Oregon órák és időjárás-állomások változatos kivitelben
Ariete háztartási kisgépek onlineáruházunk kínálatában
Brother - 3 év regisztráción alapuló garancia
Nemzetközi fotópályázatot indít a Syngenta
Trendi Muse rádiók minden korosztálynak
Fotós könyvekkel bővült áruházunk kínálata
Kiemelt híreink
Nemzetközi fotópályázatot indít a Syngen...
2014. június 19. 20:42, csütörtök - Syngenta Nemzetközi Fotópályázata

Újból meghirdette nemzetközi fotópályázatát a Syngenta, amelyre hazánkból is várják professzionális és amatőr fotósok jelentkezését.

Világossági (luminancia) zaj eltávolítása

2006. március 13. 20:30, hétfő - Budai Péter - Digiretus.hu
Fotózásról A-Z-ig » Photoshop tippek Betűméret csökkentése Betűméret növelése Cikk nyomtatása Cikk küldése e-mailben Előző cikk Következő cikk

Folytatjuk harcunkat a zajjal. Korábbi leírásunkban a színzaj eltávolítására adtunk egy tippet, ezúttal pedig egy nagyobb falattal a világossági, vagy ismertebb nevén luminancia zajjal küzdünk meg. Nagy bánatunkra a Photoshop jelen verziói még nem tartalmaznak külön automata, vagy könnyedén beállítható zajszűrést, így több lépésben bár, de viszonylag hatékonyan magunknak kell "elbánni vele", amennyiben hatását zavarónak érezzük a képen.

 

A világosság zaj szûrésénél két célunk van, egyrészt minél eredményesebben csökkentsük a látható zajt, másrészt az finom, jellemzõ részletek, minél kevésbé tûnjenek, mosódjanak el.

Kiinduló képünk két jellemzõ részét választottuk ki, melyeken jól láthatók majd a változtatásaink, az eltüntetés mértéke és a finom részletek módosulása is.

sample1  sample2

Elõször is válts át Lab color módba az Image/Mode/Lab color menüpont segítségével, majd meglévõ háttérréteget (Background) duplikáld a Layers (Rétegek) paletta alján található, képen jelölt ikonnal úgy, hogy a réteget húzd az ikonra ! Így a háttérrétegen megmarad a kiindulási kép az új rétegek pedig szabadon módosítható. Ez a réteg legyen kijelölve !

01

Most válts a Layers paletta melletti Channels (Csatornák) palettára, majd kattints a Lightness csatornára. Csak ezt a csatornát kell használnod a világosság zaj eltüntetéséhez. Az alatta lévõ 'a' és 'b' csatornák a színekre hatnak – színzaj esetén ezeket is módosítani kell, ahogy korábbi leírásunkban olvasható. A „fekete leves” az, hogy a Lightness (Világosság) csatorna tartalmazza a kép minden részletének, élességének információját is, így azon bármilyen elmosás, vagy drasztikus beavatkozás a kép részletességét rontja. Ez szinte elkerülhetetlen, bármilyen jó zajszûrést is használunk, de célunk, hogy minél kisebb mértékben legyen észrevehetõ.

02

A kijelölt Lighness csatornát húzd rá a fenti módon a paletta alján lévõ duplikáló ikonra ! Így egy alfa csatornát kapsz (Lighness copy néven), amelyet szabadon módosíthatsz, a képre közvetlenül nem lesz hatással. Úgy kell alakítanod, hogy egy kijelölést csinálhass belõle, amellyel elkülönülnek a megtartandó élek és a sima felületek, melyeken jobban érvényesül a zaj. Az éleket és részleteket meg szeretnénk tartani, a zajt (különösen a sima felületekrõl) el akarjuk tüntetni.

Jelöld ki az alfa csatornát és alkalmazd a Filter/Stylize/Glowing Edges effektet ! Ez a kép éleit keresi, majd azokat fehéren jeleníti meg, sima felületeknél a képet feketén hagyja. A megjelenõ ablakban állíthatod a hatás mértékét az alábbiakban: Az Egde Width (Élvastagság) a fehér kijelölés vastagságát befolyásolja. Ennek beállítása a zaj nagyságától és a kép részletességétõl függ, minél finomabb részleteket tartalmaz a kép, annál kisebb értéket állíts ! Esetünkben a kép tartalmaz elég apró részleteket is, de megpróbálkoztunk – arany középútként – egy 6-os értékkel. Az Edge Brightness a kijelölés világosságát szabályozza. Itt is 6-os értéket használtunk. Egy bizonyos érték felett már a sima felületeken megjelenõ zaj is fehéren fog világítani tehát ezt elkerülendõ, állíts egy kisebb értéket, ahol még nem szembetûnõ ez a jelenség ! A Smoothnessel a világos területeket moshatjuk el. Itt is hasonló a cél; a zaj foltjai még ne világítsanak, viszont a fontos részek kellõen világosan jelenjenek meg a képen ! Mi 3-as értéket állítottunk. A beállítások után kaptál egy sötét alfa csatornát, fehér élekkel. Ezt egy kissé még finomíthatjuk, úgy, hogy a meglehetõsen durva fehér éleket egy kissé visszafogjuk. Ehhez válaszd ki a Filter/Other/Minimum szûrõt és állíts be 1-es radiuszt ! Ezután a Filter/Blur/Gaussian Blur szûrõvel életlenítjük a képet. Itt radiuszként 1,5-2 érték megfelelõ lehet, csupán kissé el szeretnénk mosni a képet. A túlzott elmosás nem célszerû.

