax Mini9 Wedding szett instant kamera
Fuji Instax Mini9 smokey white instant kamera 20 990 Ft Fuji Instax Mini9 smokey white instant kamera
Fuji Instax Mini9 lime zöld instant kamera 20 990 Ft Fuji Instax Mini9 lime zöld instant kamera
Sandisk Compact Flash Ultra 16GB memóriakártya 8 890 Ft Sandisk Compact Flash Ultra 16GB memóriakártya
Még több újdonság »

Designed and hosted by InternetMarket

Valid HTML 4.01 RSS 2.0
Valid CSS 2 iGoogle