Oregon órák és időjárás-állomások változatos kivitelben
Ariete háztartási kisgépek onlineáruházunk kínálatában
Kicsi az iPhone belső tárhelye? Itt a megoldás!
Brother - 3 év regisztráción alapuló garancia
Nyomtass A/3-ast - mert számít a méret!
Megszokott külső, megnövelt teljesítmény - WayteQ x880
Két új GPS készülék a WayteQ-től
A rendkívül sokoldalú D810 fényképezőgép
Nemzetközi fotópályázatot indít a Syngenta
Trendi Muse rádiók minden korosztálynak
Fotós könyvekkel bővült áruházunk kínálata
Kiemelt híreink
Két új GPS készülék a WayteQ-től
2014. július 02. 08:35, szerda - WayteQ

Két új GPS készülék a WayteQ-től. A WayteQ x980BT és x880 GPS eszközök elsősorban azoknak jelenthetnek megoldást, akiknél elsődleges szempont a megbízható, folyamatos GPS-vétel.

PowerExif – az EXIF legyen veled!

2006. február 15. 11:00, szerda - FotoMarket
Fotózásról A-Z-ig » Fotóprogram leírások Betűméret csökkentése Betűméret növelése Cikk nyomtatása Cikk küldése e-mailben Előző cikk Következő cikk

Egy valamire való digitális fényképező az általa rögzített felvételek fájljainak fejrészébe némi információt is biggyeszt, megörökítve az egyes felvételek elkészítésekor a fényképezőn alkalmazott beállításokat, melyet EXIF (Exchangeable Image File, azaz szószerinti fordításban cserélhető képállomány) adatoknak szokás nevezni. És hogy ezek pontosan mire is vonatkoznak? Általában az EXIF tartalmazza az adatokat arra vonatkozóan, hogy milyen gyártmányú, típusú fényképezőgéppel készült az adott fotó, milyen expozíciós időt, rekeszt, érzékenységet, fókusztávolságot használt az automatika vagy állított be a fotós a masináján. Többek között szerepel még itt, hogy a vaku működött-e az exponáláskor, milyen fénymérési módszert alkalmaztak, és még sok egyéb más információ is, melyek sorát szabvány rögzíti. Ezek az adatok rendkívül hasznosak lehetnek, mivel nem szükséges a fényképező alkalmazott paramétereit egy-egy fotó elkészítése után, saját kezűleg lejegyezni, esetleg memorizálni. Utólag a vizsgált képpel együtt bármikor elővarázsolhatóak, sőt egy erre alkalmas programmal az adatmezők értékei alapján még kereshetőek is. A rögzített adatok tanulmányozásával, kiértékelésével, és a fotókon látott eredménnyel tovább lehet gondolni, a fényképező milyen működési paraméterén, értékén kell a jövőben állítani, hogy az adott körülmények között még jobb felvételek készülhessenek. Az eltárolt paraméterek többségén nem lehet változtatni, azokat a fényképező fixen rögzíti, de például a képet készítő személy neve, a gép gyártója, vagy a látható téma rövid leírása utólag szerkeszthető.

Az Opanda szoftverház PowerExif nevű alkalmazása szakértője a JPEG fájlok fejében található EXIF információk kezelésének. Azon túl, hogy minden létező szabvánnyal kompatibilis, megjeleníti azok mezőit, számtalan műveletre is lehetőséget kínál. A gyártó honlapjáról letöltött alkalmazás próbaverziója ugyan némileg korlátozott képességű, de egy átlagos felhasználó igényeit kielégíti, hiszen a leggyakrabban igénybe vett funkciók így is használhatóak. A standard és a próbaverzión kívül megvásárolható a PowerExif Professional változata is. Bár kipróbálásra nem volt mód és lehetőség, de tudható, hogy a profi képességek jelen esetben a kötegelt állománykezelésre, a TIFF formátum támogatására, illetve a nem a standardok közé tartozó mezők kiterjesztett szerkesztési lehetőségeire vonatkozik. 

A PowerExif telepítése semmi bonyodalommal nem jár, indításakor sem tesz fel zavarba ejtő kérdéseket. Kezelőfelülete a specializált feladatnak megfelelő gombokat tartalmazza, a stílusa, megjelenése Mac-es érzést nyújt, ami nem is csúnya. Menüsor, mint olyan, nem létezik, helyét tíz nagyméretű, funkciójukat jelölő felirattal ellátott gomb foglalja el. Az alattuk lévő területet három részre bontották. A bal felsőben a kiválasztott fotó előnézeti képe látható, alatta a fájlra vonatkozó általános információk olvashatóak, a jobboldali harmadban pedig maga az EXIF adatokat tartalmazó táblázat foglal helyet.

 

Macintosh feeling Aqua gombokkal

Macintosh feeling Aqua gombokkal

 

Az előnézeti képet adó ablakocskában, mely alaphelyzetben a legkisebb a három közül néhány kezelőszerv is fellelhető. Ezek apró gombok, amikkel a fénykép nagyítható és kicsinyíthető, teljes méretűvé növelhető, vagy éppen elforgatható, ha nem a megfelelő pozícióban került megjelenítésre - ez a megváltozott pozíció azonban nem kerül elmentésre.

 

Előnézet

Bár nem képnézegető, de a kiválasztott fotót azért megjeleníti

 

Kapcsolódó cikkek:

FOTÓMAGAZIN | FOTÓKÖNYV | FOTÓKIDOLGOZÁS | FOTÓÁRUHÁZ
FotoMarket | Regisztráció | Információ | Hírlevél | Ügyfélszolgálat | Impresszum
Levél szerkesztőségünknek

© FotoMarket - 2001-2009  Minden jog fenntartva!

Még több akciós termék »

 

Fuji Instax Mini9 Clear Yellow instant kamera 22 850 Ft Fuji Instax Mini9 Clear Yellow instant kamera
Fuji Instax Mini9 Wedding szett instant kamera 46 500 Ft Fuji Instax Mini9 Wedding szett instant kamera
Fuji Instax Mini9 ice blue instant kamera 22 850 Ft Fuji Instax Mini9 ice blue instant kamera
Sandisk Compact Flash Ultra 16GB memóriakártya 8 890 Ft Sandisk Compact Flash Ultra 16GB memóriakártya
Silicon Power Compact Flash 32GB 400x memóriakártya 18 990 Ft Silicon Power Compact Flash 32GB 400x memóriakártya
Még több újdonság »

Designed and hosted by InternetMarket

Valid HTML 4.01 RSS 2.0
Valid CSS 2 iGoogle