03

Ha elkészültél van egy fekete-fehér alfa csatornád, amelyen a részletek és élek világos területekként, a sima felületek fekete foltokként jelennek meg. Az a célunk ezzel az alfa csatornával, hogy a kijelölést készítsünk belõle. Ki kell jelölnünk a sima területeket, hogy azokon csökkentsük a zajt, miközben a részletek változatlanok maradnak. Mivel a Photoshop a fehér területeket fogja legerõsebben kijelölni és nálunk a sima területek feketék, ezért az Image/Adjustments/Invert paranccsal invertáld a csatornát az ellentétes színeire. Ezután nyomj Ctrl-t, majd a gombot nyomvatartva kattints az alfa csatorna nevére ! A program kijelöli a fehér területeket, míg a sötétek változatlanok maradnak.

Nincs más dolgod, mint a Lightness csatornára kattintani, majd egy Ctrl+H gombkombinációt nyomni, hogy eltûnjön a kijelölés körvonal. Ettõl a kijelölés még megmarad, de nem fogod látni a sokszor zavaró körvonalat.
Most válaszd a Filter/Blur/Smart Blur szûrõt, amely a zaj eltávolításának egyik leghatásosabb fegyvere. Alul a Quality-t (Minõség) állítsd High (magas) értékre, a Radius értékével óvatosan bánj, mert a túlzott mértékû rádiusz csúnya elmosást produkál ! 1-2 környéki érték elegendõ, kivéve, ha a zaj nagyon durva szemcsézettségû. A Thresholddal állíthatod az elmosás mértékét, itt is érdemes 10-15 körüli értéken maradni. Esetünkben 10 volt a beállítás. A fölsõ nézõképen láthatod a változást. A zaj csökkenésének mértékét figyeld és azt, hogy közben a kép részletei nem szenvednek-e kárt !

04

A módosítást úgy folytathatod, ha ezek után a kép egy pontjára kattintasz, ekkor megszûnik a kijelölés, majd átváltasz a Layers palettára, ahol a felsõ réteg Opacity (átlátszóság) értékével finomíthatod a végeredményt. Ezzel az alsó eredeti és a felsõ zajszûrt réteget a beállított százalékos arányban keveri a program. Ha 0% Opacity-t állítasz, úgy teljes egészében az alsó, módosítatlan réteget látod, minél inkább haladsz a 100%-felé, annál jobban érvényesül majd a fölsõ, zajszûrt réteg hatása. Ha a zajszûrt rétegen sok a részletvesztés, akkor érdemes ezzel finomítani az eredeti és a módosított réteg arányát.

Nincs más dolgod, mint a Layer/Flatten Image paranccsal egyesíteni a rétegeket, majd az Image/Mode/RGB Color paranccsal visszaváltani RGB színmódra.

sample1  sample1b

sample2  sample2b

Természetesen ha körülményesnek ítéljük a fenti eljárást, elmenthetjük a lépéseket egy Actionbe (Mûvelet) is. Jobb eredményeket érhetünk el egy kimondottan zajszûrésre fejlesztett program, vagy plugin alkalmazásával. Ajánlott programok: NeatImage, Noise Ninja, Noiseware. 

Kapcsolódó cikkek:

FOTÓMAGAZIN | FOTÓKÖNYV | FOTÓKIDOLGOZÁS | FOTÓÁRUHÁZ
FotoMarket | Regisztráció | Információ | Hírlevél | Ügyfélszolgálat | Impresszum
Levél szerkesztőségünknek

© FotoMarket - 2001-2009  Minden jog fenntartva!

Még több akciós termék »

 

Silicon Power CF 32GB 400x memóriakártya 13 690 Ft Silicon Power CF 32GB 400x memóriakártya
Fuji Instax Mini 11 Camera Ice White instant kamera 25 900 Ft Fuji Instax Mini 11 Camera Ice White instant kamera
Fuji Instax Mini 11 Camera Lilac Purple instant kamera 25 900 Ft Fuji Instax Mini 11 Camera Lilac Purple instant kamera
Fuji Instax Mini 11 Camera Blush Pink instant kamera 25 900 Ft Fuji Instax Mini 11 Camera Blush Pink instant kamera
Fuji Instax Mini 11 Camera Sky Blue instant kamera 25 900 Ft Fuji Instax Mini 11 Camera Sky Blue instant kamera
Még több újdonság »

Designed and hosted by InternetMarket

Valid HTML 4.01 RSS 2.0
Valid CSS 2 iGoogle