Oregon órák és időjárás-állomások változatos kivitelben
Ariete háztartási kisgépek onlineáruházunk kínálatában
Kicsi az iPhone belső tárhelye? Itt a megoldás!
Kézzelfogható közelség - Canon EF-M 55-200mm f/4.5-6.3 IS STM
Brother - 3 év regisztráción alapuló garancia
Nyomtass A/3-ast - mert számít a méret!
Két új GPS készülék a WayteQ-től
A rendkívül sokoldalú D810 fényképezőgép
Nemzetközi fotópályázatot indít a Syngenta
Trendi Muse rádiók minden korosztálynak
Fotós könyvekkel bővült áruházunk kínálata
Kiemelt híreink
A rendkívül sokoldalú D810 fényképezőgép
2014. július 01. 21:36, kedd - Nikon, Amszterdam, Hollandia

Bemutatjuk a Nikon új nagy felbontású mesterművét, a rendkívül sokoldalú D810 fényképezőgépet. Páratlan képminőségével, nagy sebességű teljesítményével, teljes HD videózási rugalmasságágával a teljesen újratervezett D810 mindenben többet nyújt, mint az elődje, és új mércét állít a nagy felbontású fényképezés területén.

Élesítés I.

2006. december 18. 19:00, hétfő - Budai Péter - Digiretus.hu
Fotózásról A-Z-ig » Photoshop tippek Betűméret csökkentése Betűméret növelése Cikk nyomtatása Cikk küldése e-mailben Előző cikk Következő cikk

Miután a Photoshop betöltődött a File/Open menüpont segítségével nyithatod meg a fotót arról a helyről, ahová elkészülte után másoltad.

Ha a kép megjelent, a Photoshop munkalapján tetszőlegesen beállíthatod nézetének nagyságát. A munkalapon jobbra fönt találsz egy kis ablakot Navigator és Info feliratú fülekkel. Itt a Navigator ablakban állítható be a kép nézetének nagysága. 100%-ra állítva a képet teljes méretben látod. Ez a beállítás a kép valódi méretét nem növeli vagy csökkenti, csupán a programban látod ekkorának. A képet azért célszerű 100%-os méretre állítani még akkor is, ha a teljes kép nem fér el a képernyőn, mert az élesítés hatását csak így látod majd pontosan.

 

 

Az élesítésre több Filter (Szűrőeffekt) áll rendelkezésedre. Ezeket a főmenüsor File/Filter/Sharpen almenüjében találod. Az általam használt Photoshop verzióban (v7.01) 4 darab filter választható, név szerint: Sharpen, Sharpen Edges, Sharpen More és Unsharp Mask.

 

Ezek közül az első 3 meghatározott mértékben élesít, így gyakorlati hasznuk csak abban az esetben van, ha pár másodperc alatt szeretnél végezni a kép élesítésével. Legjobb eredményt a viszonylag változatosan beállítható Unsharp Mask filterrel érhetünk el, így most ezzel foglalkozunk részletesebben.

 

Csak néhány szóban a többi élesítési eljárásról: a Sharpen menüpont kiválasztásával a képen egy automatikus enyhébb élesítés hajtódik végre.

 

Ha a Sharpen Edges pontot választod, csak a finomabb élek kerülnek élesítésre. A Sharpen More menüponttal a képet nagyobb mértékben élesítheted.

 

 

 

 

Térjünk vissza az Unsharp Mask effekthez ! A nevére kattintva egy kis ablakot kapsz, melyben balra fönt láthatod a kép előnézetét és ellenőrizheted majd az élesítés mértékét. A kép nagyságát állítsd 100%-ra, hogy teljes méretben lásd ! Ellenőrizd, hogy jobbra fönt a Preview (Előnézet) jelölőnégyzete be van-e jelölve ! Alapesetben igen. Az élesítés folyamatát ablak mellett a főképen is láthatod majd.

 

Alul 3 csúszkát látsz. Az Amounttal állíthatod be az élesség mértékét 0-500% között. A Radius értékkel állíthatod be, hogy az észlelt élekhez képest mekkora vastagságban alkalmazza program az élesítést. Kis értéknél az apró, finom részleteken alkalmazza a program az élesítést, nagy értéknél inkább a durvább, vastagabb élek mentén. Az értéke 0-250 pixel lehet. A Threshold csúszkával azt a hatértéket állíthatjuk be, amely alatt a program élesítendőnek észlel egy területet. Az értéke 0-255 lehet. 0 érték esetén minden élnek észlelhető területre alkalmazni fogja a program a beállítást, az érték minél nagyobb annál kevesebb területen látható majd az élesítés hatása. Elsőre talán kicsit kínaiul hangzik némelyik, de nem kell ezt szó szerint így bevágnunk. Próbálkozzunk vele bátran, és egy idő után úgy is tudni fogjuk melyik értéken változtassunk !

