Oregon órák és időjárás-állomások változatos kivitelben
Ariete háztartási kisgépek onlineáruházunk kínálatában
Nyomtass A/3-ast - mert számít a méret!
Megszokott külső, megnövelt teljesítmény - WayteQ x880
Nemzetközi fotópályázatot indít a Syngenta
Trendi Muse rádiók minden korosztálynak
Fotós könyvekkel bővült áruházunk kínálata
Kiemelt híreink
Nyomtass A/3-ast - mert számít a méret!
2014. július 02. 10:40, szerda - brotherkellek.hu

Ha a jövőben csak egyszer is szeretne nagyobbat nyomtatni vagy másolni, akkor vegyen A3-as multifunkciós készüléket az A4-es helyett, mert megéri!

Arcbőr simítása I.

2006. február 15. 08:00, szerda - Budai Péter - Digiretus.hu
Fotózásról A-Z-ig » Photoshop tippek Betűméret csökkentése Betűméret növelése Cikk nyomtatása Cikk küldése e-mailben Előző cikk Következő cikk

Kimondottan portré utómunkánál használható tippünk a digitális szemránckrém felvitelének mikéntjébe vezeti be az olvasót. Bár a példafotón szereplő kisfiúnak nincs igazán szüksége arcbőr finomításra, de készséges és hálás fotóalanynak bizonyult és jól szemléltethetjük, hogy a lenti műveletsor, szinte bármilyen portrénál hatásosan alkalmazható. Ráadásul, aki előző tippünk lépéseibe is beletanult, az könnyebben hasznosíthatja majd ezt a műveletsort, hiszen újra alkalmazni fogunk rétegmaszkot. 

Bár a példafotón szereplő kisfiúnak nincs igazán szüksége arcbőr finomításra, de készséges és hálás fotóalanynak bizonyult és jól szemléltethetjük, hogy a lenti műveletsor, szinte bármilyen portrénál hatásosan alkalmazható.

 

A Layer/Duplicate Layer paranccsal duplázd meg a kiindulási réteget. Ezután a Filter/Noise/Dust&Scratches parancsot használva lágyítsd a képet. Radiusnak nagyjából 3-10 közötti értéket állíts be, ízlés szerint. A lényeg az legyen, hogy az arcbőr minél simábbnak tűnjön, de ne vidd túlzásba! A Threshold maradjon nulla. Ha nagyon sima arcbőrt szeretnénk, mondjuk egy női magazin címlapjának agyonretusált stílusában, akkor egy további Gaussian Blur, vagy Smart Blur effektel tehetjük elmosottabbá a bőrt. A bőrön kívüli részletek ennél a lépésnél lényegtelenek, tehát nem baj, ha a szemek, vagy a haj is teljesen elmosódott lesz. A következõ lépéseknél visszaállítjuk ezek eredeti állapotát úgy, hogy a bőr sima marad.

 

 

Ezután a két réteg átlátszóságát (Opacity) állítsd kisebbre, így az alsó rétegen lévő eredeti képállapot jobban áttűnik és a bőr eredeti struktúrájából is látszik valami. Az elmosás túlzottan természetellenes hatást kölcsönöz a bőrnek, ezért szerencsés, ha kissé látszik az eredeti állapot is. Összességében az elmosás domináljon, ezért célszerű az átlátszóságot 60-70% környékére állítani. Ha csak kisebb mértékű bőrsimítást szeretnél, ez az érték lehet kevesebb is.
Amint elkészültél, hozz létre egy rétegmaszkot a lent jelölt ikon segítségével !

 

A következő lépések sokban megegyeznek a legutóbbi rétegmaszkos leírásunkban olvashatókkal. Az E gombbal választhatod ki az Eraser (radír) eszközt. Az opciói maradjanak alapbeállításon (Brush, 100%, 100%). Válasz egy lágy szélű, közepesen nagy ecsetet, jobban mondva radírt. A radír eszköz segítségével a felső réteg egyes területeit átlyukaszthatod, így az alsó, eredeti réteg tűnik át ezeken a részeken. Így a két rétegen egyfajta maszk jön létre.
Azokat a területeket fesd át a radírral, amelyek részleteket tartalmaztak. Tehát az arc karakteres részeit, kivéve a nagyobb bőrfelületeket, amelyeket simának akarunk tudni. A radírozandó részek tehát, a haj, szőrzet (szemöldök, esetleg szakáll/bajusz/borosta), szemek, szempillák, száj, orrlyukak, fül, stb. Itt is az a mottó, hogy „Ízlés szerint”. Ez a lépéssor azért nehéz, mert a saját kreativitásodra kell hagyatkoznod. Ha van látható ruharészlet is a portrén, azt is radírozd át, mivel a ruhaszövet struktúrája sem mutat jól túlságosan elmosva. A festegetés (radírozás) hatására láthatod, hogy ezek a részek visszanyerik eredeti állapotukat, miközben a lágyított bőr az eredeti marad. Az ecsetméretet közben célszerű váltogatni. Nagyobb, összefüggő területeknél használj nagyobb ecsetet, apróbb, jobb odafigyelést igénylő részeken kisebbet.
Ha valamit elrontottál, tehát olyan területet radíroztál ki, amelyet mégsem kellett volna, a B gombbal válts át Brush (ecset) eszközre, válassz ki egy hasonló méretű ecsetet és fesd vissza a változást !

 

 

Ha a elkészültél, a Layer/Flatten Image paranccsal egyesítheted a rétegeket, majd mentheted a képet.

Budai Péter
Digiretus.hu

Kapcsolódó cikkek:

FOTÓMAGAZIN | FOTÓKÖNYV | FOTÓKIDOLGOZÁS | FOTÓÁRUHÁZ
FotoMarket | Regisztráció | Információ | Hírlevél | Ügyfélszolgálat | Impresszum
Levél szerkesztőségünknek

© FotoMarket - 2001-2009  Minden jog fenntartva!

Még több akciós termék »

 

Fuji Instax Mini 11 Camera Charcoal Grey instant kamera 25 900 Ft Fuji Instax Mini 11 Camera Charcoal Grey instant kamera
Fuji Instax Mini 11 Camera Lilac Purple instant kamera 25 900 Ft Fuji Instax Mini 11 Camera Lilac Purple instant kamera
Fuji Instax Mini 11 Camera Sky Blue instant kamera 25 900 Ft Fuji Instax Mini 11 Camera Sky Blue instant kamera
Sandisk Compact Flash Ultra 16GB memóriakártya 8 890 Ft Sandisk Compact Flash Ultra 16GB memóriakártya
Silicon Power Compact Flash 16GB 600x memóriakártya 12 990 Ft Silicon Power Compact Flash 16GB 600x memóriakártya
Még több újdonság »

Designed and hosted by InternetMarket

Valid HTML 4.01 RSS 2.0
Valid CSS 2 iGoogle