Oregon órák és időjárás-állomások változatos kivitelben
Ariete háztartási kisgépek onlineáruházunk kínálatában
Kicsi az iPhone belső tárhelye? Itt a megoldás!
Kézzelfogható közelség - Canon EF-M 55-200mm f/4.5-6.3 IS STM
Brother - 3 év regisztráción alapuló garancia
Nyomtass A/3-ast - mert számít a méret!
Két új GPS készülék a WayteQ-től
Nemzetközi fotópályázatot indít a Syngenta
Kiemelt híreink
A piacon elsőként egy színes Nikon model...
2012. március 30. 12:52, péntek - Nikon, Amszterdam, Hollandia

A Nikon a piacon elsőként egy színes modellel bővíti digitális tükörreflexes fényképezőgépeinek termékcsaládját. A népszerű digitális tükörreflexes D3100 modell 2011. szeptember 22.-től egész Európában kapható lesz. Nyomtatási méret

2006. február 15. 08:00, szerda - Budai Péter - Digiretus.hu
Fotózásról A-Z-ig » Photoshop tippek Betűméret csökkentése Betűméret növelése Cikk nyomtatása Cikk küldése e-mailben Előző cikk Következő cikk

Nem csupán monitoron szeretnénk nézegetni fotóinkat, hanem szívesen kitennénk a falra egy-egy jobban sikerült tájképet, vagy eldicsekednénk ismerőseinknek a csemeténkről készült papírképpel. A következőkben a nyomtatási méretezéssel ismerkedünk meg érintőlegesen, mely fontos lehet abban ha nyomtatni szeretnénk fotóinkat, de nagy segítség azoknak is, akik digitális laborba adják be képeiket és maguk szeretnék előtte a megfelelő méretre alakítani.

A nyomtatási méretezésnél a Photoshop Image/Image Size parancsával kell megismerkednünk. Ennek ablaka a következőképp fest:

A méretezés előtt, ha digitális laborba szánjuk képünket, látogassunk el a labor weboldalára, vagy érdeklődjünk a laborostól a kívánt nagyításnak megfelelő optimális felbontásról. Tegyük fel, hogy 10x15 cm-es papírképet szeretnénk fotóinkból. Ehhez laborunk 1205x1795 pixeles optimális felbontást javasol.

Ha megnyitjuk a fenti ablakot a Pixel Dimensions részben látjuk fotónk aktuális felbontását. A fotó monitoron való megjelenési méreténél ezen ablak az elsődlegesen fontos, de a labor által kért képméretet is itt kell beállítanunk. A Width értéke a kép szélességét a Height pedig magasságát jelöli. A mértékegység pixel (képpont), vagy percent (százalék) lehet. Ha az ablak alján be van jelölve a Constrain Proportions négyzet, úgy bármelyik oldal értékének megváltoztatásával a másik érték is a kép eredeti oldalarányai szerint változik.

Mielőtt azonban átírnánk itt bármilyen számot, vessünk pillantást az alant lévő szekcióra is. Ez a Document Size rész a kimeneti méretezésért felelős. Nyomtatásnál és laborra szánt fotóinknál is fontos ez a néhány ablak. Itt szintén egy Width és egy Height feliratú ablakot, valamint egy Resolution (Felbontás) feliratút találunk. Előbbieknél a nyomtatásra (laborra) szánt papír oldalméreteket állíthatjuk be, immár nem csak képpont és százalék, de akár egyéb mértékegységek megadásával. Számunkra itt a papír oldalmérethez jól értelmezhető centiméter, vagy milliméter egységek a megfelelők.
A Resolution mezőben a kimeneti felbontás adható meg egy centiméterre, vagy egy inchre eső képpontok számával. Ebből az utóbbit érdemes választanunk, mivel többnyire ez az elterjedt mértékegység. A nyomtatásban legyakrabban használt kimeneti felbontás 300 pixel/inch. Ezt célszerű beállítanunk, mind nyomtatónkra, mind laborba küldött képeink esetén. A digitális fényképezőgépek fotóinál többnyire az átlagos monitorra szánt 72 pixel/inch, esetleg 180 pixel/inch ez a felbontási érték. Monitoron nézve nincs jelentősége, csak ha papírképet szeretnénk a fotóból.

