Ariete háztartási kisgépek onlineáruházunk kínálatában
Kézzelfogható közelség - Canon EF-M 55-200mm f/4.5-6.3 IS STM
Brother - 3 év regisztráción alapuló garancia
Nyomtass A/3-ast - mert számít a méret!
Megszokott külső, megnövelt teljesítmény - WayteQ x880
Két új GPS készülék a WayteQ-től
Nemzetközi fotópályázatot indít a Syngenta
Kiemelt híreink
Két új GPS készülék a WayteQ-től
2014. július 02. 08:35, szerda - WayteQ

Két új GPS készülék a WayteQ-től. A WayteQ x980BT és x880 GPS eszközök elsősorban azoknak jelenthetnek megoldást, akiknél elsődleges szempont a megbízható, folyamatos GPS-vétel.

„Olcsó és finom” – bemutatjuk a Picasa 2. generációját

2006. február 15. 12:00, szerda - FotoMarket
Fotózásról A-Z-ig » Fotóprogram leírások Betűméret csökkentése Betűméret növelése Cikk nyomtatása Cikk küldése e-mailben Előző cikk Következő cikk

Számtalan gyártó kínál alternatívát a digitális fotózás gerjesztette fényképáradat kordában tartására, rendszerezésére. Erre a feladatra legalkalmasabb egy képkatalogizáló szoftver, mint amilyen a Picasa 2 is. A Google 2004-ben vette meg a Picasat fejlesztő céget, és gyorsan hozzá is láttak a program szolgáltatásainak bővítéséhez, korszerűsítéséhez. Rengeteg praktikus és hasznos funkciója mellett azonban van még egy fontos tulajdonsága: ingyenes.

A Picasa 2-t katalogizáló képességei mellett számtalan képszerkesztő funkcióval is felruházták. Az általa rendszerezett képfájlok közötti keresésen kívül, azok alapvető szerkesztését, effektálását is végtelenül egyszerűvé varázsolja, mindezt hihetetlen sebességgel és hatékonysággal. Őrszemként figyeli a gondjaira bízott mappákat, könyvtárakat, és amennyiben azok tartalma változik, automatikusan megtalálja, és nyomban rendszerezi is az újonnan érkezett digitális fotókat. Segítségével megoszthatjuk képeinket az Interneten, elküldhetjük e-mailben, vagy CD-re és DVD-re arhiválhatjuk őket.

Rend a lelke

A program első indításakor automatikusan és villámgyorsan beolvassa képeink teljes kollekcióját számítógépünk winchesteréről, és dátum szerint szortírozza őket. Ennek pontos helyét, azaz hogy mely mappákban keressen képeket a Picasa, a későbbiekben az eszközök (Tools) menü mappakezelő (Folder Manager) menüpontjával állíthatjuk be. Ebben a pontban adható meg, hogy az egyes mappák tartalmának változtatására is ügyeljen-e a szoftver. Beolvasásakor intelligens módon figyelmet fordít arra is, hogy kétszer teljesen ugyanaz a fotó ne kerülhessen a katalógusba.


Első indítás

Választható, hogy a teljes merevlemezt térképezze-e fel, vagy csak a Dokumentumok, Asztal és Képek mappákat.

 

Az Import gomb megnyomása, és fényképezőgépünk kiválasztása után, a kamera saját szoftverének használata nélkül is beolvassa, és a merevlemezre másolja felvételeinket, melyeket aztán meglévő katalógusunkba rendez.

 

Beolvasás fényképezőgépből

Képek importálása fényképezőgépből.

 

Kollekciónk feltöltése után a képfájlokat akár csoportosan is könnyűszerrel átnevezhetjük az F2 gomb megnyomásával, vagy pakolgathatjuk „fogd és vidd” módszerrel egyik mappából a másikba. Vigyázat! A program sok esetben nem viseli el az ékezetek használatát. A képfájlon kattintva az egér jobbgombjával létrehozhatunk a meglévő struktúrába egy új mappát (Move to New Folder), amelybe a kijelölt képek azonnal átkerülnek. A kezelőfelület bal alsó sarkában található terület a képek összegyűjtésére alkalmas tálca (Picture Tray). Ide összeválogathatunk képeket, amelyeken aztán egyszerre alkalmazhatunk műveleteket, effektusokat, de ennek tartalmát egy mozdulattal átmásolhatjuk CD-re, vagy elküldhetjük e-mailben függetlenül attól, hogy a fájlok valójában fizikailag hol találhatóak.

