Oregon órák és időjárás-állomások változatos kivitelben
Ariete háztartási kisgépek onlineáruházunk kínálatában
Brother - 3 év regisztráción alapuló garancia
Megszokott külső, megnövelt teljesítmény - WayteQ x880
Két új GPS készülék a WayteQ-től
Trendi Muse rádiók minden korosztálynak
Fotós könyvekkel bővült áruházunk kínálata
Kiemelt híreink
Két új GPS készülék a WayteQ-től
2014. július 02. 08:35, szerda - WayteQ

Két új GPS készülék a WayteQ-től. A WayteQ x980BT és x880 GPS eszközök elsősorban azoknak jelenthetnek megoldást, akiknél elsődleges szempont a megbízható, folyamatos GPS-vétel.

Hogyan fotózzunk - városok megörökítése

2006. április 18. 17:48, kedd - SG.hu - Gábor Zoltán
Fotózásról A-Z-ig » Alapfogalmak Betűméret csökkentése Betűméret növelése Cikk nyomtatása Cikk küldése e-mailben Előző cikk Következő cikk

Beállítások, alapszabályok

Először is felejtsük el a klasszikus családi utazási képeket! Amennyiben mégsem szeretnénk kihagyni azokat, elkészültük után szánjunk egy kis időt a család, feleség, barátnő nélküli fotók készítésére. Egy idegen városban rengeteg látnivaló, téma akad, így nem árt, ha egy egész napot (vagy többet) adunk magunknak a témák megtalálására, a város ritmusának felvételére, a fotók elkészítésére (amennyiben vagyunk annyira elhivatottak).

Fényképezőgépünk beállításait már kiveséztük előző cikkeinkben, de a városi fotózáshoz nem árt néhány alapszabályt betartanunk. Először is, vigyünk magunkkal állványt! Nem jó érzés, mikor alkonyatkor kénytelenek vagyunk abbahagyni a fotózást, hiszen ilyenkor teljesen más arcát mutatják a városok, nevezetességek (pl. kék óra). Amennyiben tükörreflexes gépünk van, nagylátószögű objektívet csavarjunk rá. Kompakt gép esetében lehetőségeinkhez képest használjunk nagylátószögű konvertert, mert a nagy épületeket csak ezekkel az objektívekkel tudjuk egy képbe foglalni.

 

   

 

Amennyiben napsütésben indulunk útnak, válasszuk a legalacsonyabb ISO-érzékenységet. A mátrix-fénymérés városban a legtöbb témánál jó eredményt ad, de persze dolgozhatunk manuális módban is. Amennyiben szeretnénk a legnagyobb részletességű képet kapni és a fényviszonyok megengedik, lehetőleg válasszunk közepes rekeszértéket (nappal az állvány jó szolgálatot tesz ilyenkor). A fehéregyensúly lehet automata is, de a napfény beállítás is kielégítő, amennyiben süt a nap. Felhős időben természetesen a felhős beállítást válasszuk. Ha gépünk beállításaival végeztünk, irány felkutatni a témákat.

Komponálás

Amennyiben lehetséges, fotózás előtt járjuk körül a témát. Keressük meg a lehető legjobb, legérdekesebb látványt nyújtó helyeket. Ne csak a puszta szemünkkel nézzünk körül, emeljük magunk elé a gépet és a keresőn keresztül komponáljunk. Ha zoommal is rendelkezik az objektív, minden állást próbáljunk ki bezoomolva is. Érdekes és nagyon szép részleteket emelhetünk így ki. Próbáljunk meg olyan fotót készíteni a témáról, amilyet még nem láttunk róla. Persze ez nehéz, de a könnyebbik út nem vezet akkora sikerélményhez. Ha úgy érezzük, feküdjünk le a földre, menjünk olyan közel amennyire tudunk és próbáljuk meg "bogárszemmel" fotózni a témát. Magas épületeknél ez a beállítás még inkább kiemeli az épület méreteit.

 

  

 

Egy nyaraláson vagy hétvégi kiruccanáson természetesen egyetlen dologból van a legkevesebb, mégpedig az időből. Mindent látni akarunk, de csak pár napunk van rá, és még pihennénk is. Mindezeket figyelembe véve igyekezzünk céltudatosan fotózni. Induljunk el napfelkeltekor, mert a hajnali fények sokkal barátságosabbá, érdekesebbé, színesebbé teszik a városképeket. Természetesen hasonló helyzet áll fenn napnyugtakor. A két időpont közé lehet a vásárolgatást és egyéb - fényképezőgépet nem igénylő - teendőket ütemezni. Kerüljük a déli napfényt (nem csak fotózás szempontjából) és a felhős időt is. Felhős időben minden színtelenebb, szürkébb, élettelen, ráadásul a kevesebb fény miatt hosszabbakat is kell exponálnunk.

Kapcsolódó cikkek:

FOTÓMAGAZIN | FOTÓKÖNYV | FOTÓKIDOLGOZÁS | FOTÓÁRUHÁZ
FotoMarket | Regisztráció | Információ | Hírlevél | Ügyfélszolgálat | Impresszum
Levél szerkesztőségünknek

© FotoMarket - 2001-2009  Minden jog fenntartva!

Még több akciós termék »

 

Fuji Instax Mini9 Clear Yellow instant kamera 20 990 Ft Fuji Instax Mini9 Clear Yellow instant kamera
Fuji Instax Mini9 Wedding szett instant kamera 43 190 Ft Fuji Instax Mini9 Wedding szett instant kamera
Fuji Instax Mini9 smokey white instant kamera 20 990 Ft Fuji Instax Mini9 smokey white instant kamera
Fuji Instax Mini9 lime zöld instant kamera 20 990 Ft Fuji Instax Mini9 lime zöld instant kamera
Sandisk Compact Flash Ultra 16GB memóriakártya 8 890 Ft Sandisk Compact Flash Ultra 16GB memóriakártya
Még több újdonság »

Designed and hosted by InternetMarket

Valid HTML 4.01 RSS 2.0
Valid CSS 2 iGoogle