Nemzetközi fotópályázatot indít a Syngenta
Trendi Muse rádiók minden korosztálynak
Kiemelt híreink
Két új GPS készülék a WayteQ-től
2014. július 02. 08:35, szerda - WayteQ

Két új GPS készülék a WayteQ-től. A WayteQ x980BT és x880 GPS eszközök elsősorban azoknak jelenthetnek megoldást, akiknél elsődleges szempont a megbízható, folyamatos GPS-vétel.

A legkisebb messzelátó kamera - Panasonic TZ1 gépteszt

2006. május 18. 09:07, csütörtök - [origo] Digifoto - Halász Dániel
Termékismertetők » Fényképezőgépek Betűméret csökkentése Betűméret növelése Cikk nyomtatása Cikk küldése e-mailben Előző cikk Következő cikk

A nyár közeledtével egyre többen keresnek megfelelő fényképezőgépet a nyaraláshoz, ezért a mostani tesztünkben egy kifejezetten ilyen célra készült masinát tettünk próbára. Ahogyan arról már korábban beszámoltunk, a japán gyártó februárban mutatott be két olyan új terméket, melyek kategóriájuk legkisebb méretű darabjainak számítanak. Azóta ugyan a Kodak is leleplezte saját tízszeres optikai zoomos kompakt megoldását, a V610 azonban két optikájával együttesen éri el ezt az eredményt, ráadásul képstabilizátort sem tartalmaz.

 

 

Az egyedi megoldást használó tízszeres Leica optikának köszönhetően jelen tesztünk tárgya, a Lumix TZ1 olyan helyzetekben is lehetővé teszi a fotózást, amely hasonló kategóriás riválisai esetén nem érhető el. Felbontása ugyan nem mondható kiemelkedőnek, az 5 megapixeles képérzékelő azonban minden hobbifotós igényeit tökéletesen kielégíti, és akár A4-es méretű papírkép nyomtatására is bőven elegendő.

Külső kialakítás, fogás

Méreteit tekintve egyedülálló ugyan az új Lumix fényképező, azt nem szabad elfelejteni, hogy ez a kategórián belül értendő, ne várjon tehát senki a Sony CyberShot T-sorozatához hasonló, ultravékony kivitelt. A DSC-TZ1 méretei inkább a hagyományos, filmes kompakt masinákhoz hasonlíthatók: vastagsága négy, hossza pedig tizenegy centiméter. Mindez azt jelenti, hogy használat során stabilan lehet kézben tartani, ezt a tervezők egy ideális méretű markolat kialakításával is elősegítették. Az ultrazoomos digigép váza jó minőségű, masszív kialakítású, vaskos, 262 grammos tömegének köszönhetően pedig kevésbé mozog a kézben mint pehelykönnyű társai - igaz, cipelni viszont nehezebb.

A legtöbb kompakt kamerát a kis méret és súly miatt általában két kézzel lehet csupán stabilan tartani, ám ez alól a Panasonic új gépe szerencsére kivétel. A TZ1 hátoldalát annak megfelelően alakították ki a tervezők, hogy egy kézzel könnyen lehessen fényképezni: az összes kezelőszerv a jobb oldalra került.

 

Messzelátó optika, gyors élességállítás

A Leicával kötött együttműködés az alapvető oka annak, hogy a Panasonic digitális fényképezőgépeinél az optika minőségére általában nem lehet panasz. Nincs ez másként a Lumix TZ1 esetében sem, hiszen az új tízszeres optika F2,8 - F4,2 rekeszértékek mellett kisfilmes értékeken számolva 35 - 350 milliméteres gyújtótávolság-tartományt biztosít. Az objektív igazi egyediségét pedig az adja, hogy egy része a gépváz belsejében helyezkedik el, így alapállapotban egyáltalán nem tolódik ki a házból, és maximális tele állásban is kevésbé nyúlik ki, mint a legtöbb háromszoros zoomos optika.

Ma már az összes Panasonic fényképezőgépében megtalálható a MEGA O.I.S. optikai képstabilizációs technológia, amely lehetővé teszi, hogy rossz megvilágítási viszonyok között a hosszú expozíció ellenére se mozduljon be a kép, illetve teleobjektív állásban is csökkenjen a kézremegés hatása. A rendszer kétféle módban működik: a Mode 1 folyamatosan kompenzálja a kézmozgást könnyebb komponálást biztosítva, a Mode 2 viszont csak az exponálógomb lenyomáskor lép életbe, viszont az előzőnél általában jobb eredményt ad.

 

 

Az élességállítás sebességére sem lehet panasz, alapállásban, illetve a speciális High Speed AF üzemmód választásakor egyaránt villámgyorsan megtalálja a helyes beállítást. Gyenge fényviszonyok között egy kikapcsolható autófókusz-segédfény hivatott a pontosságot növelni.

 

Kapcsolódó cikkek:

FOTÓMAGAZIN | FOTÓKÖNYV | FOTÓKIDOLGOZÁS | FOTÓÁRUHÁZ
FotoMarket | Regisztráció | Információ | Hírlevél | Ügyfélszolgálat | Impresszum
Levél szerkesztőségünknek

© FotoMarket - 2001-2009  Minden jog fenntartva!

Még több akciós termék »

 

Sandisk Compact Flash Ultra 16GB memóriakártya 8 890 Ft Sandisk Compact Flash Ultra 16GB memóriakártya
Silicon Power Compact Flash 16GB 600x memóriakártya 12 990 Ft Silicon Power Compact Flash 16GB 600x memóriakártya
Még több újdonság »

Designed and hosted by InternetMarket

Valid HTML 4.01 RSS 2.0
Valid CSS 2 iGoogle