Oregon órák és időjárás-állomások változatos kivitelben
Kézzelfogható közelség - Canon EF-M 55-200mm f/4.5-6.3 IS STM
Brother - 3 év regisztráción alapuló garancia
Nyomtass A/3-ast - mert számít a méret!
Két új GPS készülék a WayteQ-től
Kiemelt híreink
Kézzelfogható közelség - Canon EF-M 55-2...
2014. július 17. 16:12, csütörtök - canon.hu

EOS-M fényképezőgépekhez való kompakt zoomobjektív, amellyel közelebb kerülhet az eseményekhez. A képstabilizátor védelmet nyújt a fényképezőgép bemozdulásából eredő elmosódás ellen. A léptetőmotoros technológia egyenletes és csendes fókuszálást biztosít videofelvétel közben.

Lightroom: profi képkezelő ingyen

2006. augusztus 05. 08:06, szombat - [origo] Digifoto - Halász Dániel
Fotózásról A-Z-ig » Fotóprogram leírások Betűméret csökkentése Betűméret növelése Cikk nyomtatása Cikk küldése e-mailben Előző cikk Következő cikk

Kipróbáltuk az Adobe cég napokban megjelent Lightroom nevű képkezelő szoftverének tesztverzióját: a merőben új szemléletű program gyökeresen megváltoztathatja majd a fotósok életét, bár jelen állapotában még nem tökéletes.

Ma már vitathatatlan tény, hogy a digitális fotózás felváltotta a hagyományos technológiát az amatőr és a professzionális felhasználási területeken egyaránt. Az is igaz viszont, hogy erre a váltásra meglehetősen lassan reagáltak a szoftvercégek, amely oda vezetett, hogy ma a legtöbb fényképész több különálló programot használ egyes munkafázisok elvégzésére. Általában más-más programot használnak a felhasználók képeik  rendszerezésére, szerkesztésére, vagy például diabemutatók készítéséhez.

 

 

Kellő türelemmel természetesen az eredmény tökéletes lesz, ám ezeket a programokat nem kifejezetten fotós szemszögből készítették. Így például az eredetileg grafikusoknak készült Adobe Photoshop használatának elsajátítása sok fotósnaknak komoly gondot okoz, mindamellett rengeteg funkciója kihasználatlan marad.

A nagyobb vállalatok közül elsőként az Apple készített fotósok bevonásával, az ő igényeik szerint megtervezett képszerkesztő alkalmazást. Az Aperture nevű szoftver tavaly ősszel debütált, és fokozatosan kinőve gyerekbetegségeit egyre pozitívabb visszajelzéseket kap a szakmai fórumokon. Sokak számára nagy hátránya viszont, hogy kizárólag Mac OS X operációs rendszer alatt telepíthető, vagyis Windows-verzió nem létezik belőle.

Természetesen nem maradt sokáig konkurencia nélkül az Apple szoftvere, idén januárban az Adobe is bemutatta hasonló termékét, Lightroom néven. A PC-s felhasználók bánatára azonban kezdetben ez a szoftver is csupán Mac rendszereken volt futtatható. A jelenleg is fejlesztési-, illetve tesztelési fázisban lévő alkalmazásnak viszont a napokban kiadták a Microsoft Windows rendszerrel kompatibilis változatát, amelyet ki is próbáltunk.

A regisztráció után ingyenesen letölthető alkalmazás tesztverzióját bárki szabadon használhatja 2007. január 30-áig. Ezzel a lépéssel az amerikai vállalat célja, hogy minél szélesebb közönség számára tegye elérhetővé a terméket, illetve visszajelzéseket gyűjtsön a felhasználóktól, és a vélemények alapján alakítsa ki a végleges verziót, mely a tervek szerint még 2006-ban megjelenik.

 

 

A Lightroom újdonsága az ígéretek szerint abban rejlik, hogy a fényképek elkészítése után a teljes feldolgozási folyamatot egyetlen alkalmazásba sűríti, vagyis a fotók katalogizálása, szerkesztése, és nyomtatása mind egy egységes programban kapnak helyet. Ebből kifolyólag kézenfekvőnek tűnt, hogy a tesztelés során egy valós munkafolyamatot végezzünk el rajta.

Kapcsolódó cikkek:

FOTÓMAGAZIN | FOTÓKÖNYV | FOTÓKIDOLGOZÁS | FOTÓÁRUHÁZ
FotoMarket | Regisztráció | Információ | Hírlevél | Ügyfélszolgálat | Impresszum
Levél szerkesztőségünknek

© FotoMarket - 2001-2009  Minden jog fenntartva!

Még több akciós termék »

 

Fuji Instax Mini 11 Camera Ice White instant kamera 25 900 Ft Fuji Instax Mini 11 Camera Ice White instant kamera
Fuji Instax Mini 11 Camera Charcoal Grey instant kamera 25 900 Ft Fuji Instax Mini 11 Camera Charcoal Grey instant kamera
Fuji Instax Mini 11 Camera Lilac Purple instant kamera 25 900 Ft Fuji Instax Mini 11 Camera Lilac Purple instant kamera
Fuji Instax Mini 11 Camera Blush Pink instant kamera 25 900 Ft Fuji Instax Mini 11 Camera Blush Pink instant kamera
Fuji Instax Mini 11 Camera Sky Blue instant kamera 25 900 Ft Fuji Instax Mini 11 Camera Sky Blue instant kamera
Még több újdonság »

Designed and hosted by InternetMarket

Valid HTML 4.01 RSS 2.0
Valid CSS 2 iGoogle