Oregon órák és időjárás-állomások változatos kivitelben
Brother - 3 év regisztráción alapuló garancia
Megszokott külső, megnövelt teljesítmény - WayteQ x880
Két új GPS készülék a WayteQ-től
A rendkívül sokoldalú D810 fényképezőgép
Nemzetközi fotópályázatot indít a Syngenta
Fotós könyvekkel bővült áruházunk kínálata
Kiemelt híreink
A Kata táskák legnépszerűbb tagjai
2014. február 17. 19:48, hétfő - FotoMarket

Hihetetlen kényelem, kiváló anyagok és jó gyártási minőség jellemzi a Kata táskákat. Bemutatkoznak a legnépszerűbb sorozat tagjai.

A digitális fényképező­gépek típusai - a kompaktok

2006. február 26. 16:41, vasárnap - Gábor Zoltán
Fotózásról A-Z-ig » Alapfogalmak Betűméret csökkentése Betűméret növelése Cikk nyomtatása Cikk küldése e-mailben Előző cikk Következő cikk

Sokan nincsenek tisztában a különböző digitális gépek sajátosságaival, elnevezéseivel, lehetőségeivel illetve korlátaival. Ez a cikk a különböző digitális fényképezőgép-kategóriákat mutatja be és igyekszik tisztázni a fogalmakat ebben az igen gyorsan változó világban.

Bevezető

Alapjaiban elmondható, hogy filmes társaikhoz hasonlóan a digitális fényképezőgépeket is két nagy csoportba sorolhatjuk: cserélhető objektíves (tükörreflexes - SLR, digitális-tükörreflexes - DSLR) illetve nem cserélhető objektíves (kompakt) kategóriákat különböztethetünk meg. Elhanyagolhatóan kevés azon fényképezőgépek száma, amik tükörreflexes mechanikával de fix, nem cserélhető objektívvel készülnek. A kompakt gépek az idők során több alcsoportba, szegmensbe katalogizálódtak:

• Ultra-kompakt
• Egyszerű kompakt
• Kreatív-kompakt
• Ultrazoom-kompakt
• Csúcs-kompakt

Ezek mind méretben, mind tudásban mind árban különböznek egymástól, ezeket szeretném kicsit jobban kivesézni.

Ultra-kompakt

Ez a kategória a technológia fejlődésével tört utat magának, lévén az ilyen fényképezőgépek leginkább méretükben különböznek kompakt társaiktól. Ezek a gépek mind zsebben hordható ékszerdobozok, méretükkel és dizájnjukkal hivatottak a vásárlók kegyeit elnyerni. Tudásuk annyiban marad el a hétköznapi kompakt fényképezőgépekétől, hogy csakis automata, illetve témamódokkal tudunk fényképezni velük. Jellemző rájuk a nagy LCD kijelző, rengeteg - lehetőleg a legtöbb hétköznapi fotótémát lefedő - témamód, masszív fém borítás, kényelmet nélkülöző fogás, apró vaku. Objektívjük rendre 3x-os zoom-átfogást nyújt, amivel remek hétvégi illetve szinte minden nyaralás közben adódó témát meg tudunk örökíteni.

 

    

 

Felbontásuk 4-5 mpx, de manapság nem ritkák a 6-7 mpx-es modellek sem. Hozzá kell tennem, hogy a megapixel őrületet ez a kategória sínyli meg a legjobban, lévén a felbontás növekszik, az érzékelőlapkák mérete stagnál vagy kisebb lesz, így az egyre több millió képpont érzékelőre zsúfolása nagyobb képzajt eredményez. Ezt a gyártók beépített zajszűrő programokkal próbálják eltűntetni, de ezzel csak rontanak a képminőségen.

Az ultra-kompakt gépek felhasználóinak bőven elegendő lenne a 4-5 megapixeles felbontás, hiszen a fotókat monitoron/TV-n nézni illetve 10x15 - ös, de akár nagyobb méretben előhívni elegendő ennyi képpont is. Pozitívum, hogy egyelőre ebben a szegmensben lényegében nem tudunk gagyit vásárolni, hiszen csak a legnagyobb, komoly gyártóknak van kapacitásuk illetve technológiájuk ilyen ékszerdobozokat gyártani. Áruk 80 000 Ft-tól a csillagos égig változik.

Egyszerű-kompakt

Ez a kategória talán a legelterjedtebb, hiszen az egyszerű felhasználók is már remek képminőséget kaphatnak relatíve olcsó áron, ha ilyen gépet vásárolnak. Jellemzőjük a kis méret, műanyag gépváz, automata és témamódok, gyenge minőségű objektív (melynek zoom-átfogása 2-3x-os), egyszerű kezelés és felépítés. Manapság már 3 - 4 megapixeles felbontású, márkás kompakt gépet bárki vásárolhat 30 000 Ft-os áron, és ezzel remek hétvégi, nyaralásra használható digitális gép tulajdonos lesz.

Sajnos ez a kategória hemzseg a sok gagyi terméktől! Ajánlott ebben a szegmensben jól odafigyelni a vásárlásnál, ugyanis pl. a hipermarketek gyakran túlságosan vonzó akciói tévútra vihetnek sok vásárlót! Hiába a bomba ár, egy nevenincs vagy más szegmensben nevet szerzett gyártó terméke sokkal gyengébb felépítéssel illetve képminőséggel rendelkezik, mint egy 5 - 10 000 Ft-tal drágább, de márkás fényképezőgép-gyártó által piacra dobott masina!

 

   

Kapcsolódó cikkek:

FOTÓMAGAZIN | FOTÓKÖNYV | FOTÓKIDOLGOZÁS | FOTÓÁRUHÁZ
FotoMarket | Regisztráció | Információ | Hírlevél | Ügyfélszolgálat | Impresszum
Levél szerkesztőségünknek

© FotoMarket - 2001-2009  Minden jog fenntartva!

Még több akciós termék »

 

Fuji Instax Mini 11 Camera Ice White instant kamera 25 900 Ft Fuji Instax Mini 11 Camera Ice White instant kamera
Fuji Instax Mini 11 Camera Lilac Purple instant kamera 25 900 Ft Fuji Instax Mini 11 Camera Lilac Purple instant kamera
Fuji Instax Mini 11 Camera Sky Blue instant kamera 25 900 Ft Fuji Instax Mini 11 Camera Sky Blue instant kamera
Sandisk Compact Flash Ultra 16GB memóriakártya 8 890 Ft Sandisk Compact Flash Ultra 16GB memóriakártya
Silicon Power Compact Flash 16GB 600x memóriakártya 12 990 Ft Silicon Power Compact Flash 16GB 600x memóriakártya
Még több újdonság »

Designed and hosted by InternetMarket

Valid HTML 4.01 RSS 2.0
Valid CSS 2 iGoogle