Oregon órák és időjárás-állomások változatos kivitelben
Kicsi az iPhone belső tárhelye? Itt a megoldás!
Kézzelfogható közelség - Canon EF-M 55-200mm f/4.5-6.3 IS STM
Brother - 3 év regisztráción alapuló garancia
Megszokott külső, megnövelt teljesítmény - WayteQ x880
A rendkívül sokoldalú D810 fényképezőgép
Nemzetközi fotópályázatot indít a Syngenta
Kiemelt híreink
A Kata táskák legnépszerűbb tagjai
2014. február 17. 19:48, hétfő - FotoMarket

Hihetetlen kényelem, kiváló anyagok és jó gyártási minőség jellemzi a Kata táskákat. Bemutatkoznak a legnépszerűbb sorozat tagjai.

Színösszhatás I.

2006. február 15. 08:00, szerda - Budai Péter - Digiretus.hu
Fotózásról A-Z-ig » Photoshop tippek Betűméret csökkentése Betűméret növelése Cikk nyomtatása Cikk küldése e-mailben Előző cikk Következő cikk

Fotónk színei kis mértékben eltérnek a valóságostól. Zavaró, enyhe színfátylat látunk a képen, amelynek csak egy kis módosításra lenne szüksége és a kép máris élettelibb, reálisabb lehetne. Számtalan egyszerű módszer áll rendelkezésünkre a Photoshopban, hogy orvosoljuk ezt a hibát és nem kell hozzá nagy tudomány, csupán szépérzék.

Képünk kissé sárgás-zöldes árnyalatokba hajlik, valamint cseppnyi kontraszt emelés sem árthat meg neki.

 

Színösszhatás

 

A színek módosításának egyik legegyszerűbb eszköze az Image/Adjustments/Variations (Variációk), parancs. Megnyitva egy igen terjedelmes ablakot kapunk, amelyben az alapvető szín és világossági beállítások példaképek segítségével végezhetők el. Menjünk végig a Variations ablak részein:

 

Variations

 

A bal fölső sarokban lévő két példaképen látjuk a kiindulási fotónkat (Original), valamint az esetleges változtatásaink aktuális eredményét (Current Pick). Mellette jelölőket találunk, ahol meghatározhatjuk, hogy módosításaink mely szín, vagy világossági területekre legyenek hatással. A Shadows (Árnyékok) jelölő használatakor a színmódosítások a sötétebb képrészeken hajtódnak végre, a Midtones jelölő esetén a középtónusokon, míg a Highlights (Csúcsfények) esetén a világos részeken. Általános színmódosításra érdemes a Midtones, azaz középtónusok jelölőt használni. A Saturation alkalmazásakor a képet színtelítettebbé vagy fakóbbá tehetjük. A jelölők alatt egy csúszkát találunk, amelyet Fine (Finom) irányba húzva apróbb, míg Coarse (Durva) irányban durvább lépésekben módosíthatunk. Érdemesebb inkább a Fine lépéstávot erőltetni, hisz így pontosabban dolgozhatunk. Ha a Show Clipping négyzetet bejelöljük láthatjuk ha esetleg túlvilágosítunk valait a képen és emiatt "kiég". Érdemes használni.

A baloldali alsó nagy ablakrészben 7 példaképet láthatunk. A középső az éppen aktuális képállapotunkat mutatja, míg körülötte a különböző színmódosításokat látjuk. Állítsuk a fenti csúszkát Coarse (Durva) állásba egy pillanatra és az egyes módosulások még szembeötlőbbek lesznek. (Ne felejtsd el visszahúzni a csúszkát Fine állásba !). Ha a Saturation jelölőt választjuk fent, akkor csak 3 képet kapunk. Középen az aktuális képünket, balra némileg fakóbb, jobbra színtelítettebb képet. A színmódosítás egyszerű. Kattints arra a színváltozatra amilyen írányban módosítani akarod a képet. Ha például kékes a kép és inkább melegíteni akarod a színeket, válaszd a More Red, azaz "több piros" módosítást. Ilyenkor az a színmódosulás ugrik középre, amit választottál - ez lesz az aktuális képed - és folytathatod, ha még szükségét érzed a módosításnak.

A jobb alsó ablakrészben 3 képet látsz függőlegesen elrendezve. Középen az aktuális képed, fölötte egy lépéssel világosabb, alatta pedig a sötétebb verziója. Ebben a részben hasonló módon állíthatod a kép világosságát.

Példánk esetén a Midtones jelölőt használtam, azaz a középtónusokat módosítottam, a lépés-csúszka pedig egy fokozattal a Fine után volt, tehát kis lépésekben kívántam módosítani. A jobb alsó ablakrészben egyszer kattintottam a sötétebb (Darker) képváltozatra, így a fotó kicsit kontrasztosabb hatást kelt. Ezután a bal ablakrészben a More Blue képváltozatra kattintottam háromszor. Minden kattintással kissé kékebb színeket kaptam az előző zöldes árnyalat helyett. Természetesen saját képed esetén egyedi módosításokat használj, ahogy jónak érzed a színeket ! Az OK gomb megnyomásával befejeződött a színmódosítás, az alábbi eredménnyel:

A kép markánsabb kontrasztosabb lett, a zöld fátyol pedig eltűnt róla.

 

 Végeredmény

 

Budai Péter
Digiretus.hu

Kapcsolódó cikkek:

FOTÓMAGAZIN | FOTÓKÖNYV | FOTÓKIDOLGOZÁS | FOTÓÁRUHÁZ
FotoMarket | Regisztráció | Információ | Hírlevél | Ügyfélszolgálat | Impresszum
Levél szerkesztőségünknek

© FotoMarket - 2001-2009  Minden jog fenntartva!

Még több akciós termék »

 

Fuji Instax Mini 11 Camera Ice White instant kamera 25 900 Ft Fuji Instax Mini 11 Camera Ice White instant kamera
Fuji Instax Mini 11 Camera Charcoal Grey instant kamera 25 900 Ft Fuji Instax Mini 11 Camera Charcoal Grey instant kamera
Fuji Instax Mini 11 Camera Blush Pink instant kamera 25 900 Ft Fuji Instax Mini 11 Camera Blush Pink instant kamera
Sandisk Compact Flash Ultra 16GB memóriakártya 8 890 Ft Sandisk Compact Flash Ultra 16GB memóriakártya
Silicon Power Compact Flash 16GB 600x memóriakártya 12 990 Ft Silicon Power Compact Flash 16GB 600x memóriakártya
Még több újdonság »

Designed and hosted by InternetMarket

Valid HTML 4.01 RSS 2.0
Valid CSS 2 iGoogle