Oregon órák és időjárás-állomások változatos kivitelben
Kézzelfogható közelség - Canon EF-M 55-200mm f/4.5-6.3 IS STM
Brother - 3 év regisztráción alapuló garancia
Nyomtass A/3-ast - mert számít a méret!
Megszokott külső, megnövelt teljesítmény - WayteQ x880
A rendkívül sokoldalú D810 fényképezőgép
Nemzetközi fotópályázatot indít a Syngenta
Kiemelt híreink
A Kata táskák legnépszerűbb tagjai
2014. február 17. 19:48, hétfő - FotoMarket

Hihetetlen kényelem, kiváló anyagok és jó gyártási minőség jellemzi a Kata táskákat. Bemutatkoznak a legnépszerűbb sorozat tagjai.

A kompakt gépek objektívjei

2006. március 18. 20:30, szombat - Gábor Zoltán
Fotózásról A-Z-ig » Alapfogalmak Betűméret csökkentése Betűméret növelése Cikk nyomtatása Cikk küldése e-mailben Előző cikk Következő cikk

Essen pár szó a digitális gépeken használt objektívekről is, lévén a képek minőségéért a CCD-n kívül ez az eszköz felel leginkább.
Ember legyen a talpán, aki a rengeteg márka és típus közül ki tudja választani a legjobb ár/teljesítmény arányú kompakt gépet/DSLR gépre csavarható objektívet, így megpróbálunk kis segítséget adni a kiválasztáshoz.

Általános tudnivalók

A kompakt gépek képminőségét alapvetően meghatározza a rájuk szerelt objektív minősége, tudása. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a fényképezőgép vásárlása előtt valamennyire tájékozódjunk a rá szerelt objektív minőségéről, fényerejéről, hiányosságairól! Nem árt, ha olyan gépet választunk, amit a gyártó egy nagy múltú, bejáratott márkájú objektívgyártó cég lencséivel szerelt, így jóval kevesebb az esélye, hogy később meglepődünk képeink rossz minőségén. Nem kizárt azonban, hogy egy neves gyártó objektívje is hemzsegni fog a képhibáktól, ezért minden vásárlás előtt nézzünk szét az interneten található tesztoldalakon!

Az egyik fontos tulajdonság a fókusztávolság. A kompakt objektívekre jellemző adatok - méretükből adódóan - sokkal kisebbek mint az SLR (Single Lens Reflex - tükörreflexes), DSLR (digitális tükörreflexes) gépekhez használt objektíveken találunk. Ezeket az értékeket általában 35 mm -es kisfilmes értékre átszámolva adják meg, mivel a fotósok ebben a tartományban számolhatnak könnyebben. Az átváltáshoz használt viszonyszám minden kompakt gépnél más - attól függ mennyivel kisebb az adott gép érzékelője a kisfilmhez viszonyítva. Ebből következtetve egy 8 - 24 mm-es fókusztávolsággal bíró kompakt gép objektívje kisfilmes viszonylatban 38 - 114 mm-nek felel meg (az érzékelő ez esetben 4,75 -ször kisebb a 35 mm-es filmtől). A továbbiakban minden fókusztávolságot kisfilmes értékben adunk meg.

 

Canon PowerShot S80   Olympus Mju 700

Canon Powershot S80; Olympus Mju 700

 

A fókusztartomány mellett az objektívek másik fontos tulajdonsága a fényerő vagy maximum blendeméret. Ez az érték mutatja meg, hogy az adott objektív mennyi fényt enged át a lencséken, mennyi fény kerül az érzékelőre (CCD). Ezt az értéket egy viszonyszámmal jelöljük, pl.: 1:2,8 - 4,9. Ez azt jelenti, hogy az objektív kezdő fókusztartományában (tehát pl. 38 mm-es állásban) a maximum blendenyílás f2,8 azaz nagyon tág, míg a fókusztáv végénél már csupán f4,9, tehát szűkebb. Így amikor zoomolunk kevesebb fény jut át az objektíven, hosszabb expozícióra lesz szükségünk a kellő fénymennyiség eléréséhez, mint nagylátószögű állásban. Ez az érték ugyanígy jellemző az SLR/DSLR gépekre való objektívekre is. Manapság a kompakt objektívek legtöbbje f2,8-as kezdő fényerővel bír, ami egy igen jó értéknek felel meg, ha a DSLR gépekhez való objektívek fényerejéhez viszonyítjuk (abban a szegmensben az f2,8 -as kezdő fényerőért már rengeteg pénzt kell leszurkolnunk).

