Kézzelfogható közelség - Canon EF-M 55-200mm f/4.5-6.3 IS STM
Brother - 3 év regisztráción alapuló garancia
Megszokott külső, megnövelt teljesítmény - WayteQ x880
A rendkívül sokoldalú D810 fényképezőgép
Nemzetközi fotópályázatot indít a Syngenta
Fotós könyvekkel bővült áruházunk kínálata
Kiemelt híreink
A Kata táskák legnépszerűbb tagjai
2014. február 17. 19:48, hétfő - FotoMarket

Hihetetlen kényelem, kiváló anyagok és jó gyártási minőség jellemzi a Kata táskákat. Bemutatkoznak a legnépszerűbb sorozat tagjai.

Vegyünk fényképezőgépet a gyerekeknek!

2009. január 01. 22:10, csütörtök - SG.hu - Kruza Richárd
Fotózásról A-Z-ig » Alapfogalmak Betűméret csökkentése Betűméret növelése Cikk nyomtatása Cikk küldése e-mailben Előző cikk Következő cikk

Talán idealista felfogású cikkünk arra próbálja rábeszélni a szülőket, hogy vegyenek digitális fényképezőgépet gyermeküknek. A mai korban akár naiv szélmalomharcnak is tűnhet az a hitvallás, miszerint fokozni kell gyerekünk kreativitását - pedig ez nagyon fontos.

Nincs két egyforma gyerek a világon. Miközben minden szülő a legjobbat szeretné nyújtani gyermekének, hála a kereskedelmi propagandának és az aktuális divatnak (mai nevén "trendnek") könnyen előfordulhat, hogy karácsonykor sok pénzt költ olyan ajándékra, amelynek gyermeke semmilyen hasznát nem látja - sőt. Amennyiben gyermekünkben csak kis mértékben is felfedezhető a kreatív alkotó hajlam, valószínűleg érdemes venni neki egy klassz digitális fényképezőgépet. Ezzel azonban még nem tettünk meg mindent gyermekünkért.

A mai vezetéknélküli, agyonelektronizált világba született fiatal generáció teljes természetességgel használja, sőt kihasználja a meglévő technikai lehetőségeket - de csupán a számára felfogható és érthető szinten. Világosabban fogalmazva: gyakran hallani büszke szülők dicsekvését, miszerint általános iskolás gyermekük milyen szuperprofi a számítógépen, mindent tud, az interneten is csak úgy repül mint a madár, egyszóval tiszta zseni a gyerek. Pedig valójában sokszor az a bizonyos gyermek érdeklődése és tudása csupán a számítógépes játékokra, csetelésre, letöltögetésre és hasonlókra terjed ki, egy centiméterrel sem tovább.

A számítógépes technológia fejlődése túl gyorsan következett be, ezért a mai szülők nagy részének fogalma sincs arról, gyermeke mit csinál az internetre kötött számítógép előtt. A gyerek tudása többnyire nagyon is hézagos, felületes, és nem tesz mást, csak teljesen passzívan falja a rázúduló értelmetlen, vizuális és egyéb jellegű, általa preferált és szűretlen információtömeget. Eme tevékenység közben nincs is szüksége egyetlen önálló gondolatra vagy érzelemre sem.

A kicsik sokféle igénnyel léphetnek elő. Általános szabály, hogy érdeklődését fel kell kelteni a kreatív tevékenységek irányába. Ha technikai eszközre vágyik, érdemes végiggondolni: a számítógépes játékok, egy mobiltelefon passzív, befogadó tevékenységbe sodorják a gyermeket. Egy digitális fényképezőgép használata azonban maximális mértékben alkotó tevékenységnek számít. Ráadásul a jó hír az, hogy úgy okozhatunk örömet, és adhatunk sok alkotással eltöltött időt, hogy nem is költünk sokat.

A gyereknek ugyanis abszolút nincs szüksége a legújabb, nagytudású fényképezőgépre, de némi tanításra feltétlen. Ha nem foglalkozunk vele, nem mutatjuk meg neki a fotográfiát, nem vezetjük be alapszinten a dolgok rejtelmeibe, pusztán az aktuális divat fogja irányítani, megreked azon a primitív szinten, hogy neki is az új típus kell, mert az osztálytársnak is olyan van. Ha pedig kijön az új modell, az fog kelleni, akár annak ellenére, hogy még egyetlen értelmes fotót sem készített, és legfeljebb azt tudja, hogy az új Canon hány megapixeles és mennyibe kerül.

Ha ugyanis egyből olyan gépet kap ami mindent tud, nem motiválja semmi, és természetesnek fog venni minden funkciót. Ugyanis már a mai kompakt gépek is tele vannak automatikus funkciókkal - olyan dolgokkal amiről akár 10 évvel ezelőtt álmodni sem mertünk volna. A probléma azonban az, hogy ettől egy cseppet sem lettek jobbak a mai fotók.

