Oregon órák és időjárás-állomások változatos kivitelben
Ariete háztartási kisgépek onlineáruházunk kínálatában
Kicsi az iPhone belső tárhelye? Itt a megoldás!
Kézzelfogható közelség - Canon EF-M 55-200mm f/4.5-6.3 IS STM
Brother - 3 év regisztráción alapuló garancia
Nyomtass A/3-ast - mert számít a méret!
Megszokott külső, megnövelt teljesítmény - WayteQ x880
A rendkívül sokoldalú D810 fényképezőgép
Nemzetközi fotópályázatot indít a Syngenta
Trendi Muse rádiók minden korosztálynak
Fotós könyvekkel bővült áruházunk kínálata
Kiemelt híreink
Trendi Muse rádiók minden korosztálynak
2014. február 23. 17:18, vasárnap - FotoMarket

Rádiót hallgatni jó! Legyen az komoly-, metál vagy könnyűzene, hírek, kabaré, rádiójáték vagy kívánságműsor. Keresse meg most az Önhöz legközelebb álló stílust és válogasson kedvére a Muse rádiói közül.

Öt tipp állatkerti fotók készítéséhez

2008. május 07. 10:50, szerda - [origo] Digifoto
Fotózásról A-Z-ig » Alapfogalmak Betűméret csökkentése Betűméret növelése Cikk nyomtatása Cikk küldése e-mailben Előző cikk Következő cikk

Digitális fényképezőgépekkel felszerelkezve mentünk el az állatkertbe, hogy megvizsgáljuk, miként lehet klassz képeket készíteni a szokatlan környezetben. A vakut felejtse el, nem árt viszont a teleobjektív vagy az ultrazoom, de még a zsebkendőjére is szükség lehet!

Az állatkertekben többnyire kétféle módon különítik el az bentlakókat a látogatóktól: kerítés vagy üvegfal segítségével. Ezek közös jellemzője, hogy a fotózandó állatok többnyire nem közvetlen közelükben pózolva várják, hogy a hobbifotósok lencsevégre kapják őket, hanem valahol jóval beljebb futkároznak, esznek, vagy épp alszanak.

Éppen ezért fotózásukhoz érdemes legalább négyszeres zoomra képes fényképezővel felszerelkezni, cserélhetős optikás masinából pedig legalább 105 milliméteres átfogású lencsével, teleobjektívvel felszerelkezni,  ezekkel ugyanis már kellően közel lehet hozni egy kisebb állatot is a fotón.

 

2. A vaku felejtős, állvány pótolhatja

Beltérben természetesen megfordul a helyzet, ilyenkor ugyanis csupán egy üvegfal választ el a különféle állatoktól, ilyen esetben nagylátószögű objektívet érdemes használni (kisfilmes értékeken számítva 35 milliméteresnél kisebbet). A közelségnél jóval több fejtörést okozhat viszont, hogy kevés fény van a legtöbb állatházban. Ha túl hosszú záridő kell a jó expozícióhoz, könnyen bemozdul a fényképező a kézben, ezért vagy állványra kell szerelni a fényképezőt, vagy legalább letámasztani valamihez a gépet a helyszínen.

 

Mivel a legtöbb állatot zavarja a vaku fénye - gondoljon bele, ön szeretné, ha egész nap villognának a szemébe? Ráadásul az üvegfal mögött lévő állatokra teljesen értelmetlen villantani, hiszen az visszaveri a fényt, így a végeredmény egy szép nagy, fehér folt lesz. 

Tehát a legtöbb esetben villanó nélkül kell fotózni. Az állvány ugyan segíthet, ám az izgő-mozgó állatok lencsevégre kapásával inkább magas ISO-értéket választva érdemes próbálkozni. Az, hogy milyen magas fényérzékenység érhető el, típusfüggő: kompakt fényképezők esetében általában ISO 800 felett már annyira zajos a képe a kisebb készülékeknek, hogy élvezhetetlen lesz az eredmény. Tükörreflexes masináknál jobb a helyzet, ezeknél akár ISO 1600-ig is lehet emelni az érzékenységet különösebb minőségromlás nélkül.

