Kicsi az iPhone belső tárhelye? Itt a megoldás!
Kézzelfogható közelség - Canon EF-M 55-200mm f/4.5-6.3 IS STM
Brother - 3 év regisztráción alapuló garancia
Nyomtass A/3-ast - mert számít a méret!
A rendkívül sokoldalú D810 fényképezőgép
Nemzetközi fotópályázatot indít a Syngenta
Trendi Muse rádiók minden korosztálynak
Kiemelt híreink
Kézzelfogható közelség - Canon EF-M 55-2...
2014. július 17. 16:12, csütörtök - canon.hu

EOS-M fényképezőgépekhez való kompakt zoomobjektív, amellyel közelebb kerülhet az eseményekhez. A képstabilizátor védelmet nyújt a fényképezőgép bemozdulásából eredő elmosódás ellen. A léptetőmotoros technológia egyenletes és csendes fókuszálást biztosít videofelvétel közben.

A digitális tükörreflexesek I.

2006. március 03. 19:25, péntek - Gábor Zoltán
Fotózásról A-Z-ig » Alapfogalmak Betűméret csökkentése Betűméret növelése Cikk nyomtatása Cikk küldése e-mailben Előző cikk Következő cikk

Előző cikkünkben a kompakt gépek világában tettünk egy rövid utazást, tisztázva a fogalmakat, előnyöket-hátrányokat. A folytatásban a digitális tükörreflexes fényképezőgépek kerülnek terítékre.
 

Bevezető

Először az egyik legfontosabb kérdést szeretném megválaszolni a témához kevésbé konyítók részére: a manapság kapható digitális tükörreflexes (DSLR, Digital Single Lens Reflex) gépek lényegében teljességgel felveszik a versenyt filmes társaikkal. Szolgáltatásaik, felbontásuk, színdinamikájuk, sebességük miatt egy ilyen gép ma már vonzó alternatíva lehet minden filmes géppel dolgozó fotós számára. Nem egy olyan díjnyertes fotó készült már DSLR géppel, ahol a mezőny nagyobb része még film alapanyagra készült, így akik eddig kételkedtek a digitális technikában, azok nyugodtan tegyék félre előítéleteiket.

Természetesen a megfelelő minőség elérése, a film részletességének illetve dinamikájának digitális úton történő utánzása nem olcsó dolog. Viszont egyes DSLR gépek manapság már olyan árszintre érkeztek, hogy egy hétvégi fotósnak is lehetősége van az SLR technikát használva digitálisan megörökíteni a nyaralásokat, utazásokat úgy, hogy nem kell nagyon mélyen a zsebébe nyúlnia.

Ezeknek a gépeknek 99%-a nem képes keresőkép megjelenítésére az LCD kijelzőn, azaz a kis monitor egyedül a képek visszanézésére szolgál. Ha komponálni szeretnénk, mindenképpen az optikai keresőt kell a szemünk elé emelni, ami viszont élő képet mutat, hiszen nem egy apró LCD monitor képét bámuljuk, hanem az objektíven keresztül érkező képet tükrözi fel a szemünkhöz a váz. Ezáltal a helyes élességet nagyon pontosan meg tudjuk állapítani. Fontos tudni még, hogy ezeknek a gépeknek az objektívjét - akár teljesen más márkájú és gyújtótávolságú, zoomátfogású, de kompatibilis bajonettel rendelkező - másik objektívre cserélhetjük. Az objektívek tárháza hatalmas, választhatunk fix vagy zoom objektíveket, illetve nagy látószögű, esetleg teleobjektíveket egyaránt, a lista hosszú.

Belépő szint

Belépő szintűnek nevezzük a legolcsóbb DSLR technikával bíró fényképezőgépeket. Ezek manapság 6-8 megapixeles felbontással dolgoznak, ami elég akár A4-es méretű előhíváshoz is. Vázuk egytől-egyig műanyagból készül a költségcsökkentés céljából. Szolgáltatásaik és képminőségük tökéletesen megfelelő ahhoz, hogy a fényképezni szeretők komolyabb kompromisszumok nélkül készítsenek szép, kompakt képminőséget lepipáló fotókat. A megnövekedett vásárlóerő miatt a szegmensbe egyre több gyártó szeretne beszállni, ami nekünk, fotósoknak csak jó, hiszen az árversenynek mi vagyunk a kedvezményezettjei. A Sony és a Panasonic is a közeljövőben várható belépő termékével ezen a piacon.

 

      350D D70s Dynax5 E500

 

Mi az ami vonzóvá tehet egy ilyen gépet egy érdeklődő számára? Elsősorban ugye a képminőség. Hiába a kompakt gépek gyakran ugyan ilyen mértékű képfelbontása, annál a méretből adódóan a képérzékelőre (CCD) zsúfolt sokmillió képpont megnövekedett képzajjal jár. A DSLR gépekbe jóval nagyobb érzékelőket építenek, így a képzaj mértéke nem nagyobb mint amit filmen tapasztalhatunk. Ezek a gépek alacsony ISO érzékenységnél lényegében nem termelnek képzajt, illetve emiatt akár több perces expozíciókat is készíthetünk - ha pl. az éjszakai tájat szeretnénk megörökíteni - a képminőség kielégítő lesz.

Kapcsolódó cikkek:

FOTÓMAGAZIN | FOTÓKÖNYV | FOTÓKIDOLGOZÁS | FOTÓÁRUHÁZ
FotoMarket | Regisztráció | Információ | Hírlevél | Ügyfélszolgálat | Impresszum
Levél szerkesztőségünknek

© FotoMarket - 2001-2009  Minden jog fenntartva!

Még több akciós termék »

 

Fuji Instax Mini 11 Camera Ice White instant kamera 25 900 Ft Fuji Instax Mini 11 Camera Ice White instant kamera
Fuji Instax Mini 11 Camera Charcoal Grey instant kamera 25 900 Ft Fuji Instax Mini 11 Camera Charcoal Grey instant kamera
Fuji Instax Mini 11 Camera Lilac Purple instant kamera 25 900 Ft Fuji Instax Mini 11 Camera Lilac Purple instant kamera
Fuji Instax Mini 11 Camera Sky Blue instant kamera 25 900 Ft Fuji Instax Mini 11 Camera Sky Blue instant kamera
Silicon Power Compact Flash 16GB 600x memóriakártya 12 990 Ft Silicon Power Compact Flash 16GB 600x memóriakártya
Még több újdonság »

Designed and hosted by InternetMarket

Valid HTML 4.01 RSS 2.0
Valid CSS 2 iGoogle