Érdemes tehát őket jóval az ajándékozás előtt kicsit felkészíteni új ajándékukra. Magazinokban, könyvekben vagy báhol felhívni figyelmét a fotókra, és a bennük rejlő részletekre. Elmagyarázni a különféle fotózási műfajok közötti különbségeket - mi a természet- sajtó- szoció vagy csak simán családi fotó, stb. Megmutatni neki, mi a mélységélesség vagy fókusz. A televízióban filmet nézve felhívni figyelmét arra, amikor az operatőr változtatja az élességtartományt, ezzel ráirányítva figyelmünket valamire.

Ha érdeklődik, elvihetjük néhány festmény vagy fotókiállításra - egy gyermek olyan mint a szivacs, a legtermészetesebb módon, pillanatok alatt magáévá képes tenni információkat. Fotók nézése, elemzése ugyanis szintén nagyon aktív szellemi tevékenység, ami megmozgatja a gondolatokat, az érzelemvilágot és a fantáziát - ellentétben a tévézéssel vagy filmnézéssel, ahol csak mint passzív fogyasztó szerepel. Ma erősen vizuális kultúrában élünk, és civilizált emberként ez ellen nem is tehetünk semmit. Szülőként viszont arról nagy is sokat, hogy gyermekünket minek tesszük ki.

Hogy miért fontos a vizuális kultúra? A mai világban a fotográfiának nagyobb szerepe van, mint korábban bármikor. Napi szinten életünk része és formál minket - gyerekünk abban a pillanatban, amikor elkezd fotózni ennek a világnak már nem passzív, szinte tehetetlen fogyasztója csupán, hanem alkotó emberré válik. Ö is az alkotók táborába lép, a rendszer részévé válik, aki (a saját maga szintjén) visszahat a világra, és emiatt lelkileg sokkal egészségesebben kezd el funkcionálni. Ha ezt sikerül megtenni, akkor nagyon sokat tettünk lelki egészségéért.

Első fényképezőgépként megkockáztatom, érdemes egy használt, egyszerű gépet vásárolni. A funkciók minimális mennyisége ugyanis első körben rákényszeríti arra, hogy a lényegre koncentráljon, a tudatos komponálásra. Ha ugyanis elsőként egy korszerű, automatizált funkciókkal teli gépet kap, a jó kép elkészítését eme funkciók használatával hozza összefüggésbe, és el sem kezdi magát a fotográfiát. Ha viszont kevés a funkció, megtanul fáradtságos munkát befektetni egy jó kompozícióba, és azt is megtanulja, hogy nem minden lehetséges, tehát sokmindenről le kell mondani - és mást keresni, másképpen kell kifejeznie magát.

Ha a gyerek megkapta a gépet, nincs vége a feladatunknak - sőt, most jön a legfontosabb időszak, amikor nem szabad magára hagyni. Feltétlenül érdemes mondjuk heti rendszerességgel letölteni a fotóit, és vele együtt átnézni alkotásait. Az ilyen, fotók elemzésével együtt töltött időnek felbecsülhetetlen értéke van. Elsősorban elemezzünk és ne ítélkezzünk, hiszen felnőtt fejjel nem lehet megítélni, milyen indíttatásból készített bizonyos fotókat.

Nem vagyunk felhatalmazva a gyermeki elmével szemben - ha a fotókon csak a legkisebb mértékű tudatosság jelen van, az már azt jelenti, hogy a gyerek halad valamerre és keres valamit. Ezt elnyomni súlyosan destruktív - azt viszont megtehetjük, hogy megpróbáljuk észrevenni és megérteni azt amit csinál. Ha ez magvan értékelni, bátorítani kell, és ha ez is megvan, és már képesek vagyunk gyermekünket megérteni, alkalmasak leszünk arra is, hogy egyengessük további útját.

FOTÓMAGAZIN | FOTÓKÖNYV | FOTÓKIDOLGOZÁS | FOTÓÁRUHÁZ
FotoMarket | Regisztráció | Információ | Hírlevél | Ügyfélszolgálat | Impresszum
Levél szerkesztőségünknek

© FotoMarket - 2001-2009  Minden jog fenntartva!

Még több akciós termék »

 

Silicon Power CF 32GB 400x memóriakártya 13 690 Ft Silicon Power CF 32GB 400x memóriakártya
Fuji Instax Mini 11 Camera Ice White instant kamera 25 900 Ft Fuji Instax Mini 11 Camera Ice White instant kamera
Fuji Instax Mini 11 Camera Charcoal Grey instant kamera 25 900 Ft Fuji Instax Mini 11 Camera Charcoal Grey instant kamera
Fuji Instax Mini 11 Camera Blush Pink instant kamera 25 900 Ft Fuji Instax Mini 11 Camera Blush Pink instant kamera
Fuji Instax Mini 11 Camera Sky Blue instant kamera 25 900 Ft Fuji Instax Mini 11 Camera Sky Blue instant kamera
Még több újdonság »

Designed and hosted by InternetMarket

Valid HTML 4.01 RSS 2.0
Valid CSS 2 iGoogle