Oregon órák és időjárás-állomások változatos kivitelben
Ariete háztartási kisgépek onlineáruházunk kínálatában
Kicsi az iPhone belső tárhelye? Itt a megoldás!
Kézzelfogható közelség - Canon EF-M 55-200mm f/4.5-6.3 IS STM
Brother - 3 év regisztráción alapuló garancia
Nyomtass A/3-ast - mert számít a méret!
Megszokott külső, megnövelt teljesítmény - WayteQ x880
Két új GPS készülék a WayteQ-től
Nemzetközi fotópályázatot indít a Syngenta
Trendi Muse rádiók minden korosztálynak
Fotós könyvekkel bővült áruházunk kínálata
Kiemelt híreink
Nemzetközi fotópályázatot indít a Syngen...
2014. június 19. 20:42, csütörtök - Syngenta Nemzetközi Fotópályázata

Újból meghirdette nemzetközi fotópályázatát a Syngenta, amelyre hazánkból is várják professzionális és amatőr fotósok jelentkezését.

Objektívek tükörreflexes gépekhez

2006. március 24. 17:27, péntek - Gábor Zoltán
Fotózásról A-Z-ig » Alapfogalmak Betűméret csökkentése Betűméret növelése Cikk nyomtatása Cikk küldése e-mailben Előző cikk Következő cikk

A tükörreflexes vagy digitális tükörreflexes gépek egyik legnagyobb előnye, hogy magunk választhatjuk ki az objektívünk átfogását, fényerejét, attól függően, hogy mit szeretnénk fényképezni, illetve mire van pénzünk.

Általános tudnivalók

DSLR gép tulajdonosaként jó ha tisztában vagyunk a következőkkel: a gépünkhöz csomagolt un. kit-objektív minősége nem sokkal jobb egy kompakt gép objektívjénél. Ha 6 megapixelesnél nagyobb felbontásra képes DSLR gépünk van, nem árt minőségi objektívet választanunk hozzá, mivel a gyenge minőségű, olcsó termékek nem képesek a CCD-re elegendő részletet "rajzolni". Ebben az esetben csak a file-ok mérete és felbontása lesz nagy, de részletesség nem lesz finomabb, mint egy 5-6 megapixeles kompakt géppel készített képnél.

Aki DSLR gép vásárlásába vágja a fejszéjét, az készüljön fel arra, hogy gépéhez való, profi minőségű objektívek ára gyakran a drága DSLR váz árát is meghaladja, akár több százezer forintot is fizethetünk egy-egy komolyabb darabért. Természetesen vannak pénztárca kímélő megoldások, de ezek nem a kényelmes felhasználóknak valók: régi, gyakran manuális fókusszal bíró objektívekre kereshetünk vagy csináltathatunk olyan átalakítót, amivel új gépünkre is rácsavarhatjuk azt. Így viszonylag olcsón jutunk remek képminőségű és időtálló objektívhez, ami sokáig fog még minket szolgálni. 

 

  

Canon EOS 20D egy 17 - 85mm IS USM objektívvel; Konica Minolta Dynax 7D és objektívjei

 

A DSLR gépek nagy részénél is adott az úgynevezett crop-factor, azaz egy olyan érték amivel objektívünk fókusztávolságát be kell szoroznunk, hogy megtudjuk az aktuális gépen használatos fókusztávolságokat. Ez szintén a CCD méretéből adódik, mivel a DSLR gépek érzékelője a legtöbb esetben még mindig kisebb a hagyományos kisfilmnél (APS-C méret). Ez részint 1,5-2-szeres érték szokott lenni, ennyivel nagyobb a 35 mm-es film a DSLR gépek fényérzékelőjénél. Ilyen esetekben a gépünkhöz vásárolt objektív gyújtótávolsága megnő, tehát mind a nagylátó tartomány, mind a tele tartomány változik. Ez a nagylátószög esetében hátrányt, míg a tele tartomány esetében előnyt jelenthet, hiszen egy pl. 18-200 mm-es objektív 35 mm ekvivalens fókusztávolsága (pl. 1,6-szoros crop factor esetén) 28,8-320 mm-re nő, azaz a 200 mm-es gyújtótávolságból gépünk 320 mm-es gyújtótávolságot "csinál", de a 18 mm-es nagylátószögünk mértéke viszont 28mm-re csökken.

Kaphatók olyan un. FULL FRAME gépek is amiknél ezzel az értékkel nem kell számolni, ugyanis érzékelőjük mérete megfelel a kisfilm méretének. Mostanság kezdenek a gyártók direkt az APS-C méretű szenzorokhoz igazított objektíveket gyártani. Ezeknek előnye, hogy az adott géptípuson a legoptimálisabb képet vetítik. A dolog miértje a következő: a film sokkal toleránsabb a nem-derékszögben érkező fénysugarakkal szemben, viszont a CCD csakis merőlegesen érkező fénysugarakból képes értékelhető képet alkotni.

 

  

Nikon D200; Pentax *ist DS

 

Amennyiben gépünk érzékelője kisebb a hagyományos kisfilmnél és nem APS-C szenzorhoz igazított objektívet használunk, a fénysugarak a legtöbb helyzetben nem derékszögben érkeznek az érzékelőre és ez képhibákhoz, vignettáláshoz vezethet. Ezért ajánlott APS-C szenzorhoz való objektíveket szerelnünk APS-C szenzoros gépünkre. Sajnos full frame vagy egyéb méretű (pl analóg gép) érzékelővel szerelt gépeken nem tudjuk használni ezeket az objektíveket, így vásárláskor legyünk körültekintőek. Jelzésük: AF-S (Canon), DX (Nikon), Da (Pentax), DC (Sigma), DX (Tokina).

Kapcsolódó cikkek:

FOTÓMAGAZIN | FOTÓKÖNYV | FOTÓKIDOLGOZÁS | FOTÓÁRUHÁZ
FotoMarket | Regisztráció | Információ | Hírlevél | Ügyfélszolgálat | Impresszum
Levél szerkesztőségünknek

© FotoMarket - 2001-2009  Minden jog fenntartva!

Még több akciós termék »

 

Fuji Instax Mini9 Clear Yellow instant kamera 22 850 Ft Fuji Instax Mini9 Clear Yellow instant kamera
Fuji Instax Mini9 Clear Purple instant kamera 22 850 Ft Fuji Instax Mini9 Clear Purple instant kamera
Fuji Instax Mini9 Wedding szett instant kamera 46 500 Ft Fuji Instax Mini9 Wedding szett instant kamera
Fuji Instax Mini9 smokey white instant kamera 22 850 Ft Fuji Instax Mini9 smokey white instant kamera
Fuji Instax Mini9 cobalt kék instant kamera 22 850 Ft Fuji Instax Mini9 cobalt kék instant kamera
Még több újdonság »

Designed and hosted by InternetMarket

Valid HTML 4.01 RSS 2.0
Valid CSS 2 iGoogle