Oregon órák és időjárás-állomások változatos kivitelben
Ariete háztartási kisgépek onlineáruházunk kínálatában
Kicsi az iPhone belső tárhelye? Itt a megoldás!
Kézzelfogható közelség - Canon EF-M 55-200mm f/4.5-6.3 IS STM
Brother - 3 év regisztráción alapuló garancia
Nyomtass A/3-ast - mert számít a méret!
Megszokott külső, megnövelt teljesítmény - WayteQ x880
Két új GPS készülék a WayteQ-től
A rendkívül sokoldalú D810 fényképezőgép
Nemzetközi fotópályázatot indít a Syngenta
Fotós könyvekkel bővült áruházunk kínálata
Kiemelt híreink
A piacon elsőként egy színes Nikon model...
2012. március 30. 12:52, péntek - Nikon, Amszterdam, Hollandia

A Nikon a piacon elsőként egy színes modellel bővíti digitális tükörreflexes fényképezőgépeinek termékcsaládját. A népszerű digitális tükörreflexes D3100 modell 2011. szeptember 22.-től egész Európában kapható lesz. Irfanview v3.95 – egyszerűen nagyszerű

2006. február 15. 08:00, szerda - FotoMarket
Fotózásról A-Z-ig » Fotóprogram leírások Betűméret csökkentése Betűméret növelése Cikk nyomtatása Cikk küldése e-mailben Előző cikk Következő cikk

Közel tízéves múltra tekint vissza az egyik legnépszerűbb, otthoni használatra ingyenesen letölthető képnézegető szoftver, az Irfanview. A négyes verzióhoz közelítve a program népszerűsége továbbra is töretlen, mely – ingyenességén túl - egyszerű és gyors kezelhetőségének is köszönhető.

Az Irfanview elsősorban a különböző képfájlok visszanézésére szolgál, de fejlesztője természetesen felruházta a legalapvetőbb képszerkesztő funkciókkal, szolgáltatásait tekintve azonban nem kell attól tartanunk, hogy a Photoshop helyét a közeljövőben átvenné. Szám szerint 104 különböző típusú fájllal képes megbirkózni, melyek között megtalálhatóak a különböző zenei és videófájlok is. A program saját honlapján, de akár az Interneten elszórva is egy sereg plug-in található, melyek letöltésével tovább bővíthetjük képességeinek sorát. Ilyen kiegészítés a magyar nyelvi fájl és a súgó is.

Első látásra

Alaphelyzetben az Irfanview indításakor egy üres ablakot látunk. Ekkor a Megnyitás gombra kattintva, vagy a Fájl menü ezzel azonos nevű pontját választva tudunk egy képfájlt beolvasni. Azonban, ha fájlok között keresgélünk valamilyen külső alkalmazással (pl. a Windows Intézővel), és a telepítéskor engedélyeztük, hogy a program minden általa ismert fájltípust magához rendeljen, akkor elegendő a kiválasztott képre kattintani, hogy a program megnyitásával az megjelenjen az Irfanview-ban. Az aktuális mappa tartalmát böngészni, és a képek között váltogatni akár az egér görgőjével, akár a szóköz-visszatörlés gombokkal is lehetőségünk van. A fájlkezelőben felsorakozó képeket az egérrel egyszerűen kijelölhetjük, és „fogd és vidd” módszerrel át is húzhatjuk őket egyik mappából a másikba. Általánosságban elmondható, hogy a program menürendszerből elérhető legtöbb funkciója a billentyűzettel is végrehajtható anélkül, hogy az egérrel el kellene navigálni és rákattintani a kívánt pontra. A billentyűkombinációkat megtaláljuk a menüpontok mellett, vagy összegyűjtve a Súgó menü Gyorsbillentyűk pontjában. A hatékony és gyors munka eléréséhez ezek kiválóan alkalmazhatóak.

   

Főablak

 

Dianézet

Főablak és Fájl menü, vagy böngészhetünk áttekinthető bélyegképes nézetben

 

Ha a program már fut, és szeretnénk képeink között böngészni, többféle megjelenítési üzemmód közül választhatunk. A Miniatűrök menüpontot választva megnyílik egy új alkalmazás, amely az aktuális mappa képeit mutatja áttekinthető, bélyegképes formában. Ez a megjelenítő nem tárolja adatbázisban az általa egyszer már beolvasott bélyegképeket, így - függetlenül attól, hogy jártunk-e már az adott könyvtárban - azok elkészítése újra és újra megtörténik, lassítva ezzel a működést. Már a miniatűröket megjelenítő ablak Fájl menüje is sok műveletre ad lehetőséget, többek között a képek csoportos konvertálására, forgatására, mentésére, diavetítésként lejátszására. Sajnos ez a böngésző nem kezeli azokat a linkeket, amelyekkel könnyen elérhetjük a Windows Intézőben látható Dokumentumok mappa vagy az Asztal tartalmát, így 4-5 mappa mélységbe is le kell „ásnunk” a könyvtárszerkezetben, hogy képeinket megtaláljuk.

Kapcsolódó cikkek:

FOTÓMAGAZIN | FOTÓKÖNYV | FOTÓKIDOLGOZÁS | FOTÓÁRUHÁZ
FotoMarket | Regisztráció | Információ | Hírlevél | Ügyfélszolgálat | Impresszum
Levél szerkesztőségünknek

© FotoMarket - 2001-2009  Minden jog fenntartva!

Még több akciós termék »

 

Fuji Instax Mini9 Clear Yellow instant kamera 22 850 Ft Fuji Instax Mini9 Clear Yellow instant kamera
Fuji Instax Mini9 Clear Purple instant kamera 22 850 Ft Fuji Instax Mini9 Clear Purple instant kamera
Fuji Instax Mini9 flamingo pink instant kamera 22 850 Ft Fuji Instax Mini9 flamingo pink instant kamera
Fuji Instax Mini9 cobalt kék instant kamera 22 850 Ft Fuji Instax Mini9 cobalt kék instant kamera
Silicon Power Compact Flash 32GB 400x memóriakártya 18 990 Ft Silicon Power Compact Flash 32GB 400x memóriakártya
Még több újdonság »

Designed and hosted by InternetMarket

Valid HTML 4.01 RSS 2.0
Valid CSS 2 iGoogle