Ariete háztartási kisgépek onlineáruházunk kínálatában
Kicsi az iPhone belső tárhelye? Itt a megoldás!
Kézzelfogható közelség - Canon EF-M 55-200mm f/4.5-6.3 IS STM
Brother - 3 év regisztráción alapuló garancia
Két új GPS készülék a WayteQ-től
Nemzetközi fotópályázatot indít a Syngenta
Fotós könyvekkel bővült áruházunk kínálata
Kiemelt híreink
Ariete háztartási kisgépek onlineáruházu...
2016. április 25. 08:16, hétfő - Ariete termékek

Ariete háztartási kisgépek onlineáruházunk termékpalettáján. Kínálatunkban nem csak szezonális termékeket talál. Az Ariete cég háztartási kisgépek gyártására szakosodott, a kisgépek terén igencsak széles a kínálata.

A digitális tükörreflexesek I.

2006. március 03. 19:25, péntek - Gábor Zoltán
Fotózásról A-Z-ig » Alapfogalmak Betűméret csökkentése Betűméret növelése Cikk nyomtatása Cikk küldése e-mailben Előző cikk Következő cikk

Előző cikkünkben a kompakt gépek világában tettünk egy rövid utazást, tisztázva a fogalmakat, előnyöket-hátrányokat. A folytatásban a digitális tükörreflexes fényképezőgépek kerülnek terítékre.
 

Bevezető

Először az egyik legfontosabb kérdést szeretném megválaszolni a témához kevésbé konyítók részére: a manapság kapható digitális tükörreflexes (DSLR, Digital Single Lens Reflex) gépek lényegében teljességgel felveszik a versenyt filmes társaikkal. Szolgáltatásaik, felbontásuk, színdinamikájuk, sebességük miatt egy ilyen gép ma már vonzó alternatíva lehet minden filmes géppel dolgozó fotós számára. Nem egy olyan díjnyertes fotó készült már DSLR géppel, ahol a mezőny nagyobb része még film alapanyagra készült, így akik eddig kételkedtek a digitális technikában, azok nyugodtan tegyék félre előítéleteiket.

Természetesen a megfelelő minőség elérése, a film részletességének illetve dinamikájának digitális úton történő utánzása nem olcsó dolog. Viszont egyes DSLR gépek manapság már olyan árszintre érkeztek, hogy egy hétvégi fotósnak is lehetősége van az SLR technikát használva digitálisan megörökíteni a nyaralásokat, utazásokat úgy, hogy nem kell nagyon mélyen a zsebébe nyúlnia.

Ezeknek a gépeknek 99%-a nem képes keresőkép megjelenítésére az LCD kijelzőn, azaz a kis monitor egyedül a képek visszanézésére szolgál. Ha komponálni szeretnénk, mindenképpen az optikai keresőt kell a szemünk elé emelni, ami viszont élő képet mutat, hiszen nem egy apró LCD monitor képét bámuljuk, hanem az objektíven keresztül érkező képet tükrözi fel a szemünkhöz a váz. Ezáltal a helyes élességet nagyon pontosan meg tudjuk állapítani. Fontos tudni még, hogy ezeknek a gépeknek az objektívjét - akár teljesen más márkájú és gyújtótávolságú, zoomátfogású, de kompatibilis bajonettel rendelkező - másik objektívre cserélhetjük. Az objektívek tárháza hatalmas, választhatunk fix vagy zoom objektíveket, illetve nagy látószögű, esetleg teleobjektíveket egyaránt, a lista hosszú.

Belépő szint

Belépő szintűnek nevezzük a legolcsóbb DSLR technikával bíró fényképezőgépeket. Ezek manapság 6-8 megapixeles felbontással dolgoznak, ami elég akár A4-es méretű előhíváshoz is. Vázuk egytől-egyig műanyagból készül a költségcsökkentés céljából. Szolgáltatásaik és képminőségük tökéletesen megfelelő ahhoz, hogy a fényképezni szeretők komolyabb kompromisszumok nélkül készítsenek szép, kompakt képminőséget lepipáló fotókat. A megnövekedett vásárlóerő miatt a szegmensbe egyre több gyártó szeretne beszállni, ami nekünk, fotósoknak csak jó, hiszen az árversenynek mi vagyunk a kedvezményezettjei. A Sony és a Panasonic is a közeljövőben várható belépő termékével ezen a piacon.

 

      350D D70s Dynax5 E500

 

Mi az ami vonzóvá tehet egy ilyen gépet egy érdeklődő számára? Elsősorban ugye a képminőség. Hiába a kompakt gépek gyakran ugyan ilyen mértékű képfelbontása, annál a méretből adódóan a képérzékelőre (CCD) zsúfolt sokmillió képpont megnövekedett képzajjal jár. A DSLR gépekbe jóval nagyobb érzékelőket építenek, így a képzaj mértéke nem nagyobb mint amit filmen tapasztalhatunk. Ezek a gépek alacsony ISO érzékenységnél lényegében nem termelnek képzajt, illetve emiatt akár több perces expozíciókat is készíthetünk - ha pl. az éjszakai tájat szeretnénk megörökíteni - a képminőség kielégítő lesz.

Kapcsolódó cikkek:

FOTÓMAGAZIN | FOTÓKÖNYV | FOTÓKIDOLGOZÁS | FOTÓÁRUHÁZ
FotoMarket | Regisztráció | Információ | Hírlevél | Ügyfélszolgálat | Impresszum
Levél szerkesztőségünknek

© FotoMarket - 2001-2009  Minden jog fenntartva!

Még több akciós termék »

 

Fuji Instax Mini9 Wedding szett instant kamera 43 190 Ft Fuji Instax Mini9 Wedding szett instant kamera
Fuji Instax Mini9 smokey white instant kamera 20 990 Ft Fuji Instax Mini9 smokey white instant kamera
Fuji Instax Mini9 lime zöld instant kamera 20 990 Ft Fuji Instax Mini9 lime zöld instant kamera
Fuji Instax Mini9 flamingo pink instant kamera 20 990 Ft Fuji Instax Mini9 flamingo pink instant kamera
Silicon Power Compact Flash 16GB 600x memóriakártya 12 990 Ft Silicon Power Compact Flash 16GB 600x memóriakártya
Még több újdonság »

Designed and hosted by InternetMarket

Valid HTML 4.01 RSS 2.0
Valid CSS 2 iGoogle