Ariete háztartási kisgépek onlineáruházunk kínálatában
Kicsi az iPhone belső tárhelye? Itt a megoldás!
Kézzelfogható közelség - Canon EF-M 55-200mm f/4.5-6.3 IS STM
Nyomtass A/3-ast - mert számít a méret!
Megszokott külső, megnövelt teljesítmény - WayteQ x880
Két új GPS készülék a WayteQ-től
A rendkívül sokoldalú D810 fényképezőgép
Nemzetközi fotópályázatot indít a Syngenta
Kiemelt híreink
Sencor színes fülhallgatók
2014. február 16. 20:35, vasárnap - FotoMarket

Válassza ki egyéniségéhez, hangulatához a legmegfelelőbb fülhallgatót! A Sencor SEP 170 típus több alternatívát is kínál.

Gradiens szűrő

2006. április 03. 12:48, hétfő - Budai Péter - Digiretus.hu
Fotózásról A-Z-ig » Photoshop tippek Betűméret csökkentése Betűméret növelése Cikk nyomtatása Cikk küldése e-mailben Előző cikk Következő cikk

Unalmasan egyhangú egünkre varázsolunk egy kék átmenetes (gradiens) szûrõhöz hasonló hatást, majd megpróbálunk felhõket kreálni az így létrehozott „mûégre".

Elõször a Layers (Rétegek) paletta alján kattints a jelzett ikonra, majd válaszd a Gradient (Átmenet) rétegmódot !

 

 

A megjelenõ ablak nézõképén láthatod, hogy egy fokozatos átmenetet kaptál a képre az aktuális elõtérszínnek megfelelõen. Alapesetben az átmenet fordított, de mi eget szeretnénk, így alul aktiváld a Reverse (Megfordítás) jelölõt és az átmenet megfordul. Valószínúleg az aktuális szín sem az, amelyet égszínnek nevezhetünk - hacsak nem extrém képi hatás létrehozása a célunk - így a színt is meg kell változtatnunk.

 

 

Kattints a Gradient (Átmenet) színablakba és az alábbi ablakot kapod:

 

 

Itt elõször válaszd a bal oldali színjelölõ nyilat, majd alul a Color (Szín) ablak színére kattintva egy harmadik ablakban jelölheted ki az égnek megfelelõ színt. Ez lehetõleg a világos kék valamely árnyalata legyen ! Végül nyomj OK gombot.
Ezután válaszd ki a jobb oldali színjelölõ nyilat és ismételd meg a kiválasztást, ezúttal a fehér színnel. Kaptunk egy világoskékbõl átlátszó fehérbe futó átmenetet. Az OK gombokkal zárd be az ablakokat.

 

 

Most a Layers (Rétegek) palettán a Normal összhatásmód helyett válaszd a Darken opciót ! Az átmenettel el is készültünk. Létrehoztunk egy kék átmenetes szûrõüveg hatást. Ezt természetesen bármely színnel alkalmazhatjuk így a piacon lévõ bármely gradiens filter hatását emulálhatjuk.

A következõ lépésekben felhõket „rajzolunk" az elkészült kék egünkre. Természetesen ez már nem a gradiens szûrõk effektje, hanem manipuláció, így ki-ki ízlése szerint döntse el, hogy kívánja-e alkalmazni. Ha nem, úgy a Layer/Flatten Image paranccsal egyesítsd az eredeti képet és az átmenet rétegét, majd mentsd el !

A felhõkhöz a Darken összhatásmódtól kell folytatnunk. Keresd meg és válaszd a Filter /Render/Clouds effektet. Ezzel az átmenet rétegmaszkjára lágy felhõszerû mintát kapsz. Ez túlságosan „természetes" hatású, így elsõre, de egy kis buherálással az lehet. Válaszd az Image/Adjustments/Levels menüpontot és a megjelenõ ablakban a nyíl jelölõket használd a következõ módon. A bal oldali fekete nyíl jelölõt húz jobbra, nagyjából a skála 1/3-áig, a jobb oldali fehér nyilat pedig balra, túl a skála középvonalán. Közben ellenõrizheted a változást az eredeti képen, persze amennyiben a Preview (Elõnézet) be van jelölve. A középsõ szürke nyilat ezután finoman húzd jobbra és figyeld a felhõk változását. Ha nagyjából természetes felhõrajzolatot kaptál, nyomj OK gombot, majd a Layer/Flatten Image-el egyesítheted a rétegeket és elmentheted a képet.

 

 

A végeredmény:

 

 

Kapcsolódó cikkek:

FOTÓMAGAZIN | FOTÓKÖNYV | FOTÓKIDOLGOZÁS | FOTÓÁRUHÁZ
FotoMarket | Regisztráció | Információ | Hírlevél | Ügyfélszolgálat | Impresszum
Levél szerkesztőségünknek

© FotoMarket - 2001-2009  Minden jog fenntartva!

Még több akciós termék »

 

Fuji Instax Mini9 Clear Yellow instant kamera 20 990 Ft Fuji Instax Mini9 Clear Yellow instant kamera
Fuji Instax Mini9 smokey white instant kamera 20 990 Ft Fuji Instax Mini9 smokey white instant kamera
Fuji Instax Mini9 lime zöld instant kamera 20 990 Ft Fuji Instax Mini9 lime zöld instant kamera
Silicon Power Compact Flash 32GB 400x memóriakártya 18 990 Ft Silicon Power Compact Flash 32GB 400x memóriakártya
Silicon Power Compact Flash 16GB 600x memóriakártya 12 990 Ft Silicon Power Compact Flash 16GB 600x memóriakártya
Még több újdonság »

Designed and hosted by InternetMarket

Valid HTML 4.01 RSS 2.0
Valid CSS 2 iGoogle