Oregon órák és időjárás-állomások változatos kivitelben
Fotós könyvekkel bővült áruházunk kínálata
Kiemelt híreink
Kicsi az iPhone belső tárhelye? Itt a me...
2016. március 11. 15:27, péntek - hama.blog.hu

Az addig nyújtózkodj, amíg a takaród ér mondást azok biztosan nem szeretik, akik iPhone-t vagy iPadot használnak; ezeknek a készülékeknek a belső memóriáját ugyanis nem lehet memóriakártyával bővíteni. Szerencsére azért van gyors megoldás arra az esetre, ha fogyóban a szabad kapacitás!

 

Kompakt kamera igényeseknek - Nikon 8800 gépteszt

2006. április 11. 10:31, kedd - [origo] Digifoto
Tesztek » Fényképezőgépek Betűméret csökkentése Betűméret növelése Cikk nyomtatása Cikk küldése e-mailben Előző cikk Következő cikk

A már bevált receptet követte a Nikon, amikor megépítette a Coolpix 8800-as digitális fényképezőjét. A termékcsalád a Coolpix 5700 jelzésű modellel indult útjára, később pedig a 8700-as típussal folytatódott. A Nikon célközönségét ebben a termékkategóriában a fényképezéssel komolyabban foglalkozó hobbifotósok képezik, akik egy gépben szeretné megkapni mindazt, amit a profi kategóriában csak költséges objektívkészletet összevásárolása révén tehetne meg. A gyártó nagy optikai zoomobjektívvel szerelt digitális kameráinak következő állomásának tekinthetjük a 8800-at: az új modell legjelentősebb újítása az optikai képstabilizátor, amely az éles képek egyszerű elkészítését segíti.

 

 

A fényképezőgép külsejét tekintve alig-alig változott a 8700-as típushoz képest. Megmaradt az ergonómikus, jó fogású, gumírozott markolata, amire szükség is van a megfelelően biztos fogáshoz, mivel a gép teste - köszönhetően a magnézium váznak -, meglehetősen zömök és súlyos: tömege pontosan 600 gramm akku és CompactFlash memóriakártya nélkül.

Jól elhelyezett kezelőszervek

A kezelőszervek elhelyezésében alig történt változás, azonban egy új beállítótárcsa is megjelent a markolat felhasználó felöli részén. Az üzemmód-tárcsára több fontos funkció is felkerült, a hüvelykujjnál lévő beállítótárcsa pedig megkönnyíti a fotózás paramétereinek változtatását. A felsőkategóriás "bridge" felépítésű fényképezőgépeken - amilyen a 8800 is - a legfontosabb funkciók külön gombot kaptak a vázon, megkímélve a fotóst a menüben történő hosszas kutakodástól és állítgatásoktól. A jól elrendezett kezelőszervek között, közvetlenül az exponálógomb mellett találunk egy tetszés szerinti funkcióval felruházható billentyűt is. A váz tetején elhelyezett információs LCD-nek van háttérvilágítása, amely a mellette található gombbal aktiválható. Jól jöhet ez a kis segítség, ha sötétben fotózunk, és egy pillantást szeretnénk vetni gépünk aktuális beállításaira.

Természetesen a profi kategóriát megközelítő Coolpix 8800-ról sem hiányozhat az összetett vakuvezérlés, s a felugró kialakítású, maximum 6 méterig hatékonynak mondható beépített villanó sem. Ez utóbbit elsüthetjük hosszú szinkronidővel és a második redőnyre szinkronizálva is. Pozitívum, hogy a beépített vaku felnyitáskor jó messze emelkedik el az optikától, ezzel hatékonyan csökkentve a becsillanó vörös szemek kialakulásának esélyét.

 

 

Éles felvételek a képstabilizátor révén

A 10-szeres zoomátfogású objektív fókusztávolsága kisfilmes rendszerbe átszámítva 35-350 mm-nek felel meg, és két extra alacsony színszórású ED lencsetagot is tartalmaz. Az idei trendeknek megfelelően egy ilyen nagy fókusztartományú optikának elengedhetetlen kiegészítője a képstabilizátor (VR), amelynek minden előnyét élvezhetjük ebben a felsőkategóriás, ultrazoomos gépben is. A rázkódáscsökkentő rendszer használatával nagyjából két időértéket lehet nyerni, tehát a gyengébb fényviszonyok mellett szükséges hosszabb záridő alkalmazása nyomán sem válnak élvezhetetlenül elmosódottá képeink.

Normál üzemmódban a rendszer korrigálja a rázkódásokat, és felismeri, majd elkülöníti az akaratlagos mozgásoktól. Ezzel például lehetővé válik a téma követése, úsztatása (panning technika), miközben a háttér elmosódott lesz. Az Active elnevezésű módban a szándékos mozgások detektálása elmarad, a bemozdulás csökkentése ugyanakkor sokkal erőteljesebb, ezért első sorban statikus témákhoz ajánljuk ezt az üzemmódot.

A szokásos automatikus üzemmódokon kívül aktiválhatjuk természetesen a kézi élességállítást is az objektív oldalán található gombbal. A fókuszáláshoz ezt folyamatosan nyomva kell tartani, és közben a beállítótárcsával a megfelelő élességre állni. Ennek során a helyes fókuszpont megállapításához csak az LCD, illetve az elektronikus kereső eredeti méretű képét használhatjuk, munkákat nagyítás, képkivágás nem segíti.

Kapcsolódó cikkek:

FOTÓMAGAZIN | FOTÓKÖNYV | FOTÓKIDOLGOZÁS | FOTÓÁRUHÁZ
FotoMarket | Regisztráció | Információ | Hírlevél | Ügyfélszolgálat | Impresszum
Levél szerkesztőségünknek

© FotoMarket - 2001-2009  Minden jog fenntartva!

Még több akciós termék »

 

Sandisk Compact Flash Ultra 16GB memóriakártya 8 890 Ft Sandisk Compact Flash Ultra 16GB memóriakártya
Silicon Power Compact Flash 16GB 600x memóriakártya 12 990 Ft Silicon Power Compact Flash 16GB 600x memóriakártya
Még több újdonság »

Designed and hosted by InternetMarket

Valid HTML 4.01 RSS 2.0
Valid CSS 2 iGoogle