A rendkívül sokoldalú D810 fényképezőgép
Nemzetközi fotópályázatot indít a Syngenta
Kiemelt híreink
Fotós könyvekkel bővült áruházunk kínála...
2014. február 23. 15:21, vasárnap - Perfact Kiadó

A Perfact Kiadó fotóskönyvei ezentúl elérhetőek webshopunkban és üzleteink polcain is.

Lightroom: profi képkezelő ingyen

2006. augusztus 05. 08:06, szombat - [origo] Digifoto - Halász Dániel
Fotózásról A-Z-ig » Fotóprogram leírások Betűméret csökkentése Betűméret növelése Cikk nyomtatása Cikk küldése e-mailben Előző cikk Következő cikk

Kipróbáltuk az Adobe cég napokban megjelent Lightroom nevű képkezelő szoftverének tesztverzióját: a merőben új szemléletű program gyökeresen megváltoztathatja majd a fotósok életét, bár jelen állapotában még nem tökéletes.

Ma már vitathatatlan tény, hogy a digitális fotózás felváltotta a hagyományos technológiát az amatőr és a professzionális felhasználási területeken egyaránt. Az is igaz viszont, hogy erre a váltásra meglehetősen lassan reagáltak a szoftvercégek, amely oda vezetett, hogy ma a legtöbb fényképész több különálló programot használ egyes munkafázisok elvégzésére. Általában más-más programot használnak a felhasználók képeik  rendszerezésére, szerkesztésére, vagy például diabemutatók készítéséhez.

 

 

Kellő türelemmel természetesen az eredmény tökéletes lesz, ám ezeket a programokat nem kifejezetten fotós szemszögből készítették. Így például az eredetileg grafikusoknak készült Adobe Photoshop használatának elsajátítása sok fotósnaknak komoly gondot okoz, mindamellett rengeteg funkciója kihasználatlan marad.

A nagyobb vállalatok közül elsőként az Apple készített fotósok bevonásával, az ő igényeik szerint megtervezett képszerkesztő alkalmazást. Az Aperture nevű szoftver tavaly ősszel debütált, és fokozatosan kinőve gyerekbetegségeit egyre pozitívabb visszajelzéseket kap a szakmai fórumokon. Sokak számára nagy hátránya viszont, hogy kizárólag Mac OS X operációs rendszer alatt telepíthető, vagyis Windows-verzió nem létezik belőle.

Természetesen nem maradt sokáig konkurencia nélkül az Apple szoftvere, idén januárban az Adobe is bemutatta hasonló termékét, Lightroom néven. A PC-s felhasználók bánatára azonban kezdetben ez a szoftver is csupán Mac rendszereken volt futtatható. A jelenleg is fejlesztési-, illetve tesztelési fázisban lévő alkalmazásnak viszont a napokban kiadták a Microsoft Windows rendszerrel kompatibilis változatát, amelyet ki is próbáltunk.

A regisztráció után ingyenesen letölthető alkalmazás tesztverzióját bárki szabadon használhatja 2007. január 30-áig. Ezzel a lépéssel az amerikai vállalat célja, hogy minél szélesebb közönség számára tegye elérhetővé a terméket, illetve visszajelzéseket gyűjtsön a felhasználóktól, és a vélemények alapján alakítsa ki a végleges verziót, mely a tervek szerint még 2006-ban megjelenik.

 

 

A Lightroom újdonsága az ígéretek szerint abban rejlik, hogy a fényképek elkészítése után a teljes feldolgozási folyamatot egyetlen alkalmazásba sűríti, vagyis a fotók katalogizálása, szerkesztése, és nyomtatása mind egy egységes programban kapnak helyet. Ebből kifolyólag kézenfekvőnek tűnt, hogy a tesztelés során egy valós munkafolyamatot végezzünk el rajta.

Kapcsolódó cikkek:

FOTÓMAGAZIN | FOTÓKÖNYV | FOTÓKIDOLGOZÁS | FOTÓÁRUHÁZ
FotoMarket | Regisztráció | Információ | Hírlevél | Ügyfélszolgálat | Impresszum
Levél szerkesztőségünknek

© FotoMarket - 2001-2009  Minden jog fenntartva!

Még több akciós termék »

 

Sandisk Compact Flash Ultra 16GB memóriakártya 8 890 Ft Sandisk Compact Flash Ultra 16GB memóriakártya
Silicon Power Compact Flash 16GB 600x memóriakártya 12 990 Ft Silicon Power Compact Flash 16GB 600x memóriakártya
Még több újdonság »

Designed and hosted by InternetMarket

Valid HTML 4.01 RSS 2.0
Valid CSS 2 iGoogle