Oregon órák és időjárás-állomások változatos kivitelben
Kicsi az iPhone belső tárhelye? Itt a megoldás!
Brother - 3 év regisztráción alapuló garancia
A rendkívül sokoldalú D810 fényképezőgép
Nemzetközi fotópályázatot indít a Syngenta
Trendi Muse rádiók minden korosztálynak
Fotós könyvekkel bővült áruházunk kínálata
Kiemelt híreink
Nemzetközi fotópályázatot indít a Syngen...
2014. június 19. 20:42, csütörtök - Syngenta Nemzetközi Fotópályázata

Újból meghirdette nemzetközi fotópályázatát a Syngenta, amelyre hazánkból is várják professzionális és amatőr fotósok jelentkezését.

Tartozékok az állványoktól a szűrőkig II.

2006. március 05. 17:32, vasárnap - Gábor Zoltán
Fotózásról A-Z-ig » Alapfogalmak Betűméret csökkentése Betűméret növelése Cikk nyomtatása Cikk küldése e-mailben Előző cikk Következő cikk

Előző cikkünk folytatásában az előtétlencsékkel, a szűrőkkel, valamint a fotótáskákkal foglalkozunk, kitérve a fontosabb tudnivalókra.

 

Előtétlencsék

Az előtétlencsék olyan dioptriás üveg, vagy műanyag lencsék, amiket az objektív elé helyezve kibővíthetjük fotós lehetőségeinket. Ezek használata megkövetel egy már meglévő objektívet, akár kompakt, akár DSLR géppel szeretnénk használni. Többféle előtétlencsét is használhatunk. Nem szabad összetéveszteni őket a szűrőkkel, mert bár sokszor alig különböznek, mégis másra használhatók, mivel az előtétlencsék dioptriásak. Léteznek makró-előtétek, nagylátószögű-előtétek, tele-előtétek. Minden objektív elé tartott plusz lencse csak ront a képminőségen, így ezeknél erre is számítsunk. 

 

Raynox kenko Minolta Nikon1

1. Raynox DCR 250-es makro-előtét egy Fujifilm S602z-n 2. Kenko 1,5x tele-előtét
3. Gyári adaptertubus egy Minolta Z5-ön 4. Nikon nagylátószögű-előtét

 

Bár léteznek nagyon jó minőségű - és méregdrága - előtétek, ezek akkor is rontani fognak az objektív által rajzolt képen. Kompakt gépek tulajdonosai használják örömmel, hiszen nekik nincs lehetőségük objektívet cserélni, míg a DSLR tulajdonosok inkább a céljaikhoz igazítják objektívparkjukat, és igyekeznek azok képét nem rontani különböző előtétekkel (bár egy-egy kiváló minőségű objektív elé csavart jó minőségű lencse már-már észrevétlen is lehet).

Számítsunk rá, hogy a legtöbb kompakt gépre külön objektívtubust kell vásárolnunk, hogy lencsénket felszerelhessük, ez általában nem jelent 5-6 ezer Ft-nál komolyabb beruházást (amennyiben nem ragaszkodunk a méregdrága gyári tubushoz).

Szűrők

A szűrőket számos területen használhatjuk. Objektívünk elé szerelve pl. átszínezhetjük, sötétíthetjük, polarizálhatjuk, UV-szűrhetjük a képünket, lehetőségeink korlátlanok. Mivel a szűrők nem dioptriásak, így ezek rontanak a legkevesebbet a képminőségen, de mindenképpen rontják azt. A legáltalánosabb szűrő talán az UV-szűrő, ezt leginkább objektívvédőnek szokták használni. Egy kompakt gép objektívétől pl. az ultraviola sugarakon kívül a port és egyéb szennyeződéseket is nagyszerűen távol tartja.

Ez a szűrő nem rontja objektívünk fényerejét, de a további szűrők már igen, akár 1-2 blendével kevesebb fényt engednek át. Egy polárszűrő egyik funkciója, hogy eltünteti a tükröződéseket, továbbá kiemeli az ég kékjét és a felhőket, ezáltal hatásosabb természetfotók készíthetők. A polárszűrőnél sokat számít, hogy a nap, vagy a fényforrás milyen szögben áll fényképezőgépünkhöz, illetve a témánkhoz.

Amennyiben pl. nappal szeretnénk hosszabb exponálást végezni (pl. vízeséseknél), szükségünk lehet egy ún. szürkeszűrőre. Ezzel a lencsével csökkenthetjük az érzékelőre érkező fényt olyan mértékben, hogy akár nappal is képesek leszünk több másodperces expozíciót készíteni. A graduált semleges szűrő használata akkor ajánlott, mikor erős kontraszt jelentkezik pl. az ég és a talaj között. Segítségével lágyíthatjuk a kontrasztokat és mind az ég, mind a talaj, vagy előtér helyesen lesz exponálva.