Nézzük ezt a gyakorlatban! Milyen adatokat tudunk?
10X15 centiméteres képet szeretnénk nyomtatni/laborban nagyíttatni. A labor által kért optimális pixelméret ehhez 1205x1795 képpont (vehetjük ezt optimális méretnek ilyen méretű nyomtatáshoz is), az általánosan használt felbontás pedig 300 pixel/inch körüli.
Ha nyomtatni/nagyíttatni szánt fotónk Image Size ablakát előhívjuk, valószínűleg nem a kívánt adatok fogadnak majd. A kép méretezését a Resolution értékkel kezdjük. Ahogy írtuk, ez többnyire nem 300 pixel/inch lesz, írjuk hát át erre. A megváltoztatott felbontás hatására a Pixel Dimensions szélesség és magasság értékei is megváltoznak. Ha növeljük a felbontást (Resolution), ezek is nőnek. A Document Size rész szélesség és magasság beállításainál válasszunk centiméter (cm) mértékegységet és írjuk be a kívánt 10x15 cm-es értékeket. Először a hosszabb értéket írjuk be, attól függően álló vagy fekvő formátumú a képünk. Példánkban álló, tehát a magasság (Height) értéke a hosszabb. Ide 15 cm-t írunk. Ha a képünk oldalaránya 2:3, akkor a szélesség automatikusan 10 cm lesz, ha 3:4 (kompakt gépeknél elterjedtebb), akkor 11,25 cm, tehát a 10x15 cm-es képről némi levágódik majd. A Pixel Dimensions értékek is újra változnak majd, ezúttal igen közel kerülünk a labor által javasolt 1205x1795-ös mérethez. Természetesen nem lesz pontosan ennyi, megint az oldalarány miatt. A hosszabb oldal pixelértéke a fenti beállításokkaol 1775 pixel lesz. Hogy ezt megkapjuk, térjünk vissza a Resolutionhöz és vegyük kissé nagyobb értékre, amíg el nem érjük a hosszabb oldal 1795 pixelszámát. Ez 304 pixel/inch felbontásnál következik be.
Készen vagyunk. Tekintsük, csak át!
Képünk pixelmérete 1346x1795. Ez széltében kissé nagyobb, az optimálisnál, tehát kb. 1 cm leesik a képszélből az oldalarány miatt. Ha magunk szeretnénk meghatározni, hogy mely részek maradjanak a képen, akkor ajánlom egy korábbi leírásunkat.
A nyomtatott képméret 11,25x15 cm. A szélesség itt is az oldalarány miatt nagyobb, de kép méretei stimmelnek.
A felbontás nyomtatáshoz ideális 304 pixel/inch.
Bátran elkezdhetjük a nyomtatást, vagy a képeket ilyen formán CD-re mentve elvihetjük azokat a laborba.

Budai Péter
Digiretus.hu

Kapcsolódó cikkek:

FOTÓMAGAZIN | FOTÓKÖNYV | FOTÓKIDOLGOZÁS | FOTÓÁRUHÁZ
FotoMarket | Regisztráció | Információ | Hírlevél | Ügyfélszolgálat | Impresszum
Levél szerkesztőségünknek

© FotoMarket - 2001-2009  Minden jog fenntartva!

Még több akciós termék »

 

Fuji Instax Mini9 Clear Yellow instant kamera 20 990 Ft Fuji Instax Mini9 Clear Yellow instant kamera
Fuji Instax Mini9 Wedding szett instant kamera 43 190 Ft Fuji Instax Mini9 Wedding szett instant kamera
Fuji Instax Mini9 smokey white instant kamera 20 990 Ft Fuji Instax Mini9 smokey white instant kamera
Silicon Power Compact Flash 32GB 400x memóriakártya 18 990 Ft Silicon Power Compact Flash 32GB 400x memóriakártya
Silicon Power Compact Flash 16GB 600x memóriakártya 12 990 Ft Silicon Power Compact Flash 16GB 600x memóriakártya
Még több újdonság »

Designed and hosted by InternetMarket

Valid HTML 4.01 RSS 2.0
Valid CSS 2 iGoogle