3. Játék a fehéregyensúllyal

Az állatkertek belső terekben gyakran mesterséges világítást alkalmaznak, melyek gyakorta nem is hagyományos izzók, hanem például a trópusi napfényt imitáló fényforrások. Ezek esetében a fényképezők automata fehéregyensúly-szabályzója sokszor nem tudja pontosan beállítani a színhőmérsékletet, így a kész fotó színei nem lesznek helyesek, a valóságoshoz hasonlóak. Ennek kiküszöbölésére már a belépőszintű gépeken is lehetőség van a gyárilag megadott értékeket (neoncső, hagyományos izzó, stb.) választani, amelyekkel jobb eredmény érhető el.

 

Szerencsésebb helyzetben manuális kalibrálásra is lehetőség van, ehhez mindössze egy fehér felületet kell lefotózni a speciális lámpa fénye előtt - mi erre egy egyszerű papírzsebkendőt használtunk - mint a lenti fotón is látszik, sikerrel.

4.  Polárszűrő: tükröződés, csillogás kiküszübölésére

Az üveg becsillanását a legnehezebb megakadályozni. Első szabály, hogy semmiképpen sem használjuk a beépített vakut a fényképezőn, mert az garantáltan vissza fog tükröződni. Ehelyett érdemes beruházni a kifejezetten digitális típusokhoz tervezett,  úgynevezett cirkuláris polárszűrőre. Az ilyen kiegészítőket már 3-4 ezer forintért meg lehet kapni a hazai boltokban, bár számos kompakt gépen nincs szűrőmenet, ezért nem lehet felszerelni rájuk, ami megakadályozza használatát.

 

A cserélhető optikás fotógépeknél ilyen gond természetesen nincs, és a polárszűrő forgatásával a csillogás, tükröződés egy része eltüntethető az üvegfelületről, így jobban átlátszik az üveg mögötti látvány. Bár nem érdemes csodára számítani (bizonyos üvegtípusok esetében ez a szűrő sem segít), de sok esetben megkönnyítheti a szép fotók készítését a polárszűrő.

5. Nézze meg a programfüzetet!

Bár az állatkerti állatok életritmusa jócskán eltér vadon élő társaikétól, ez nem jelenti azt, hogy a reggeli nyitástól a délutáni zárásig produkálni is fogják magukat a látogatók előtt. Noha bizonyára egy alvó oroszlánról is készülhet ötletes fotó, például egy zugába visszahúzódott pingvinről még a legjobb állatfotós sem képes izgalmas képet exponálni. Az állatokat valamilyen aktivitás közben érdemes lefotózni, például etetés, vagy bemutató közben. A legtöbb park tájékoztatófüzetében ezekről a programokról könnyen találni tájékoztatást, a fővárosi állatkert honlapjáról például letölthető egy ilyen katalógus.

Kapcsolódó cikkek:

FOTÓMAGAZIN | FOTÓKÖNYV | FOTÓKIDOLGOZÁS | FOTÓÁRUHÁZ
FotoMarket | Regisztráció | Információ | Hírlevél | Ügyfélszolgálat | Impresszum
Levél szerkesztőségünknek

© FotoMarket - 2001-2009  Minden jog fenntartva!

Még több akciós termék »

 

Fuji Instax Mini9 lime zöld instant kamera 24 690 Ft Fuji Instax Mini9 lime zöld instant kamera
Fuji Instax Mini9 flamingo pink instant kamera 24 690 Ft Fuji Instax Mini9 flamingo pink instant kamera
Fuji Instax Mini9 ice blue instant kamera 24 690 Ft Fuji Instax Mini9 ice blue instant kamera
Sandisk Compact Flash Ultra 16GB memóriakártya 9 290 Ft Sandisk Compact Flash Ultra 16GB memóriakártya
Silicon Power Compact Flash 32GB 400x memóriakártya 18 990 Ft Silicon Power Compact Flash 32GB 400x memóriakártya
Még több újdonság »

Designed and hosted by InternetMarket

Valid HTML 4.01 RSS 2.0
Valid CSS 2 iGoogle