Oregon órák és időjárás-állomások változatos kivitelben
Ariete háztartási kisgépek onlineáruházunk kínálatában
Kicsi az iPhone belső tárhelye? Itt a megoldás!
Nyomtass A/3-ast - mert számít a méret!
Megszokott külső, megnövelt teljesítmény - WayteQ x880
Két új GPS készülék a WayteQ-től
A rendkívül sokoldalú D810 fényképezőgép
Kiemelt híreink
Nemzetközi fotópályázatot indít a Syngen...
2014. június 19. 20:42, csütörtök - Syngenta Nemzetközi Fotópályázata

Újból meghirdette nemzetközi fotópályázatát a Syngenta, amelyre hazánkból is várják professzionális és amatőr fotósok jelentkezését.

Árnyékok világosítása I.

2006. március 27. 11:42, hétfő - Budai Péter - Digiretus.hu
Fotózásról A-Z-ig » Photoshop tippek Betűméret csökkentése Betűméret növelése Cikk nyomtatása Cikk küldése e-mailben Előző cikk Következő cikk

Ki ne szembesült volna már azzal a problémával, hogy gépének kontrasztátfogása meglehetősen behatárolt. Magyarán, az elkészült képen lévő árnyékos területek túlzottan feketék, a világosabb részek pedig túl fényesek. Hatványozottan jelentkezik ez a probléma a verőfényes időben készült képeknél, és a kompakt fényképezőgépekkel készült fotóknál.
A Photoshop CS verziója már tartalmazta a Shadows/Highlights parancsot, amely orvosolhatja a problémát, de természetesen a korábbi verziókban sem volt ez lehetetlen, sőt számtalan út kínálkozik erre. Következő példánkban egy viszonylag egyszerű lépéssorral próbáljuk meg világosabbá és részlettelibbé tenni a sötét árnyékos területeket egy képen. Legalábbis a láthatóságuk szintjén. Egész nyugodtan végigpróbálhatják a CS verziókat használók is, hiszen így egy új, alternatív lehetőséget ismernek meg a meglévő mellett. 

Válaszd ki a módosítani kívánt képet! Jó alany lehet például egy erősebb fényben készült tájkép, ahol az egyes tájelemek sötét árnyékban vannak. Példaképünk is ilyen. Célunk, hogy a sötétebb területeken is megpróbáljunk visszahozni némi részletet.

 

 

A Layers palettán készíts másolatot a meglévő rétegedről. Kattints jobb egérgombbal a Background rétegen és válaszd a Duplicate Layer parancsot! Az új réteget kijelölve Normal összhatásmódról válts Luminosity módra a Layers palettán. Ezzel csak a két réteg fényviszonyait érinti majd a változás, a színeket nem.

 

 

Válaszd ki a főmenüsorból az Image/Apply Image parancsot, majd a megjelenő ablakban állítsd be a képen látható opciókat:

(Természetesen a Source és a Mask sorokban lévõ P1010148.JPG felirat a példaképünk fájlneve, itt a te képed neve látszik majd. Ezt nem kell megváltoztatnod. Ügyelj arra is, hogy a megfelelő jelölőnégyzetekben lévő 'pipák' is aktívak legyenek!)

 

 

Kísérletezhetsz azzal, hogy nem választod a Mask jelölőnégyzetet. Így a kép csúcsfényeit is érinti a korrekció, nem csak az árnyékos részeket. Ebben az esetben a képdinamika nagyobb, de bizonyos fotóknál a kontrasztot rendkívül negatívan befolyásolhatja és túlságosan ellaposodik tőle a kép.

Végül nyomj OK gombot! Ezután visszatérhetsz a Layers palettára, ahol az eredeti háttérréteg és az új, módosított réteg arányát az Opacityvel módosíthatod. Ha csökkented az Opacity értékét, az árnyékok világosításának hatása enyhébb lesz.

Ha elkészültél, a Layer/Flatten Image menüparanccsal egyesítheted a rétegeket. Célszerű ezek után a kép kontrasztjának kisebb mértékű emelése is.
Ez pedig a végeredmény. A második képen jól láthatóvá váltak a távoli erdő fáinak eddig árnyékban lévő részletei is, anélkül, hogy a világosabb területeken drasztikus fényesség változást tapasztalnánk.

Ha az árnyékos részek túlságosan sötétek és nem tapasztalsz kellő mértékű változást, a fenti műveletsor többször is megismételhető, bár a túlságosan 'bebukott' árnyékok világosítása nem minden esetben hoz elő megfelelő részleteket, sokkal inkább a zajt növeli.

 

 

 

Kapcsolódó cikkek:

FOTÓMAGAZIN | FOTÓKÖNYV | FOTÓKIDOLGOZÁS | FOTÓÁRUHÁZ
FotoMarket | Regisztráció | Információ | Hírlevél | Ügyfélszolgálat | Impresszum
Levél szerkesztőségünknek

© FotoMarket - 2001-2009  Minden jog fenntartva!

Még több akciós termék »

 

Fuji Instax Mini 11 Camera Ice White instant kamera 25 900 Ft Fuji Instax Mini 11 Camera Ice White instant kamera
Fuji Instax Mini 11 Camera Charcoal Grey instant kamera 25 900 Ft Fuji Instax Mini 11 Camera Charcoal Grey instant kamera
Fuji Instax Mini 11 Camera Blush Pink instant kamera 25 900 Ft Fuji Instax Mini 11 Camera Blush Pink instant kamera
Fuji Instax Mini 11 Camera Sky Blue instant kamera 25 900 Ft Fuji Instax Mini 11 Camera Sky Blue instant kamera
Silicon Power Compact Flash 16GB 600x memóriakártya 12 990 Ft Silicon Power Compact Flash 16GB 600x memóriakártya
Még több újdonság »

Designed and hosted by InternetMarket

Valid HTML 4.01 RSS 2.0
Valid CSS 2 iGoogle