Ariete háztartási kisgépek onlineáruházunk kínálatában
Kicsi az iPhone belső tárhelye? Itt a megoldás!
Kézzelfogható közelség - Canon EF-M 55-200mm f/4.5-6.3 IS STM
Brother - 3 év regisztráción alapuló garancia
Megszokott külső, megnövelt teljesítmény - WayteQ x880
Nemzetközi fotópályázatot indít a Syngenta
Trendi Muse rádiók minden korosztálynak
Fotós könyvekkel bővült áruházunk kínálata
Kiemelt híreink
A rendkívül sokoldalú D810 fényképezőgép
2014. július 01. 21:36, kedd - Nikon, Amszterdam, Hollandia

Bemutatjuk a Nikon új nagy felbontású mesterművét, a rendkívül sokoldalú D810 fényképezőgépet. Páratlan képminőségével, nagy sebességű teljesítményével, teljes HD videózási rugalmasságágával a teljesen újratervezett D810 mindenben többet nyújt, mint az elődje, és új mércét állít a nagy felbontású fényképezés területén.

XnView – kis program nagy ismeretséggel

2006. február 15. 08:00, szerda - FotoMarket
Fotózásról A-Z-ig » Fotóprogram leírások Betűméret csökkentése Betűméret növelése Cikk nyomtatása Cikk küldése e-mailben Előző cikk Következő cikk

Ismét egy képkezelő a sok közül? Több mint 400 grafikus fájlformátumot ismer, melyek közül 50 típusba menteni is képes; közel félszáz nyelven elérhető, és vagy egy tucat  különböző operációs rendszer alatt használható. Ha már csak ezeket az adottságait vesszük is figyelembe, az XnView-nak mindenképpen helye van a legnagyobbak között.

Az otthoni használatra ingyenes XnView-nak létezik egy „fizetős” Deluxe verziója is. Ez persze egy kicsit többet tud a Freeware változatnál, ennek ellenére a legtöbbször előforduló otthoni munkálatainkhoz több mint elegendő lehet az alap változat is. A gyártó weboldalán többféle variációban érhető el a program. Jelen esetben mi a Standard ismertetésére vállalkozunk, melyhez kiegészítésként letölthető egy többféle kiegészítőt tartalmazó plug-in csomag, ezzel tovább bővítve az XnView szolgáltatásainak sorát.

A telepítéssel nincs sok macera, a szokásos beállítások megtétele és a telepítendő elemek kijelölése után már használatba is vehető a program. A böngésző a legelterjedtebb képnézegető programokéhoz nagyon hasonló, valamint a kezelőfelület honosításának köszönhetően használata igen egyszerű és magától értetődő, ezért ennek részletes ismertetésére nem térünk ki.

 

 Telepítés

Csak néhány összetevő telepítéséről kell rendelkeznünk

 

Indítás után a böngésző nézetbe jutunk, ami a már sokszor látott hármas felosztást követi: mappa struktúra, az aktuális könyvtár tartalma, valamint az éppen kijelölés alatt álló képfájl nagyított képe. Ezek elhelyezkedése egymáshoz képest külön megadható a Látvány menü Elrendezés pontjában.

Több hasonló célú programtól eltérően a böngésző módban kiválasztott és teljes nézetben megjelenített kép a böngésző ablak elé kerül, azaz a háttérben megmarad a megnyitott kép teljes nézetben. Erről csak onnan kapunk információt, hogy az Ablak menüpontban megtalálható az aktív ablakok listája. Először idegenkedve fogadtam ezt a rejtett ablakosdit, de rá kellett jönnöm, hogy így az XnView tulajdonképpen külső keretet ad a böngészőnek vagy éppen a teljes nézetben megnyitott kép ablakának, amelyek méretük lecsökkentése után vígan megférnek egymás mellett. Ha pedig jobban belegondolunk, ezzel a lehetőséggel könnyen és egyszerűen oldható meg két vagy akár több kép összehasonlítása, egymás melletti szerkesztése.

 

Böngésző nézet

Böngésző nézet

 

Egy könyvtárba lépéskor, mely képeket tartalmaz, alapbeállítás szerint (az Opcióknál kikapcsolható) megkezdi a program a bélyegképek generálását, és ezeket a későbbi gyors megjelenítésük érdekében el is tárolja. Azonban rendesen „lapátra lehet tenni” a beolvasási művelet folyamatát, ha közben - még mielőtt a mappa minden fájlja alapján elkészülne az aprócska előnézeti kép -, teljes nézetbe váltunk valamelyik fájl megnyitásával. Ez a beolvasás persze később újrakezdődik, ha valamelyik másik könyvtárba átlépünk, majd vissza, de mindenképpen kényelmetlen, ha gyorsan szeretnénk újonnan készített képeink között böngészni, és ehelyett lépegetnünk kell jobbra-balra.

Kapcsolódó cikkek:

FOTÓMAGAZIN | FOTÓKÖNYV | FOTÓKIDOLGOZÁS | FOTÓÁRUHÁZ
FotoMarket | Regisztráció | Információ | Hírlevél | Ügyfélszolgálat | Impresszum
Levél szerkesztőségünknek

© FotoMarket - 2001-2009  Minden jog fenntartva!

Még több akciós termék »

 

Fuji Instax Mini9 smokey white instant kamera 22 850 Ft Fuji Instax Mini9 smokey white instant kamera
Fuji Instax Mini9 flamingo pink instant kamera 22 850 Ft Fuji Instax Mini9 flamingo pink instant kamera
Fuji Instax Mini9 ice blue instant kamera 22 850 Ft Fuji Instax Mini9 ice blue instant kamera
Sandisk Compact Flash Ultra 16GB memóriakártya 8 890 Ft Sandisk Compact Flash Ultra 16GB memóriakártya
Silicon Power Compact Flash 16GB 600x memóriakártya 12 990 Ft Silicon Power Compact Flash 16GB 600x memóriakártya
Még több újdonság »

Designed and hosted by InternetMarket

Valid HTML 4.01 RSS 2.0
Valid CSS 2 iGoogle