Oregon órák és időjárás-állomások változatos kivitelben
Ariete háztartási kisgépek onlineáruházunk kínálatában
Kicsi az iPhone belső tárhelye? Itt a megoldás!
Kézzelfogható közelség - Canon EF-M 55-200mm f/4.5-6.3 IS STM
Nyomtass A/3-ast - mert számít a méret!
Megszokott külső, megnövelt teljesítmény - WayteQ x880
Két új GPS készülék a WayteQ-től
A rendkívül sokoldalú D810 fényképezőgép
Trendi Muse rádiók minden korosztálynak
Fotós könyvekkel bővült áruházunk kínálata
Kiemelt híreink
Megszokott külső, megnövelt teljesítmény...
2014. július 02. 08:57, szerda - WayteQ

Megszokott külső, megnövelt teljesítmény. A processzort a nagy teljesítményű MStar MSB2531 kétmagos, Cortex-A7 alapú, 800 MHz-re skálázott példánya váltja, a memória pedig megduplázódott: 256 MB RAM és 8 GB tárhely áll rendelkezésre.

RawShooter - egy valódi alternatíva

2006. február 15. 10:00, szerda - FotoMarket
Fotózásról A-Z-ig » Fotóprogram leírások Betűméret csökkentése Betűméret növelése Cikk nyomtatása Cikk küldése e-mailben Előző cikk Következő cikk

Digitális negatívnak szokás nevezni a nyers, a fényképezők szoftvere által érintetlenül elmentett adatfájlokat. Ezek minden képi információt hordoznak, ami a CCD-ből vagy a CMOS érzékelőből kiolvasásra került. Segítségükkel a lehető legtöbbet hozhatjuk ki felvételeinkből, viszont a legjobb eredmény eléréséhez a RAW fájlok utólagos feldolgozására van szükség, melyhez speciális programot kell használnunk. A Pixmantec készítette RawShooter nevű szoftver komoly érdeklődésre tarthat számot, mivel egy, a híres PhaseOne cégtől elszármazott fejlesztőgárda valósította meg rajta keresztül ötleteit, és hangolta a felhasználók egyre konkrétabb igényei szerint. Munkájuk gyümölcsét egyelőre még díjmentesen élvezhetjük. Ennek az időleges ingyenességnek egyrészt az az oka, hogy a program ilyenformán történő népszerűsítésével a jövőben jó pár fizetőképes vásárlót szerez magának a cég. Másodsorban pedig hatalmas létszámú szoftvertesztelőt tudnak így toborozni, akik észrevételeikkel a közeljövőben kiadásra kerülő fizetős változat csiszolgatásában segédkeznek, gyakorlatilag tudtukon kívül.

Az idő előrehaladtával kezdeti gyermekbetegségeit (pl. az Athlon processzoros gépekkel a kompatibilitás hiánya) kinőtte a RawShooter, és immáron az egyik legjobb, teljes értékű RAW-szerkesztőként tartják számon. Erre a hírnévre mindösszesen néhány hónap alatt tett szert. A programnak talán a letöltése kicsit macerás, de gyorsan megoldható. A gyártó oldalán ugyanis előbb regisztrálnunk kell magunkat egy valós email cím megadásával, amelyet követően egy levélben kapjuk meg a letöltéshez szükséges webcímet. A telepítése ezek után már gyerekjáték. Az összetevők kiválasztására nincs is szükség, mivel a nem egészen 5 megabájtos program erre lehetőséget nem kínál. Az installálás célkönyvtárának megadása, és a felhasználói szerződés elfogadása után egy esetleges számítógép újraindításra kér fel bennünket búcsúzóul a telepítő. Az első indításkor még jóvá kell hagynunk az online aktiválás műveletét, ami után máris használhatóvá válik a kezelőfelület, és indulhat is a RAW-bütykölés!

 

Telepítés

A telepítés során nem kell összetevőket választani; gyors és egyszerű, mint maga a program

Kezelőfelület

Az első döbbenetből felocsúdva konstatálhatjuk, hogy bizony ez a program nem az a klasszikus Windows-os felülettel ellátott alkalmazás, amit általában megszokhattunk. Hiányzik a hagyományosnak nevezhető menüsor, elején a fájl menüvel és végén a súgóval, de nem találhatunk egy „épkézláb” eszköztárat sem, ami talán némi támpontot adhatna, merre is járunk. Ennek természetesen megvan a maga oka, és később mi magunk is rájövünk majd, hogy mennyivel áttekinthetőbb és jobban kézreálló így a munkaasztal, nem beszélve arról, hogy így több hely jut a szerkesztésre váró képeknek.

 

Kezelőfelület

A kezelőfelület nem mindennapi elrendezést mutat, így szokni kell

 

Jobban szemügyre véve természetesen azért fellelhetünk a bal felső sarokban néhány csoportba rendezett ikont. Ez itt a főablak eszköztára. A kis gombok fölé igazítva a kurzort azonnal információt kaphatunk, mire is jutunk, ha ezt a funkciót választjuk, illetve hogy milyen billentyűkombinációval érhetjük el ugyanezt egy fokkal gyorsabban. Itt átállíthatjuk a teljes kezelőfelület elrendezését a saját ízlésünk és kényelmünk szerint, de innen indítható el a teljesképernyős nézethez legközelebb álló diavetítést is.

Kapcsolódó cikkek:

FOTÓMAGAZIN | FOTÓKÖNYV | FOTÓKIDOLGOZÁS | FOTÓÁRUHÁZ
FotoMarket | Regisztráció | Információ | Hírlevél | Ügyfélszolgálat | Impresszum
Levél szerkesztőségünknek

© FotoMarket - 2001-2009  Minden jog fenntartva!

Még több akciós termék »

 

Fuji Instax Mini9 smokey white instant kamera 21 490 Ft Fuji Instax Mini9 smokey white instant kamera
Fuji Instax Mini9 lime zöld instant kamera 21 490 Ft Fuji Instax Mini9 lime zöld instant kamera
Fuji Instax Mini9 ice blue instant kamera 21 490 Ft Fuji Instax Mini9 ice blue instant kamera
Fuji Instax Mini9 cobalt kék instant kamera 21 490 Ft Fuji Instax Mini9 cobalt kék instant kamera
Silicon Power Compact Flash 32GB 400x memóriakártya 18 990 Ft Silicon Power Compact Flash 32GB 400x memóriakártya
Még több újdonság »

Designed and hosted by InternetMarket

Valid HTML 4.01 RSS 2.0
Valid CSS 2 iGoogle