Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/fotomarket/html/inc/boxes/latestprodlist.php on line 54
Canon PowerShot A470 ismertető - FotoOnline - online fotómagazin
 
 
Ariete háztartási kisgépek onlineáruházunk kínálatában
Kiemelt híreink
A Kata táskák legnépszerűbb tagjai
2014. február 17. 19:48, hétfő - FotoMarket

Hihetetlen kényelem, kiváló anyagok és jó gyártási minőség jellemzi a Kata táskákat. Bemutatkoznak a legnépszerűbb sorozat tagjai.

Canon PowerShot A470 ismertető

2008. november 27. 12:29, csütörtök - SG.hu - Kruza Richárd
Tesztek » Fényképezőgépek Betűméret csökkentése Betűméret növelése Cikk nyomtatása Cikk küldése e-mailben Előző cikk Következő cikk

A belépőszintű gépek között - mivel a vételár eleve alacsony - nincs hatalmas különbség árban, más szempontokból nézve viszont annál inkább.


Kívülről

Canon PowerShot A470Teszgépünk 104,8 x 55,1 x 40,7 mm-es külső méretével és 165 grammos súlyával nem éppen a legkisebb zsebgép a piacon, hátránykényt azonban nemigen lehet ezt felróni neki, mivel tervezése nagyon jó. A gépen határozott, de egyben könnyed, szinte vidám hangulatú díszítőelemeket találunk. A külső műanyag ház sima felületű ezüst festékkel van bevonva, fémből csupán az előlapi díszítőelem van. Eme fémlap és a gép tetején lévő díszcsík jelen esetben kék, azonban további három színben is létezik. A kisgép megjelenése kategóriájának megfelelő, kissé idejétmúlt (ennek a sorozatnak az évek során nemigen vátozott a külseje), ugyanakkor szépnek és igényesnek mondható. Kidolgozottsága nagyon jó minőségű mind a kiválasztott anyagok, mind összeszerelés tekintetében. Semmi nem lötyög, minden illesztés precíz, még az ajtókat sem érheti kritika.

Az átlag ultrakompakt gépnél vaskosabb az A470-es, ami hozzájárul a gép kényelmes és stabil fogásához. Ebben további segítséget nyújt a jól elhelyezett előlapi ujjtámasz és a hüvelykujj jól kialakított helye is. A gépet így megfogva kényelmesen mozoghatunk és fotózhatunk - az A470-est sokkal jobb megfogni mint a legtöbb ultrakompakt fényképezőgépet. A hátlapot nézve a látvány szokatlan, mivel nincs külön zoom gomb - ezt a műveletet a fel/le iránygombokkal tudjuk elvégezni. Hüvelykujjunk alatt a módtárcsa talált helyet, ami nem zavaró, mivel lapos és egy síkban van a hátlappal, viszont nagyon jó helyen, mindig kéznél van.

Látható tehát, hogy a kezelőgombok környékén le lettek egyszerűsítve a dolgok egyrészt a zoom gomb hiánya miatt, másrészt az iránygombok közepén nincs "OK" gomb. Ennek ellenére a gépet nem nehezebb vagy körülményesebb kezelni mint bármilyen más gépet - sőt.

Lényegében egy ekkora gépet majdnem lehetetlen úgy megtervezni, hogy egy kézzel is teljesen biztonságban lehessen zoomolni vele, ezért biztos ami biztos alapon ilyenkor a bal kezünkkel is segíteni szoktunk. Emiatt tulajdonképpen nem hiányzik a külön billenőgomb. Másrészt a menüszerkezet jellege és a "FUNK. SET" gomb funkciója együtt teljesen mértékben pótolja a hiányzó gombot. Ráadásul ennek hiánya miatt nem esnek annyira közel egymáshoz a gombok, ami miatt nagy kézzel is kényelmesen, kellő határozottsággal lehet kezelni a gépet.

Egyetlen dologra kell vigyázni, bekapcsolt állapotban jócskán kiemelkedik a zoom optika, ami ráadásul kívülről műanyag és nem tűnik éppen strapabírónak. A gépen még megtaláljuk a Canon elmaradhatatlan, nyomtatásnak dedikált külön gombját, amihez viszont jelen esetben ízlésünknek megfelelően 11 különféle funkciót rendelhetünk. Így tehét egyetlen gombnyomással elérhetünk olyan funkciókat mint az érzékenység, expozíció, fehéregyensúly stb. Ezek közül is a legérdekesebb a exponálás funkció, ami állókép komponálásánál növeli az exponálás kényelmét.

