Ariete háztartási kisgépek onlineáruházunk kínálatában
Brother - 3 év regisztráción alapuló garancia
Nyomtass A/3-ast - mert számít a méret!
Megszokott külső, megnövelt teljesítmény - WayteQ x880
A rendkívül sokoldalú D810 fényképezőgép
Nemzetközi fotópályázatot indít a Syngenta
Fotós könyvekkel bővült áruházunk kínálata
Kiemelt híreink
Nemzetközi fotópályázatot indít a Syngen...
2014. június 19. 20:42, csütörtök - Syngenta Nemzetközi Fotópályázata

Újból meghirdette nemzetközi fotópályázatát a Syngenta, amelyre hazánkból is várják professzionális és amatőr fotósok jelentkezését.

Színcsere I.

2006. március 18. 20:05, szombat - Budai Péter - Digiretus.hu
Fotózásról A-Z-ig » Photoshop tippek Betűméret csökkentése Betűméret növelése Cikk nyomtatása Cikk küldése e-mailben Előző cikk Következő cikk

Bár a konkrét képfeldolgozásnál ritkán van ilyesmire szükségünk, hiszen egy adott szín cseréje akár a kép mondanivalóját is megváltoztathatja, ezen felül megváltoztatjuk a valóságot, így a manipulálás bélyegét is könnyen ránksütheti bárki. Egyedi, művészi kifejezőeszközként alkalmazva azonban érdekes látványt adhatunk a képeinknek, ráadásul egyszerűen valósíthatjuk meg a színcserére vonatkozó elképzeléseinket. Legyen hát a pirosból kék!

Pirosan pompásnak a paradicsomok példaképünkön (micsoda alliteráció !), célunk azonban az, hogy kéken virítsanak.

még piros paradicsom

Legegyszerûbb ha az Image/Adjustments/Replace Color parancshoz folyamodunk ez ügyben. A megjelenõ ablakban ez a látvány fogad:

 

Replace Color

 

Nézzük talán végig a lehetõségeket !

A Fuzziness csúszkán 0 és 200 értékek között állíthatjuk, hogy a színcsere mely színterületeken mûködjön. Ezt az alatta lévõ nézõképen ellenõrizhetjük. Ha a kép alatt a Selection jelölõ aktív, akkor a kép egy fekete-fehér maszkot mutat. A fekete részeken nem lesz eredménye a színcserének, míg a fehér területeken igen. Ha az Image jelölõt választjuk, akkor az eredeti képet látjuk. Maradjunk a Selection beállításnál !
Ahhoz, hogy kijelöljük a cserélni kívánt színt egy „szemcseppentõ” jelölõeszközt kapunk, amellyel az eredeti kép kívánt színe fölé állva kiválaszthatjuk azt. A kis nézõképen rögtön látható az eredmény. A kivilágosodott részekre lesz majd hatással színcserénk. Ha még több hasonló színû területet szeretnénk bevonni a mûveletbe, a Fuzziness csúszka értékét vegyük feljebb, vagy pedig az ablak jobb szélén lévõ ikonok közül válasszuk a + jelû szemcseppentõt és ezzel kattintsunk a kép egy új részére, ez az elõzõleg kijelölt színünkhöz további árnyalatokat vagy új színeket ad, így ezekre a területekre is hatással lesz a változtatásunk. Értelemszerûen a – jelû jelölõeszközzel meghatározott színeket vehetünk ki a kijelölésbõl, tehát ellentétesen mûködik.
A Transform részen három csúszkát és egy kis színablakot látunk. A Hue (Színezettség) a kijelölt terület eredeti színét leváltó csereszínt állítja be. Ezt a kis színablak mutatja. A Saturation (Színtelítettséggel) a szín erõsségét szabályozhatjuk, míg a Lightness (Világosság) csúszkával a fényességét. Ezek mértéke is jól ellenõrizhetõ a színablakban.

Példánkban a piros paradicsomszínt szeretnénk kékre cserélni, tehát a szemcseppentõvel elõször is kattintsunk a paradicsom piros felületére !
Mivel a kép nem tartalmaz sok pirosközeli színt így a Fuzziness csúszkát nyugodtan 200-as értékig tolhatjuk, majd egy rövid próbaképpen a Hue csúszkát -90 és -100 érték közé, ami egy kékes csereszínt ad. A kis nézõképen is sejteni lehetett, de az eredeti képen még jobban látszik, hogy bizonyos piros árnyalatok nem változtak, a kép nem mutat hihetõ látványt, és bár ugyan a kék paradicsom sem túl hihetõ, de ilyen formán mégis hagy még némi kívánnivalót a kép.

 

már majdnem kék

 

A kijelölésbe további pirosközeli árnyalatokat is be kell vonnunk, mégpedig a kimaradt részeken. Ehhez válasszuk a + jelû szemcseppentõt és az eredeti képen kattintsunk a kimaradt területek valamelyikére, ha kell akkor több helyre is. Azonnal látszik majd az eredmény.
A végeredményt a Saturation (Színtelítettség) és a Lightness (Világosság) beállításaival finomíthatjuk, igény szerint.
Ha elkészültünk, nyomjunk OK-t és menthetjük a képet.

végeredmény

Kapcsolódó cikkek:

FOTÓMAGAZIN | FOTÓKÖNYV | FOTÓKIDOLGOZÁS | FOTÓÁRUHÁZ
FotoMarket | Regisztráció | Információ | Hírlevél | Ügyfélszolgálat | Impresszum
Levél szerkesztőségünknek

© FotoMarket - 2001-2009  Minden jog fenntartva!

Még több akciós termék »

 

Fuji Instax Mini9 Clear Yellow instant kamera 20 990 Ft Fuji Instax Mini9 Clear Yellow instant kamera
Fuji Instax Mini9 Wedding szett instant kamera 43 190 Ft Fuji Instax Mini9 Wedding szett instant kamera
Fuji Instax Mini9 smokey white instant kamera 20 990 Ft Fuji Instax Mini9 smokey white instant kamera
Fuji Instax Mini9 lime zöld instant kamera 20 990 Ft Fuji Instax Mini9 lime zöld instant kamera
Silicon Power Compact Flash 16GB 600x memóriakártya 12 990 Ft Silicon Power Compact Flash 16GB 600x memóriakártya
Még több újdonság »

Designed and hosted by InternetMarket

Valid HTML 4.01 RSS 2.0
Valid CSS 2 iGoogle