Két új GPS készülék a WayteQ-től
Fotós könyvekkel bővült áruházunk kínálata
Kiemelt híreink
Fotós könyvekkel bővült áruházunk kínála...
2014. február 23. 15:21, vasárnap - Perfact Kiadó

A Perfact Kiadó fotóskönyvei ezentúl elérhetőek webshopunkban és üzleteink polcain is.

Olympus E-500 gépteszt

2006. április 06. 11:11, csütörtök - Gábor Zoltán - SG.hu
Tesztek » Fényképezőgépek Betűméret csökkentése Betűméret növelése Cikk nyomtatása Cikk küldése e-mailben Előző cikk Következő cikk

Az Olympus négyharmad szabványát erősítő, sorrendben a második belépőszintű, digitális tükörreflexes (DSLR) gépére régóta kíváncsi voltam, így örömmel lecsaptam rá, holott nem számít már új darabnak. A bejelentés 2005 szeptemberében történt, és az E-500 specifikációi miatt nagy érdeklődés előzte meg megjelenését. Szó se róla, az Olympus remekül vette a konkurencia által felállított akadályt, sőt néhány pontban le is körözte vetélytársait, de pár apró tervezési és egyéb érdekesség ennél a készüléknél is becsúszott. Az Olympus nagyon komolyan gondolja a négyharmad szabvány népszerűsítését, és erre az E-500 rá is tesz egy jókora lapáttal. Lássuk, mit tud a masina!

Külső kialakítás

Az E-500 külalakjára igazán nem lehet egy rossz szót se mondani. A gép formája nem hordoz semmi kivetnivalót, minden a helyén, mindent ott találunk, ahol egy jól megtervezett DSLR gépen keresnénk. A vetélytársaitól csak apró eltérésekben különbözik, így pl. ugyanott találjuk a bekapcsoló gombot és a funkcióválasztó tárcsát, ahol azt a Canon EOS 350D-nél láthattuk. Még a tárcsa mérete és anyaga is szinte ugyanaz mint az említett gépnél, de ennek forgatása valahogy határozottabb, pöpecebb, akárcsak a bekapcsoló gombé. A markolat viszont az egyik legjobban sikerült darab, de a 350D-nél sokkal kényelmesebb, nagyobb, jobb, ráadásul gumiborítással is ellátták.

 

 

A kontroll tárcsa használata is kielégítő, tekerése semmi nehézséget nem jelent, jó helyen van. Manuális módban a záridő állítását végzi, míg a rekeszértéket az exponáló gomb mögött található expozíció korrekció gomb lenyomásával (és a tárcsa forgatásával) változtathatjuk, de ez a menüben akár felcserélhető. A hátlapon található hatalmas LCD kijelző meggyőzően hat, használhatósága megkérdőjelezhetetlen. Az exponáló gomb billentése nekem kicsit túl finom volt, nem ártott volna egy határozottabb fókuszkapcsoló, mert sokszor túl könnyen átbillent az ujjam rajta mikor még nem akartam exponálni. Egyetlen egy dolgot nem találtam a gépen (sem az objektíven), mégpedig az AF/MF kapcsolót - ezt a gépen a menüben kapcsolhatjuk. Bravó Olympus, így kell szép és kényelmes DSLR-vázat készíteni a miniatürizálás jegyében.

Kezelőszervek

A menüvezérlő gombok billentése határozott és nagyon jó helyen vannak. A többi fontos kapcsoló a már megszokott helyen, a képernyő bal szélén foglal helyet, illetve találunk még egy "drive mode" kapcsolót a menüvezérlő gombok felett és két kapcsolót a kontroll tárcsa mögött. Ezek közül az egyik szabadon programozható, míg a másikkal az AF pontok kiválasztását végezhetjük, amiből hármat találunk a gépen. Az AEL/AFL kapcsoló is elérhető helyen van a kereső mellett. Egy kicsit komplikált a gép kezelése, ugyanis az OK gombra egy helyi menü jön elő, amivel az összes fontos paramétert gyorsan és remekül beállíthatjuk.

 

 

A főmenüben viszont a műveletek változtatására a jobbra mutató nyíl szolgál, míg az OK gombbal kell a változtatást elmenteni, majd újbóli megnyomására nem lépünk be újra az adott funkcióhoz, hanem ekkor kilép a menüből a rendszer. Amíg nem szokjuk meg ezt a fura kezelést, addig sok bosszúságot okozhat. A gép bekapcsolása kb. 2 másodpercet vesz igénybe a cég egyedülálló Supersonic wave filter (ultrahangos CCD-pormentesítés) technológiája miatt, ami minden bekapcsoláskor pormentesíti a képérzékelőt.

Kapcsolódó cikkek:

FOTÓMAGAZIN | FOTÓKÖNYV | FOTÓKIDOLGOZÁS | FOTÓÁRUHÁZ
FotoMarket | Regisztráció | Információ | Hírlevél | Ügyfélszolgálat | Impresszum
Levél szerkesztőségünknek

© FotoMarket - 2001-2009  Minden jog fenntartva!

Még több akciós termék »

 

Sandisk Compact Flash Ultra 16GB memóriakártya 8 890 Ft Sandisk Compact Flash Ultra 16GB memóriakártya
Silicon Power Compact Flash 16GB 600x memóriakártya 12 990 Ft Silicon Power Compact Flash 16GB 600x memóriakártya
Még több újdonság »

Designed and hosted by InternetMarket

Valid HTML 4.01 RSS 2.0
Valid CSS 2 iGoogle