Oregon órák és időjárás-állomások változatos kivitelben
Ariete háztartási kisgépek onlineáruházunk kínálatában
Kézzelfogható közelség - Canon EF-M 55-200mm f/4.5-6.3 IS STM
Brother - 3 év regisztráción alapuló garancia
Nyomtass A/3-ast - mert számít a méret!
Megszokott külső, megnövelt teljesítmény - WayteQ x880
Nemzetközi fotópályázatot indít a Syngenta
Fotós könyvekkel bővült áruházunk kínálata
Kiemelt híreink
Trendi Muse rádiók minden korosztálynak
2014. február 23. 17:18, vasárnap - FotoMarket

Rádiót hallgatni jó! Legyen az komoly-, metál vagy könnyűzene, hírek, kabaré, rádiójáték vagy kívánságműsor. Keresse meg most az Önhöz legközelebb álló stílust és válogasson kedvére a Muse rádiói közül.

Digitális sötétkamra (nem csak) profiknak

2008. június 09. 19:00, hétfő - SG.hu - Olajos Tamás
Fotózásról A-Z-ig » Fotóprogram leírások Betűméret csökkentése Betűméret növelése Cikk nyomtatása Cikk küldése e-mailben Előző cikk Következő cikk

Cikkünkben megismerkedünk az Adobe kifejezetten a képek menedzselésére készített, komoly amatőr és profi fotósoknak szánt termékével, az Adobe Photoshop Lightroommal.

Aki komolyabb célokra használja digitális fényképezőgépét, annak nem mindegy, hogyan tudja képeit egy rendszeren feldolgozni, megosztani. A szoftver jelenleg az 1.4-es verziónál jár, de a 2.0 béta is kipróbálható. A program öt olyan elemből tevődik össze, mely a profik és a komoly amatőrők számára egyaránt fontos lehet a képek digitális feldolgozása során. A Lightrommal képeinket könnyedén katalogizálhatjuk, a Photoshopból már ismert RAW feldolgozó rendszer segítségével adjusztálhatjuk, slideshow-t készíthetünk, nyomtathatjuk és akár webes galériát is varázsolhatunk pár kattintással.

Áttekintés

A dizájnra nem lehet panasz, az Adobe ízlésesen, átláthatóan tervezte meg a program kezelőfelületét. A fekete és szürke árnyalatai dominálnak, így képeink könnyedén kiemelkednek a "sötétségből". A képernyő a funkciók szerint öt részre van tagolva, melyeket egyenként ki is lehet kapcsolni, így az aktuális fotót szinte teljes képernyőn is láthatjuk. Javíthatja még a kép megjelenítését, ha használjuk a "Lights Out" módot ("L" billentyű), ami elsötétíti a felhasználói felületet és csak a képet, képeket mutatja. Felül választhatunk a különböző modulok közül, a bal és jobb oldali panelek pedig e szerint mutatják meg további lehetőségeinket. Legalul az aktuális mappában található képeink jelennek meg, melyekre rákattintva behívhatunk a középső területre.

 

 

Library modul

Mielőtt hozzálátnánk képeink feldolgozásához, érdemes őket rendszerezni, ebben lesz segítségünkre a "Library" modul.

Importálás: Minden folyamat ezzel kezdődik, ami automatikusan el is indul, ha csatlakoztatjuk a program által támogatott fényképezőnket vagy memóriakártyánkat. Ha manuálisan akarjuk elvégezni ezt a folyamatot, akkor az "Import" gomb a megoldás. Itt újabb lehetőségeket kapunk, képeinket mozgathatjuk, másolhatjuk másik könyvtárba, de az adott helyen megtartva is behívhatjuk a programba. Ezen belül még azt is megtehetjük, hogy dátum szerint csoportosítjuk kedvenc képeinket, továbbá szelektálhatunk, melyiket szeretnénk a Libraryban tárolni és melyiket nem. A későbbi keresésben segítségünkre lesz, ha már itt kulcsszavakat adunk meg a fotókhoz. Amennyiben ez is megvan, már csak az importra kell kattintani és a "Folders" panelnél megjelenik a behívott könyvtár, amit igény szerint rögtön át is nevezhetünk.

 

 

Szűrés: Egy mappa kiválasztása után átlátható, rács szerkezetben jelennek meg fotóink. Ha eredetileg nem voltak elforgatva képeink, akkor azok bal, illetve jobb alsó sarkában lévő nyíllal azonnal megtehetjük ezt. Értékelésre is van lehetőség, amit a kép alatti csillagok (vagy azok helyei) mutatnak 1-től 5-ig. A zászló ikonnal fotóinkat két kategóriába tehetjük: kiválasztott és elutasított. Ez a későbbi kiválogatásnál, lebontásnál nagyon jól fog jönni. Ha még további rendszerezést akarunk megejteni, felvételeinket öt szín szerint csoportosíthatjuk: piros, sárga, zöld, kék és ibolya.

Kapcsolódó cikkek:

FOTÓMAGAZIN | FOTÓKÖNYV | FOTÓKIDOLGOZÁS | FOTÓÁRUHÁZ
FotoMarket | Regisztráció | Információ | Hírlevél | Ügyfélszolgálat | Impresszum
Levél szerkesztőségünknek

© FotoMarket - 2001-2009  Minden jog fenntartva!

Még több akciós termék »

 

Fuji Instax Mini9 smokey white instant kamera 22 850 Ft Fuji Instax Mini9 smokey white instant kamera
Fuji Instax Mini9 lime zöld instant kamera 22 850 Ft Fuji Instax Mini9 lime zöld instant kamera
Fuji Instax Mini9 cobalt kék instant kamera 22 850 Ft Fuji Instax Mini9 cobalt kék instant kamera
Sandisk Compact Flash Ultra 16GB memóriakártya 9 290 Ft Sandisk Compact Flash Ultra 16GB memóriakártya
Silicon Power Compact Flash 16GB 600x memóriakártya 12 990 Ft Silicon Power Compact Flash 16GB 600x memóriakártya
Még több újdonság »

Designed and hosted by InternetMarket

Valid HTML 4.01 RSS 2.0
Valid CSS 2 iGoogle