Oregon órák és időjárás-állomások változatos kivitelben
Ariete háztartási kisgépek onlineáruházunk kínálatában
Kicsi az iPhone belső tárhelye? Itt a megoldás!
Kézzelfogható közelség - Canon EF-M 55-200mm f/4.5-6.3 IS STM
Brother - 3 év regisztráción alapuló garancia
Két új GPS készülék a WayteQ-től
A rendkívül sokoldalú D810 fényképezőgép
Nemzetközi fotópályázatot indít a Syngenta
Trendi Muse rádiók minden korosztálynak
Fotós könyvekkel bővült áruházunk kínálata
Kiemelt híreink
Megszokott külső, megnövelt teljesítmény...
2014. július 02. 08:57, szerda - WayteQ

Megszokott külső, megnövelt teljesítmény. A processzort a nagy teljesítményű MStar MSB2531 kétmagos, Cortex-A7 alapú, 800 MHz-re skálázott példánya váltja, a memória pedig megduplázódott: 256 MB RAM és 8 GB tárhely áll rendelkezésre.

Színzaj eltávolítása

2006. március 18. 20:47, szombat - Budai Péter - Digiretus.hu
Fotózásról A-Z-ig » Photoshop tippek Betűméret csökkentése Betűméret növelése Cikk nyomtatása Cikk küldése e-mailben Előző cikk Következő cikk

Egy digitális fotósnak bizony együtt kell élnie a digitális zajjal is. Bár ez az együttélés nem azt jelenti, hogy minden zajtípust el kell fogadnia képein. Egyik fajtája a színzaj. Eltávolítása külön menüparancs, vagy effekt híjján sem lehetetlen a Photoshopon belül. Következő leírásunkban bepillantást nyerünk a zajszűrés világába. A leírás lépéseit egyénien alkalmazva, vagy továbbfejlesztve saját, hatásosabb módszereket is kialakíthatunk.

A képrészleten jól látszik a vörös és zöld színzaj, főleg a kézen.

Kiinduló zajos kép

Kattints az Image/Mode/Lab Color menüpontra ! Így a kép átvált Lab Color módba az eddigi RGB Colorból. A csatornák (Channels) palettán most is 3 féle színcsatornát láthatsz de azok merőben mások, mint a többi. A Lightness nevezető csatorna a kép világossági értékeit tartalmazza. A rajta megjelenő szemcsézettség az úgynevezett Luminance noise, vagy Világossági zaj. Az 'a' és 'b' csatornák a fotó színcsatornái. Ezek módosításával csökkenthetjük a színzajt.

Image/Mode/Lab Color

Válaszd ki az 'a' jelű színcsatornát, majd a Filter/Blur/Smart Blur effektet. Ennek segítségével az éleket nagyjából számításba veszi a program és nem annyira mossa el, mint a köztes területeket. Jól alkalmazható tehát a homogénebb területek zajszűrésére, hiszen ezeken a részeken feltűnőbb a zaj.
Az értékek megadásánál vigyázz, hiszen ez a megoildás a színeket némileg elmossa. A kép élességére és részletességére semmilyen hatást nem gyakorol, mivel azok az információk a Lightness csatornában tárolódnak. Viszont a színek könnyen tompák lehetnek. Apró részleteket tartalmazó tarka színű képeknél csak módjával alkalmazzuk. Esetünkben bőven használtuk, hiszen inkább nagy objektumok találhatók a képen a színzaj pedig óriási. A Radius érték 8,6, a Threshold pedig 45,8 volt. A minőséget (Quality) természetesen Highra állítsd ! A Mode beállítás mindig legyen Normal !

Smart Blur

Ha ez kész, ugyanezt az effektet alkalmazd a 'b' színcsatornán is. Itt is ugyanezeket az értékeket használtuk, de a zajosságától függően válaszd ki a megfelelő erősséget.

A Smart Blurrel együtt a Noise/Median parancsot is alkalmazhatod, de akkor a Median legyen az első lépés, majd ugyanazon a csatornán a Smart Blur, vagy a sima Gaussian Blur effekt.

Az Image/Mode/RGB Color paranccsal válts vissza RGB módba ! A képen összemosódott a színzaj, de a színek nagyjából megmaradtak. Ahogy írtuk, a látható szemcsézettség a Luminance Noise, ennek eltávolítása is hasonló némileg a fenti módszerre, de a későbbiekben, egy új tippben erre is kitérünk.

Végeredmény 

Kapcsolódó cikkek:

FOTÓMAGAZIN | FOTÓKÖNYV | FOTÓKIDOLGOZÁS | FOTÓÁRUHÁZ
FotoMarket | Regisztráció | Információ | Hírlevél | Ügyfélszolgálat | Impresszum
Levél szerkesztőségünknek

© FotoMarket - 2001-2009  Minden jog fenntartva!

Még több akciós termék »

 

Fuji Instax Mini9 smokey white instant kamera 21 490 Ft Fuji Instax Mini9 smokey white instant kamera
Fuji Instax Mini9 flamingo pink instant kamera 21 490 Ft Fuji Instax Mini9 flamingo pink instant kamera
Fuji Instax Mini9 cobalt kék instant kamera 21 490 Ft Fuji Instax Mini9 cobalt kék instant kamera
Sandisk Compact Flash Ultra 16GB memóriakártya 8 890 Ft Sandisk Compact Flash Ultra 16GB memóriakártya
Silicon Power Compact Flash 16GB 600x memóriakártya 12 990 Ft Silicon Power Compact Flash 16GB 600x memóriakártya
Még több újdonság »

Designed and hosted by InternetMarket

Valid HTML 4.01 RSS 2.0
Valid CSS 2 iGoogle