 

Picture Tray

A baloldalon sorakoznak a mappáink és legfölül a kategóriáink virtuális mappák képében

 

A hatékony fájlkövetésnek köszönhetően bármi is történjen a merevlemezen található fájlokkal, a változások azonnal megjelennek katalógusunkban is. Ha tehát egy képet töröltünk a winchesterről, akkor az többé nem jelenik meg a Picasaban sem.

Fényképeink albumba rendezése a saját magunk által megadható kategóriákon alapul különböző feliratú címkék képében. Ezek tulajdonképpen nem mások, mint egy sor virtuális mappa, melyekbe fotóinkat sorolhatjuk, egyet akár több kategóriához is rendelve. Legjobb vagy éppen legfontosabb felvételeinket csillaggal jelölhetjük meg, hogy aztán egy kattintással csak azokat jelenítsük meg, például egy diavetítés alkalmával. Ha egyes képeinket ezeken a kategóriákon belül mozgatjuk, vagy töröljük valamelyikből, azok nem kerülnek át fizikailag az egyik könyvtárból a másikba, és továbbra is megtalálhatóak lesznek gépünkön. Virtuális albumunkat és mappáinkat titkos kóddal láthatjuk el, így elrejtve tartalmukat a kíváncsi szemek elöl. A képek védelme azonban csak a Picasaban érvényes, és nincs hatással a merevlemezen fellelhető fájlok megtekintésére. Gyűjteményünk kategóriáinak kialakításakor szem előtt kell tartanunk, hogy alá-fölérendeltségi viszonyt nem áll módunkban meghatározni: a kategórián belül alkategóriá(ka)t nem képezhetünk.

A felcímkézett fotók között a keresés szélsebesen működik. Az alkalmazás jobb felső sarkában helyet kapott és nagyítóval jelölt keresőmezőbe gépelve a kulcsszavakat, a keresés azonnal, minden jóváhagyás nélkül zajlik le. A keresőmező további opciója, hogy egy csúszkával szűkíthető a dátum intervalluma, azaz megadhatjuk, hogy visszamenőleg milyen régen készült fotók között keressen. Ugyanígy kiválasztható, hogy csak a megcsillagozott képek vagy csak a mozifilmek jöhessenek szóba keresési eredményül.

Ha már egyszer a kezünkben van egy villámgyors program, jogos igény, hogy az általa kezelt képeket, videókat könnyedén áttekinthessük, visszanézzük. Jó megoldást kínál erre a böngészőablak, amely a kezelőfelület jobb oldalának nagy részét elfoglalja. Az ott látható bélyegképek mérete fokozatmentesen állítható a jobb alsó sarokban lévő skála segítségével. Ahogyan az ablak tartalmát görgetjük a nem éppen szokványos gördítősávba kapaszkodva, a baloldali mappalista kijelölése természetesen mutatja, merre is járunk a beolvasott könyvtárak erdejében. Szerkesztő módba lépve kissé átalakul a felület, és amíg középen nagyobb méretben látható az éppen aktuális fájl, addig az adott mappában található többi kép apró ikon formájában, egy kis görgethető ablakban látható. Egy tipp: a fotó teljes képernyős nézetére váltani a CTRL+ALT billentyűk együttes lenyomásával lehet, de akkor is csak addig, amíg nyomva tartjuk őket.

Kapcsolódó cikkek:

FOTÓMAGAZIN | FOTÓKÖNYV | FOTÓKIDOLGOZÁS | FOTÓÁRUHÁZ
FotoMarket | Regisztráció | Információ | Hírlevél | Ügyfélszolgálat | Impresszum
Levél szerkesztőségünknek

© FotoMarket - 2001-2009  Minden jog fenntartva!

Még több akciós termék »

 

Fuji Instax Mini 11 Camera Charcoal Grey instant kamera 25 900 Ft Fuji Instax Mini 11 Camera Charcoal Grey instant kamera
Fuji Instax Mini 11 Camera Lilac Purple instant kamera 25 900 Ft Fuji Instax Mini 11 Camera Lilac Purple instant kamera
Fuji Instax Mini 11 Camera Sky Blue instant kamera 25 900 Ft Fuji Instax Mini 11 Camera Sky Blue instant kamera
Sandisk Compact Flash Ultra 16GB memóriakártya 8 890 Ft Sandisk Compact Flash Ultra 16GB memóriakártya
Silicon Power Compact Flash 16GB 600x memóriakártya 12 990 Ft Silicon Power Compact Flash 16GB 600x memóriakártya
Még több újdonság »

Designed and hosted by InternetMarket

Valid HTML 4.01 RSS 2.0
Valid CSS 2 iGoogle