Fotóstáskák

Gépünk megfelelő védelme bizony fontos, így új gép vásárlásakor szánjunk erre is egy keveset a keretből! Már az egészen apró ultra-kompakt gépekhez is választhatunk megfelelő tokot, viszont táskánk vásárlásakor is próbáljunk előrelátóan választani. Lehetőleg ne kelljen minden gépvásárláskor új táskát vennünk, mert a meglévő kicsinek bizonyul! Nem árt mérlegelnünk, hogy milyen környezetben használjuk fényképezőgépünket: akik csupán nyaraláskor, jeles alkalmakkor fényképeznek, azoknak bármilyen válltáska megfelelő lehet.

Nem árt azonban olyan táska, aminek csípőnkre erősíthető pántjai is vannak, így nagyobb biztonságban lesz gépünk a derekunk köré erősítve, vagy a vállunkon hordva. Akik sokat túráznak, és komolyabb felszerelésük van, azok számos hátitáska közül válogathatnak. Ezek már sokzsebes, illetve variálható belső rekeszekkel ellátott táskák. Nem ritka az állvány felrögzítésére szolgáló pánt sem. Ezeknek a táskáknak csupán egy hátrányuk van: a felszerelésünkön kívül egyéb dolgokat (étel-ital, ruhanemű) nem, vagy alig tudunk belepakolni.

 

Velocity Nova Trekkeraw Crumpler

1. Tamrac Velocity 2. Lowepro Nova 5 AW 3. Lowepro Trekker AW II 4. Crupler Formal Lounge

 

Erre a megoldásra találták ki az osztott rekeszes, kétfunkciós hátizsákokat. Ezeknek külön fotós és külön többfunkciós rekeszük van. Lehetőségünk van a felszerelésünket (vagy egy részét) magunkkal vinni, míg az egyéb rekeszekben a túrázáshoz használt egyéb dolgokat, sőt esetleg notebookot is pakolhatunk. Ezeknek a zsákoknak az ára viszont elég borsos (30-40 ezer Ft).

Amennyiben profi válltáska mellett döntünk, szintén sok fajtát választhatunk, de itt arra is kell ügyelnünk, hogy ne az éppen aktuális felszerelésünknek elegendő méretű táskát vásároljunk, hanem nyugodtan nézzünk kicsit nagyobbat, hiszen a felszerelésünk nagyrészt csak nőni fog. Javaslom, hogy fotóstáskára specializált cégek termékeit vásároljuk. Ezek a gyártók kifejezetten a fotósok igényeihez igazodva alakítják ki termékeiket. A legtöbb fotóstáskát pl. teljesen vízálló, feltehető esőkabáttal is ellátják.

Egy ilyen több zsebes, variálható belső rekeszekkel bíró fotóstáskát már 10-20 ezer Ft-ért megvásárolhatunk, és rengeteg méret közül választhatjuk ki a nekünk tetszőt, de a komolyabb táskákért akár ennek az összegnek a többszörösét is elkérik. Általában egy gépváz és két-három objektív, egy vaku és egyéb kiegészítők, filmek, lencsék tárolására elegendő hely van az átlagos méretű táskákban.

Kapcsolódó cikkek:

FOTÓMAGAZIN | FOTÓKÖNYV | FOTÓKIDOLGOZÁS | FOTÓÁRUHÁZ
FotoMarket | Regisztráció | Információ | Hírlevél | Ügyfélszolgálat | Impresszum
Levél szerkesztőségünknek

© FotoMarket - 2001-2009  Minden jog fenntartva!

Még több akciós termék »

 

Fuji Instax Mini 11 Camera Ice White instant kamera 25 900 Ft Fuji Instax Mini 11 Camera Ice White instant kamera
Fuji Instax Mini 11 Camera Charcoal Grey instant kamera 25 900 Ft Fuji Instax Mini 11 Camera Charcoal Grey instant kamera
Fuji Instax Mini 11 Camera Lilac Purple instant kamera 25 900 Ft Fuji Instax Mini 11 Camera Lilac Purple instant kamera
Fuji Instax Mini 11 Camera Blush Pink instant kamera 25 900 Ft Fuji Instax Mini 11 Camera Blush Pink instant kamera
Silicon Power Compact Flash 16GB 600x memóriakártya 12 990 Ft Silicon Power Compact Flash 16GB 600x memóriakártya
Még több újdonság »

Designed and hosted by InternetMarket

Valid HTML 4.01 RSS 2.0
Valid CSS 2 iGoogle