A kompakt gépeken manapság megtalálható objektívek szinte rendre zoom-objektívek. Szép lassan kihalnak a fix objektíves kompakt gépek, így sokkal nagyobb szabadságunk van egy kompakt gép tulajdonosaként fotóink megkomponálására. Az egyszerűbb kompakt gépeken található objektívek általában háromszoros zoom-átfogást biztosítanak a fotósnak. Egy 38 - 114 mm-es objektívvel lehetőségünk van a kezdő fókusztartományban nagylátószögű tájképek illetve 114 mm-es állásban pl. portréképek vagy makrófotók készítésére is. Ezzel az átfogással a legtöbb hétköznapi, illetve nyaraláskor adódó téma megörökíthető. Akinek ennél komolyabb fotós elképzelése van, de mégis maradna a nem cserélhető objektíves gépeknél, az is rengeteg megoldás közül választhat.

 

Fuji FinePix S9500   Samsung Digimax Pro815

Fujifilm Finepix S9500; Samsung Digimax Pro815

 

Aki szeretne nagyobb látószöget és komolyabb tele-tartományt tudni a fényképezőgépén, annak jó választás lehet egy 28-200 mm-es objektívvel szerelt masina (pl. Canon Powershot Pro1). Ezt az átfogást szuperzoomnak nevezzük és 7,1x -szeres zoom-átfogást jelent (a képlet egyszerű: 200 : 28 = 7,14). Aki esetleg ennél nagyobb átfogásra, un. ultra-zoom-ra vágyik, annak 38 - 380 mm, vagy ennél nagyobb átfogású objektívvel szerelt gépet kell keresnie. Ez tízszeres átfogást jelent és már a tele tartományban is látogatást tehetünk a segítségével. Manapság nem ritkák az ennél is nagyobb zoom-átfogást biztosító kompakt gépek (pl. Samsung Pro815 - 15x-ös optikai zoom). Ezekkel a gépekkel már természetfotós elképzeléseinket is megvalósíthatjuk, ráadásul ezekben az objektívekben az esetek nagy részében már optikai képstabilizátort is találunk, kezünk remegését csillapítva rövidítve meg a záridőt, stabilizálva a témánkat.

Kapcsolódó cikkek:

FOTÓMAGAZIN | FOTÓKÖNYV | FOTÓKIDOLGOZÁS | FOTÓÁRUHÁZ
FotoMarket | Regisztráció | Információ | Hírlevél | Ügyfélszolgálat | Impresszum
Levél szerkesztőségünknek

© FotoMarket - 2001-2009  Minden jog fenntartva!

Még több akciós termék »

 

Fuji Instax Mini 11 Camera Ice White instant kamera 25 900 Ft Fuji Instax Mini 11 Camera Ice White instant kamera
Fuji Instax Mini 11 Camera Charcoal Grey instant kamera 25 900 Ft Fuji Instax Mini 11 Camera Charcoal Grey instant kamera
Fuji Instax Mini 11 Camera Blush Pink instant kamera 25 900 Ft Fuji Instax Mini 11 Camera Blush Pink instant kamera
Sandisk Compact Flash Ultra 16GB memóriakártya 8 890 Ft Sandisk Compact Flash Ultra 16GB memóriakártya
Silicon Power Compact Flash 16GB 600x memóriakártya 12 990 Ft Silicon Power Compact Flash 16GB 600x memóriakártya
Még több újdonság »

Designed and hosted by InternetMarket

Valid HTML 4.01 RSS 2.0
Valid CSS 2 iGoogle