Oregon órák és időjárás-állomások változatos kivitelben
Ariete háztartási kisgépek onlineáruházunk kínálatában
Kicsi az iPhone belső tárhelye? Itt a megoldás!
Kézzelfogható közelség - Canon EF-M 55-200mm f/4.5-6.3 IS STM
Brother - 3 év regisztráción alapuló garancia
Nyomtass A/3-ast - mert számít a méret!
Megszokott külső, megnövelt teljesítmény - WayteQ x880
A rendkívül sokoldalú D810 fényképezőgép
Fotós könyvekkel bővült áruházunk kínálata
Kiemelt híreink
Nyomtass A/3-ast - mert számít a méret!
2014. július 02. 10:40, szerda - brotherkellek.hu

Ha a jövőben csak egyszer is szeretne nagyobbat nyomtatni vagy másolni, akkor vegyen A3-as multifunkciós készüléket az A4-es helyett, mert megéri!

Dátum eltávolítása a képről

2006. március 13. 20:33, hétfő - Budai Péter - Digiretus.hu
Fotózásról A-Z-ig » Photoshop tippek Betűméret csökkentése Betűméret növelése Cikk nyomtatása Cikk küldése e-mailben Előző cikk Következő cikk

A legjobban úgy "küzdhetünk" a fotón megjelenő dátum ellen, ha be sem kapcsoljuk ezt a funkciót a gépen. Minden digitális fénykép rendelkezik ugyanis csatolt EXIF információval, mely szöveges adatok formájában tárolja többek között a készítés egészen pontos időpontját is. A dátum képre nyomtatása tehát idejétmúlt és a kép élvezeti értékét romboló megoldás. Ha mégis olyan baleset történt, hogy képre került, egyszerű dolgunk lesz. A Photoshop Dust&Scratches, azaz a por és karcolások eltávolítására szolgáló filter pillanatok alatt megoldja a problémát. Hogyan? Nézzük meg egy kicsit közelebbről!

1. Nyisd meg a fotót!

Egészen biztosan véletlen baleset volt, hogy ez a ronda, piros bélyegzőlenyomat a képre kerül. Azaz esetünkben nem, mert direkt raktuk rá, hogy megmutathassuk neked ezt a lépéssort.
 

01

2. Kijelölés

Első lépésként válaszd ki a téglalap kijelölőeszközt (M billentyű), majd húzz egy téglalapot a dátumjelzés köré. Néhány pixelel legyen azért nagyobb, mint annak a mérete, ugyanis kicsit finomítunk a szélein.
Ehhez az egér jobb gombjával kattints a kijelölésen belül, majd válaszd a Feather (Lágy perem) lehetőséget és a megjelenő ablakban üss be egy kisebb értéket! Mondjuk 2-t. Ez a kijelölés szélét kicsit lágyabbá teszi, tehát az azon belül elvégzett módosítás jobban belesímul majd az eredeti háttérbe.

02

3. Por és karcok

Válaszd ki a Filter/Noise/Dust&Scratches (Szűrő/Zaj/Por és Karc) effektet. Ugyan a piros plecsnink sem a por, sem a karc kategóriába nem illik, de ez az effekt tágan értelmezi a problémát és eltávolít (a háttérbe mos) minden kisebb-nagyobb makulát. Két lehetőségünk lesz az effekt beállításához.. A Radius értékével az elmosás erejét állíthatjuk, a Threshold pedig az elmosás küszöbértékét állítja, ezzel finomítja a végeredményt. Ha a dátumunk teljesen homogén háttér (például tiszta égbolt) előtt található, akkor elég csak a Radius értéket beállítanunk és közben figyelnünk a végeredményt. Ez szétmossa a kijelölt területen belüli részleteket. Esetünkben viszont nehezebb dolgunk lesz, mivel valahogy meg kell őriznünk a macskakő struktúráját, nem moshatjuk el teljesen simává. Állíts egy közepeshez közeli Radiust, majd a Threshold értékét finoman, lépésről-lépésre módosítsd. A Preview ablakban figyelemmel kísérheted, amint a Radius által elmosott felület a küszöbérték emelésével egyre strukturáltabb lesz. Természetesen az eredeti mintázatot nem tudjuk visszanyerni, de a pirossal jelzett területünk így is részlettelibb hatást kelt, mint tükörsimává mosva.

03

4. Csak finoman!

Itt akár meg is állhat az, akinek fotóján finomabb, szabálytalanabb a háttér struktúrája. A fű, fodrozódó víz, vagy föld struktúrája szépen visszahozható ilyen módon. Ha azonban viszonylag szabályos mintázatunk van, mint példánkban is, legjobb, ha elővesszük a Healing Brush (J billentyű) eszközt. A már bemutatott módon, a kép hasonló struktúrájú részeiből mintát kell venned az Alt+bal egérkattintás segítségével, majd apró egérkattintásokkal a kép átalakított részére klónozhatod a mintát.

04

5. Volt, nincs...

Intsünk könnyes búcsút a dátumjelzésnek! Fotónk végre makulátlan. Ha mindenképpen szem előtt szeretnéd tudni a készítés dátumát, nyomtasd ki és írd a kép hátlapjára, vagy mentsd a képet a készítés időpontja alapján elnevezett mappába!

05

Kapcsolódó cikkek:

FOTÓMAGAZIN | FOTÓKÖNYV | FOTÓKIDOLGOZÁS | FOTÓÁRUHÁZ
FotoMarket | Regisztráció | Információ | Hírlevél | Ügyfélszolgálat | Impresszum
Levél szerkesztőségünknek

© FotoMarket - 2001-2009  Minden jog fenntartva!

Még több akciós termék »

 

Fuji Instax Mini9 lime zöld instant kamera 21 490 Ft Fuji Instax Mini9 lime zöld instant kamera
Fuji Instax Mini9 flamingo pink instant kamera 21 490 Ft Fuji Instax Mini9 flamingo pink instant kamera
Fuji Instax Mini9 ice blue instant kamera 21 490 Ft Fuji Instax Mini9 ice blue instant kamera
Silicon Power Compact Flash 32GB 400x memóriakártya 18 990 Ft Silicon Power Compact Flash 32GB 400x memóriakártya
Silicon Power Compact Flash 16GB 600x memóriakártya 12 990 Ft Silicon Power Compact Flash 16GB 600x memóriakártya
Még több újdonság »

Designed and hosted by InternetMarket

Valid HTML 4.01 RSS 2.0
Valid CSS 2 iGoogle