Oregon órák és időjárás-állomások változatos kivitelben
Ariete háztartási kisgépek onlineáruházunk kínálatában
Kicsi az iPhone belső tárhelye? Itt a megoldás!
Kézzelfogható közelség - Canon EF-M 55-200mm f/4.5-6.3 IS STM
Brother - 3 év regisztráción alapuló garancia
Két új GPS készülék a WayteQ-től
A rendkívül sokoldalú D810 fényképezőgép
Nemzetközi fotópályázatot indít a Syngenta
Kiemelt híreink
Két új GPS készülék a WayteQ-től
2014. július 02. 08:35, szerda - WayteQ

Két új GPS készülék a WayteQ-től. A WayteQ x980BT és x880 GPS eszközök elsősorban azoknak jelenthetnek megoldást, akiknél elsődleges szempont a megbízható, folyamatos GPS-vétel.

Csak csendesen! – Képek zaj nélkül

2006. február 15. 09:30, szerda - FotoMarket
Fotózásról A-Z-ig » Fotóprogram leírások Betűméret csökkentése Betűméret növelése Cikk nyomtatása Cikk küldése e-mailben Előző cikk Következő cikk

Ha kevés a fény egy jól exponált felvétel készítéséhez több módszerrel is megfelelő eredményt kaphatunk. Ennek legjobb módja, ha a zár és blende kombinációt változtatjuk, persze ha van erre mód és lehetőség. Van azonban ennek más útja is, mégpedig ha a képérzékelő érzékenységén változtatunk.

Sokan vonakodva használják fényképezőiket magasabb érzékenység beállítása mellett, mondván, hogy a képzaj miatt jóval gyengébb minőségű felvételeket kapnak eredményül. A magasabb ISO értéknek persze megvannak a maga előnyei, mivel részletgazdagabb fényképeket kaphatunk eredményül. Ennek a részletgazdagságnak a velejárója, a képérzékelő szenzorok működési elvéből, felépítéséből adódó mellékhatás, a haszontalan, környezetüktől eltérő színű képpontok felszaporodása a kész fotón, melynek leginkább homogén felületeken szembetűnők. Ennek a jelenségnek azért vannak ellenszerei is, igaz hogy az itt bemutatott módszer csak számítógépen elvégezhető, és utólagos korrekciót jelent.

Zaj

A zaj – ISO3200 érzékenység mellett

 

Képkorrekcióra általában egy erre fejlesztett szerkesztő programot szoktunk használni, viszont ezek gyakran nem rendelkeznek olyan szolgáltatásokkal, melyek megfelelő hatékonysággal tüntetik el az említett zajosodást. Ha komolyabban akarunk foglalkozni a kérdéssel, a legjobb megoldáshoz egy erre kihegyezett program beszerzése után juthatunk, mint amilyen a Noise Ninja is. A gyártó cég honlapjáról a Noise Ninja önálló alkalmazásként és beépülő modulként is letölthető, mely utóbbit akár Photoshopból indítva is használhatjuk.

Hogy is van ez?

A program működésének elve az, hogy egy homogén területből vesz mintát, amelyből megpróbálja kiszámolni, hogy a tökéletesen egynemű felület eléréséhez milyen pixelértékeken kell változtatni és mennyit. Ehhez megkeresi a hibásnak tűnő pixeleket, és azok környezetéből megkísérli előállítani, kikövetkeztetni az eredeti képpont színét. Ennek a kalkulációnak az eredményét alkalmazza aztán az egész képre. Persze ennek az átlagolásnak áldozatai lehetnek hasznos és pontos információkat hordozó képpontok is, ami nagyobb hibaszázalék esetén a kép „ellaposodásához”, tónusvesztéshez vezethet, azaz olyan részletek is eltűnnek a képről, melyeknek valójában ott lenne a helyük. A Noise Ninjára, mint minden képmódosító programra, igaz, hogy a meglévő képi információból nem csinál többet, hanem inkább csak elvesz. Persze ez gyakran kellemesebb látványhoz juttatja a felhasználót, de mindenképpen érdemes jól megfontolni e programok alkalmazását, és összehasonlítani a kapott eredményt az eredetivel, nem tűntek-e el fontos részletek a felvételről.

Komolyabb digitális fényképezőgépek képesek valamilyen RAW formátumba is fotózni, és mivel ezeknek a fájloknak a feldolgozása speciális alkalmazás használatát igényli, ezért fontos megjegyezni, hogy az ezekben található zajszűrési lehetőség szintén jó eredményhez vezethet, feleslegessé téve ezzel a Noise Ninja használatát. Az összehasonlítást tehát meg kell tenni, mielőtt az ember esetleg pénzt áldoz egy külön erre a feladatra készített alkalmazásra.

A hosszú bevezető után most lássuk a programot!

Ninjaaa!

A Noise Ninja telepítése nem igényel nagy szaktudást. Gyorsan és minden komplikáció nélkül megy végbe. Indítás és a kiválasztott kép betöltése után egy felső vízszintes és egy baloldali függőleges eszköztár öleli körbe a feldolgozásra váró fotót. Vízszintesen a fájlkezeléshez, ezek mellett a nagyításhoz szükséges ikonok láthatók. Ugyanitt találunk egy balra mutató nyilacskát, amire ha rákattintunk a bal egérgomb nyomvatartásának ideje alatt a szerkesztésre megnyitott fotó eredeti állapotát láthatjuk. Szerepelnek itt még a különböző színcsatornák szerinti nézet megjelenítéséhez szükséges gombok, valamint több megnyitott fájl együttes megtekintéséhez az ablakok felosztását rendező ikonok. A függőleges sávon a funkciókat jelölő kis képecskék két csoportba vannak szedve. A felső részen a zajtalanítási művelet eszközei kaptak helyet, alul pedig az egyes képfájlok által hordozott információk megjelenítése közül választhatunk (fájl információ, EXIF infó, IPTC adatok).

 

Kezelőfelület

Egy kép megnyitása után megelevenedik a kezelőfelület

 

Kapcsolódó cikkek:

FOTÓMAGAZIN | FOTÓKÖNYV | FOTÓKIDOLGOZÁS | FOTÓÁRUHÁZ
FotoMarket | Regisztráció | Információ | Hírlevél | Ügyfélszolgálat | Impresszum
Levél szerkesztőségünknek

© FotoMarket - 2001-2009  Minden jog fenntartva!

Még több akciós termék »

 

Fuji Instax Mini9 Clear Yellow instant kamera 20 990 Ft Fuji Instax Mini9 Clear Yellow instant kamera
Fuji Instax Mini9 smokey white instant kamera 20 990 Ft Fuji Instax Mini9 smokey white instant kamera
Fuji Instax Mini9 flamingo pink instant kamera 20 990 Ft Fuji Instax Mini9 flamingo pink instant kamera
Sandisk Compact Flash Ultra 16GB memóriakártya 8 890 Ft Sandisk Compact Flash Ultra 16GB memóriakártya
Silicon Power Compact Flash 32GB 400x memóriakártya 18 990 Ft Silicon Power Compact Flash 32GB 400x memóriakártya
Még több újdonság »

Designed and hosted by InternetMarket

Valid HTML 4.01 RSS 2.0
Valid CSS 2 iGoogle