Kijelző, kereső

Canon PowerShot A470A kijelző mérete a mai standard 2,5 coll, a felbontás azonban közepes. Ennek következtében nem túlságosan részletgazdag az általa nyújtott látvány. Fényereje megfelelő, de nem szabályozható, ami erős napsütésben - igaz a gyakorlatban nem nagyon érzékelhető - hátrány, felülete pedig hajlamos a csillogásra. Az összhatáson viszont nagyot lendítenek a szép, telített színek, ezért összességében elmondható, hogy a kijelző teljesíti az ebben a kategóriában vele szemben általában támasztott igényeket. Átnézeti kereső nincs a gépen.

Menürendszer, üzemmódok

A leegyszerűsített funkciók a hozzátartozó gombok megnyomása után a Canontól megszokott környezetben válnak láthatóvá a képernyőn. A módtárcsán összesen 4 féle felvételi módot találunk: automata, M, témamód és videó. Felvételkor a "FUNK. SET" gomb megnyomásakor megjelenik a Canonnál szokásos függőleges és vízszintes menü, melyben a felvételi módnak megfelelő beállítási lehetőségek jelennek meg. A rendszer kiválóan átlátható és kezelhető. A "Menu" gomb megnyomására pedig - akármerre is járunk a funkciók között - mindig elénk tárulnak a beállítási lehetőségek. A PowerShot A470 menüjének működése minden ponton pergően gyors, kellemes járkálni benne. Összességében nagyon leegyszerűsített, lényegretörő, és fotózás közben nagyon könnyen használható.

Az elődhöz (Powershot A460) képest az egyik fő ujdonság a mostani legfejlettebb, Digic III képfeldolgozó áramkör. Ennek csupán egyik ismérve például az arcfelismerés funkció. A rendszer egyszerre 9 arcot képes felismerni és ennek megfelelően optimalizálni a beállításokat. Ilyenkor ha a gép "meglát" egy arcot, a képernyőn bekeretezi, és ha alanyunk mozog a kerettel együtt követi is.

Canon PowerShot A470"Motion Detection Technology" - így nevezik a Canon új szoftveres képstabilizáló rendszerét ami jelen esetben fontos, ugyanis az A470-es az egyetlen Canon gép a termékpalettán, melyben nem találunk valódi optikai segítőt. Mindenesetre a Canon új szoftveres rendszere hagyományos abban az értelemben, hogy a ISO érzékenység növelésével manipulál, újdonság azonban az, hogy a gép érzékelők segítségével a kezünk remegését is figyeli. Ilyenkor ahelyett, hogy eleve magasabb érzékenységre állítaná, folyamatosan optimalizálja az érzékenységet, és egyben a képminőséget. A rendszer tehát figyeli a mozgó fotótémát és kezünk remegését, és mindezt figyelembevéve hozza ki lehetőleg a jó képminőséget és éles fotókat.

Az autofókuszról az első dolog amit feltétlenül meg kell említeni az, hogy gyors. Ha az árcédulát is figyelembevesszük, szinte lenyűgöző a gép ebbéli képessége - sok drágább, magasabb kategóriás gép nem képes így fókuszálni. Három módban használható: AiAf (9 pontos multi rendszer), közép és arcfelismerés. A rendszer sebessége tele állásban is magabiztosan és gyorsan megtalálja a megfelelő élességet, és kevés fényben is nehéz olyan helyzetet produkálni, amiben eltévedne vagy keresgélnie kellene.

Kapcsolódó cikkek:

FOTÓMAGAZIN | FOTÓKÖNYV | FOTÓKIDOLGOZÁS | FOTÓÁRUHÁZ
FotoMarket | Regisztráció | Információ | Hírlevél | Ügyfélszolgálat | Impresszum
Levél szerkesztőségünknek

© FotoMarket - 2001-2009  Minden jog fenntartva!

Még több akciós termék »

 

Még több újdonság »

Designed and hosted by InternetMarket

Valid HTML 4.01 RSS 2.0
Valid CSS 2 iGoogle