Nézzünk egy példát ! Betöltötted kedvenced portréját, és megnyitottad az Unsharp Mask ablakot. Jól látható, hogy képen kedvenced bundája apró, finom részletekben jelenik meg a képen. Ki szeretnéd hangsúlyozni jobban ezeket a részleteket. Az Amount értéket először állítsd 500%-ra, hogy az élesítés hatása teljes mértékben látható legyen. Innen finomítjuk majd a kellő mértékben a hatást. Az alsó Threshhold csúszka maradjon 0, hogy az élesítést mindenhol elvégezze a program. Most próbálkozz a Radius értékkel ! Ha feljebb húzzod a csúszkát jól láthatod az élesítés mértékét. Mivel képed finom részleteket tartalmaz, így a túl nagy értékek esetén a kép "szétesik". Valószínűtlen, durva élek, majd a legnagyobb értékeken durva kontraszt jelenik meg. Csak arra van szükségünk, hogy a finom éleket kiemeljük, de emellett megmaradjon a kép természetessége. A példakép esetében a nagyon finom 0,3 Radius értékben találtam meg a szemnek még kellemes értéket. A 0,4 érték már kissé túlzás. Alapvetően is igaz, hogy sok részletet tartalmazó képnél, 500% Amount esetében a Radius 0,3, de inkább 0,2 érték ad szebb eredményt. Ebben az esetben maradhatsz 0,3-nál, de az Amount értéket finomítsd kb. 300% környékére, valamint a Threshold értéket 2-re, mivel bántó, túl világos élek még 0,3 Radiusnál is zavaróan hatnak a képen. Ez a beállítás egy bundás állat fotójához, vagy például tájképhez szinte minden esetben megfelelő lehet. Még finomabb részleteknél a 0,2 Radius beállítás és 400-500% Amount szebb végeredményt adhat. Itt a macska bundájának ezüstös jellege miatt a 0,3 Radius érték még nem túl zavaró. A Threshold értékét tartsd általában alacsonyan, az sem baj, ha 0-án marad és nem nyúlsz hozzá.
Vigyáznunk kell azonban, mivel az apró részletek élesítése nem csak a bunda jellegzetességeit, de a fotón esetleg fellelhető zaj, apró képszemcsék jelenlétét is erősíti. Az élesítés jelszava: CSAK FINOMAN !

Abban az esetben ha kevésbé részletes a képed, - például egy épületről készült fotónál, vagy egy ember sziluettjénél, ahol nem az épület, vagy a téma apró jellegzetességeit részleteid akarod megmutatni - érdemes a Radius értéket 1-re állítanod az Amount értéket pedig hagyd alacsonyan kb. 50-100% között. Így a viszonylag vastagabb élek, a körvonal kerül kiélesítésre, a finom részletek viszont kevésbé, de ugyanúgy a zaj sem.

 

 

Legközelebbi élesítési leckénkben sokkal bonyolultabb és kifinomultabb eljárásokat ismerhetsz meg. Addig is jó ismerkedést az Unsharp Mask effekttel !

Kapcsolódó cikkek:

FOTÓMAGAZIN | FOTÓKÖNYV | FOTÓKIDOLGOZÁS | FOTÓÁRUHÁZ
FotoMarket | Regisztráció | Információ | Hírlevél | Ügyfélszolgálat | Impresszum
Levél szerkesztőségünknek

© FotoMarket - 2001-2009  Minden jog fenntartva!

Még több akciós termék »

 

Fuji Instax Mini9 Clear Purple instant kamera 21 490 Ft Fuji Instax Mini9 Clear Purple instant kamera
Fuji Instax Mini9 smokey white instant kamera 21 490 Ft Fuji Instax Mini9 smokey white instant kamera
Fuji Instax Mini9 lime zöld instant kamera 21 490 Ft Fuji Instax Mini9 lime zöld instant kamera
Fuji Instax Mini9 ice blue instant kamera 21 490 Ft Fuji Instax Mini9 ice blue instant kamera
Fuji Instax Mini9 cobalt kék instant kamera 21 490 Ft Fuji Instax Mini9 cobalt kék instant kamera
Még több újdonság »

Designed and hosted by InternetMarket

Valid HTML 4.01 RSS 2.0
Valid CSS 2 iGoogle